torsdag, oktober 04, 2018

Samhällsbyggnadsbolaget D - Ny aktie lik Sagax D


Samhällsbyggnadsbolaget kallar till extra bolagsstämma för att besluta om att införa ett nytt aktieslag. En ändring av bolagsordningen som möjliggör detta aktieslag samt ett bemyndigande att emittera dessa aktier.

Utdelningen på D-aktien skall vara minst 5 gånger utdelningsstorleken på A och B-aktien men max 2 kronor. Om utdelningen understiger 2 kronor buffras beloppet upp så att det skall delas ut vid senare tillfälle (den del som understiger 2 kronor).
I praktiken innebär detta att utdelningen kommer vara 2 kronor per aktie (de kommer göra allt i sin makt att fixa utdelningen om 2 kronor och om de ej lyckas med det så är bolaget illa ute).

Jag äger SBB preferensaktie och om jag får möjlighet att köpa sådana här D-aktier kommer jag göra det. Bolaget har inte värst lång historik och när de noterades dömde jag ut dem helt för att lite senare upptäcka att de snabbt växte förvaltningsresultat och finansiell ställning. Preffen köpte jag kring 500 kronor och i spåren av den stärkta finansiella ställningen (lägre risk) har preffen värderats upp rejält.

7 kommentarer:

 1. Hej! Har du fått din utdelning från Brookfield Renewable Partners än? Utbetalningsdag var ju 28/9 men brukar ta ett par dagar innan man får utdelningen men jag har ännu inte fått någon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej den har inte poppat in hos mig ännu men Avanza brukar vara väldigt sega med det. Jag väntar numera bortåt 2 veckor innan jag gnäller på dem. Det har dock hänt vid flera tillfällen när det dröjt länge att de direkt när jag påpekar det helt magiskt trollar fram utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag är skeptisk till Samhällsbyggnadsbolaget. Det enda jag egentligen vet om dem är att de låter Västerhaninge Centrum förfalla och förslummas sedan de förvärvade det. Flera butikslokaler står tomma och hyrorna har höjts kraftigt vilket leder till att ännu fler lokaler start står tomma med papp innanför skyltfönstren. Textilbutiken stänger den här månaden mer eller mindre i affekt efter "arrogant bemötande" av SBB. Andra butiksägare ryktas också "vara på väg att ge upp" pga SBB, inte på grund av brist på kunder.

  Är deras strategi "köpa upp, mjölka ihjäl, lägga ner, sälja marken"?

  SvaraRadera
 3. Tuxie: Intressant det där, är själv uppvuxen där men har ej varit där på några år nu mem det är tragiskt att det förfaller. Jag trodde centrumet skulle få ett uppsving pga systembolaget och det talades om att göra det inglasat under tak etc. Jag har läst en hel del och siffrorna har varit positiva och ledningen har förefallet kompetent men läste något liknande av det du beskrev i något av deras andra objekt på något forum, det behöver inte betyda att det inte är en bra investering men hoppas att de börjar skapa sig ett bättre rykte hos hyresgästerna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Systembolaget gav helt klart ett uppsving och det finns bra butiker och restauranger kvar fortfarande. Det är inte heller någon brist på människor i centrum. Samtidigt är flera lokaler igenbommade och de stora skyltfönstren i fd djuraffären/järnhandeln som är det första man ser när man kommer från pendeltåget har varit täckta av papp i minst två år. Kommer man från pendeltåget ser Centrum otroligt sunkigt och förslummat ut. Pratar man med butiksägare så bubblar missnöjet och framtidstron är i botten. Det har varit en hel massa bra idéer och förslag om centrumets framtid uppe genom åren men inget kommer någonsin till skott, det rinner ut i sanden och månaderna och åren bara går. Sedan SBBs förvärv har förfallet accelererat och allt har blivit ännu värre. Det är trist för det finns så stor potential. VH har fortfarande kvar en stolt, lokalpatriotisk småstadskänsla med många invånare som bryr sig om sin ort och som stödjer allt lokalt.

   Radera
 4. Off Topic,men har du någon synpunkt på Estea Kapitalandelsbevis 3, som delar ut 6,25% årligen.Det kan var ett alt. till preffar och andra högutdelare,går att handla billigare över börsen än att delta i nyemissionen

  SvaraRadera
 5. Kör Karlbergsvägen 77 redan idag. Det är samma som att köpa SBB:s D-aktie. Men till rabatt.

  SvaraRadera