söndag, november 23, 2014

8,25% ränta

Här kommer ett kort och snabbt inlägg om att skapa hög avkastning till begränsad risk. Att få över 8% ränta på satsat kapital år ut och in utan att ta stora risker låter lockande va?

Med placering i fixed income och belåning som hävstång och extra risk kan man hyggligt enkelt prestera över 8% ränta på satsat kapital. Fixed Income är inte på något sätt riskfritt men besitter lägre risk generellt sett än aktier och har lägre volatilitet.

Exempel:
Placera 1.000.000 kr i preffar och obligationer med en genomsnittlig direktavkastning om 6,5%.
Belåna denna portfölj med 500.000 kr som placeras på samma sätt med 6,5% ränta.
Antaget att man lånar till 3% ger en kostnad om 15.000 kr per år.
Räntan på placeringen om totalt 1.500.000 kr blir 97.500 kr per år.
Med kostnaden för lånet avdragen är avkastningen 82.500 kr och på eget kapital om 1 miljon kr är detta en avkastning om 8,25%

Detta är en riktigt bra ränta att få år ut och in. Inga toppar och dalar utan samma fina ränta år ut och in.... Riskfritt är det ej men ett rimligt risktagande för vissa.

5 kommentarer:

 1. Bra sammanfattat, jag tycker detta blandat med aktier som har stabil tillväxt är det perfekta modellen. Skall man sedan avkasta mer så bör man ha en del trading i mixen (med låg risk), det kräver dock en hel del tid.

  SvaraRadera
 2. Spännande! Undrar om det finns någon fond som gör på det här sättet.

  Annars vore det något för de "traditionella" försäkringarna i tjänstepensionen etc. Men jag antar att placeringsreglerna gör att de inte kan göra så här.

  Är det en särskilt risk att något inträffar som både slår mot preffarna och belåningen. Riktigt hög ränta t.ex.?

  SvaraRadera
 3. Väldigt många börshandlade fonder använder sig av belåning för att öka avkastningen.

  Exempelvis BLE som jag äger kör med ca 37% belåning. EHI som jag är intresserad av har 23% belåning. Båda dessa har funnits ca 12 år och således varit med om ups and downs i ränteläge, börs, krig, kriser osv. Visst finns det något hack i kursen för dem men förhållandevis stabilt har det varit. Utdelningen har varit pålitlig i vått och torrt. Absolut ingen garanti för framtida avkastning men en vägvisare åtminstone.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Ditt satsade kapital är 1.5 millioner med 5.5% ränta.

  SvaraRadera
 5. Anonym:
  KOrrekt, avkastning på eget kapital skall det ju stå.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera