lördag, november 17, 2018

Risk för negativ avkastning på börsen - Olika tidsspann


Alexander på Nordnet presenterar här i en video hur Stockholmsbörsen presterat historiskt fast med ett riskperspektiv. Det diskuteras hur stor risken är för negativ avkastning på olika tidsspann. Det finns ett tidsspann som historiskt garanterat positiv avkastning. Inga sådana perioder har någonsin gett en negativ avkastning. En intressant touch på ämnet är också den att exkludera extremerna som härrör från början av 1900-talet. Jag har aldrig gjort det tidigare och det gav faktiskt ett väldigt intressant utfall.

Videon är under 8 minuter lång och ger dig förhoppningsvis en god bild av risken på börsen samt den fantastiska potentialen.

5 kommentarer:

 1. Eller hur man överoptimerar emot historien? Vad vet vi om hur pass representativ denna tidsperiod är för framtiden, ingenting. Men samtidigt håller jag med om grundtesen, nämligen att det tar tid för företag att skapa värden, värden som aktieägarna sedan tar del av.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog ingen här som tvekar på att detta är historiska siffror. Dessutom sitter det väl med "historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning". Men det är en klar hänvisning om att det kan vara riktigt lönsamt att investera på börsen.

   Som vanligt vet vi inget om framtiden. Kan vara värt att fundera på även för de som tror att vi har det bästa bakom oss...demagogerna vet inget heller.

   Radera
 2. I choose time in the market:)
  Andreas

  SvaraRadera
 3. Problemet är att alla tittar på antingen 100 år eller de senaste 20-30 åren (som varit en lång Bull marknad av diverse makroanledningar). Det finns perioder om 20 år på 1900 talet som inte avkastar något. Där vi befinner oss idag påminner en del om de perioderna innan en sådan 20 års period börjat. Lite skrämmande.

  SvaraRadera