söndag, augusti 12, 2018

Du drar inte milen på 36 minuter efter ett träningspass


Att man inte springer milen på 36 minuter efter ett enda träningspass det begriper de flesta. När det kommer till placeringar på börsen däremot verkar det sunda förnuftet ta lite olika vägar. Vissa knökar tex in pengar i det ena skitbolaget efter det andra i hopp om snabb rikedom. En bekant eller kanske rentav bolagets egna VD har ju berättat om vilken fantastisk pryl de har. Den kommer bli helt revolutionerande någon gång i framtiden. Just nu bränner bolaget pengar i en rasande takt men i framtiden vet ni, då kommer pengarna regna in över oss. Att sätta pengar i aktier och hoppas på snabb rikedom är dömt att misslyckas.

Om en skum snubbe på stan kommer fram till dig och ber om en tusenlapp med löfte om att du får den dubbelt i retur imorgon, skulle du ge skummisen pengen? Nej det skulle du inte och en god ide är att inte sätta pengar i förhoppningsbolag heller.

En annan grej. Du springer inte milen supersnabbt efter ett träningspass och du kommer sannolikt heller inte prestera bättre avkastning än börsen. Ytterst få lyckas prestera bättre avkastning än breda börsindex på lång sikt. Fondförvaltare, professionella investerare som småsparare! Varför skall just du köra ett träningspass och spöa index?

Börsen handlar om tid, tid i marknaden. Låt tiden göra jobbet. 10 procent på ett år är ingen ny rikedom men ge det ett antal år och det växer sig större och större. Ränta på din ränta på din ränta på ränta... Sunda investeringar på börsen och tidens gång där har du nyckeln till framgång.

Att springa milen på 36 minuter kräver träning och åter träning. Mycket slit och uthållighet. Ganska likt börsen på sätt och vis. Att skapa stor avkastning kräver uthållighet. Att mala på månad efter månad. Inte hoppa från tuva till tuva eller ge upp. När man valt en bra fond eller liknande bara fortsätta att köpa månad ut och in. Till slut kommer du dra milen på 36 minuter.

17 kommentarer:

 1. Sant. Bra att du i olika former upprepar detta.

  "Snabba klipp" kan man lyckas med ibland, men över tid är det ytterst få som klarar av detta. Det ska bli intressant att se vilka i bloggosfären som klarar av att stå fast vid sin strategi om vi skulle få en större och/eller långdragen sättning på börsen.

  Tidigare har jag sålt på/nära botten, vilket jag hoppas stå emot i framtiden.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Egon,
   Ja förhoppningsvis blir det en tankeställare för någon som behöver det.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Förutsättningen att slå index är ju att man till att börja med anser att det är fullt rimligt och möjligt. Den som redan från start utgår ifrån att allt är omöjligt är och blir en förlorare. Index är bara en av oändligt många mekaniska strategier. Det finns absolut ingenting som säger att den är det bästa möjliga. Däremot är det ju helt sant att man måste arbeta efter en plan och med verktyg som gör det möjligt att slå index.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Det här tycker jag var ett väldigt bra inlägg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gurkan,
   Tack, kul att du gillar det.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Att göra snabba "Klipp" på aktiemarknaden är en orsak till att många är skeptiska mot aktier då många behandlar det som hasardspel.

  Man bemästrar inte ett instrument på ett tillfälle, man springer inte milen på 36 minuter efter ett pass, och man lär inte heller bli ekonomiskt oberoende av att investera allt kapital i en förhoppningsaktie.

  Bra inlägg! Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja tyvärr är det många som kommit i kontakt med börsen på det viset. De köpte någon skit i tron att det skulle dubblas och sedan dömer de ut börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. De populära indexen är ganska ointressanta för privatspeckare då de aldrig tar hänsyn till vikterna. Ett index där alla aktier är med och har samma vikt är mer relevant.
  Enklaste sättet att slå index är att köpa Avanza Zero och sedan köpa till en aktie i fondens index man tror på alternativt blanka ett då har du i alla fall knappt(transaktionskostnaderna gör att det blir under) 50% chans att slå index. Alltså ett enkelt sätt att ha bättre chans än vad du beskrev om att knappt någon slår index.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja man måste ju göra något annorlunda om man skall ha möjlighet att slå index.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. It’s not a sprint, it’s a marathon.

  Iblandgormanratt.blogspot.com

  SvaraRadera
 7. Det är bara att gneta på i lugn och ro 😃
  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PB?,
   Ja eller hur! =)

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Varför köpa aktier överhuvudtaget då. Köp avanza zero och slipp courtaget, och få en bra riskspridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Ja det är en utmärkt slutsats, att investera i indexfonder.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Jättebra inlägg Petrusko. Det är allt för ofta man hör folk som tror att de ska dubbla sina pengar på börsen på kort tid. Det brukar sluta med att de förlorar allt. Om man istället gör som du säger så kan alla bli bättre och bli vinnare. Det är inte så svårt.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa,
   Tack kul att du gillade det. Förhoppningsvis blir det en tankeställare för någon som har nytta av en.

   Mvh petrusko

   Radera