måndag, juli 23, 2018

Utdelningstillväxt för OMXS30


Jag tycker det är intressant att veta hur mycket bolagen generellt sett höjer sin utdelning. Genom att veta det kan man tex jämföra sina innehav och se hur de står sig. Är en höjning bra eller inte.
Med hjälp från tjänsten Börsdata har jag fått fram info på indexet OMXS30 och dess utdelningstillväxt.

Utdelningarna som betalas i år av bolagen i OMXS30 innebär en utdelningstillväxt om 5,46 procent sett i ett börsviktat snitt, så stor vikt varje bolag har i en fond som följer indexet och därför så mycket utdelning man skulle få i en utdelande fond. Jag har inte justerat för några störande poster som extrautdelningar eller SCA som delat ut Essity och därför har en lägre kontant utdelning nu och framöver. Det här är dock enstaka aktier och de tar ut varandra både nu och över tid tänker jag.
De här 5,46 procent ligger i linje med snittet på längre sikt. Både på 5 och 10 år är snittet kring 5 procent utdelningstillväxt (4,62 respektive 5,22 procent).

Nu kan man jämföra sina innehav och dess utdelningshöjningar, om de är bra eller inte. När man jämför detta är det ju också intressant att se till hur hög direktavkastningen är. En hög utdelningstillväxt är ju än mer imponerande om direktavkastningen samtidigt är hög. För OMXS30 var den 3,97 procent medan ett oviktat snitt för de ingående bolagen var 3,47 procent.

Checka in Börsdata som är en tjänst proppfull med värdefull information.
Länk till dem: https://borsdata.se/

7 kommentarer:

 1. Tack för tipset Petrusko. Det är verkligen en bra tjänst 40p20år tagit fram. Om jag tolkat ditt inlägg rätt, bör ens portfölj ha högre DA än 3,97% för att slå index?

  MVH
  http://myntaren.blogspot.se

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena myntaren,
   Tack för din kommentar. Ja verkligen en grym tjänst han skapat. Ja precis 3,97% var direktavkastningen för OMXS30 och siktar man på att ha en hög DA är det ju över 4% man bör vara.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Finns inget som säger att en portfölj med hög DA kommer slå index dock ;)

   Radera
  3. Hej anonym,
   Jo det finns det faktiskt så där har du fel. Aktiespararna Direktavkastning är byggd med inspiration från historik och akademiska studier kring just det där med hög direktavkastning. Bla studier av Jeremy Siegel. Sen är det ju inte så simpelt att man kan slänga ihop vad som helst med hög direktavkastning och tro man slår index men den korta kommentar du flikar in med här är felaktig av ovan nämnd anledning.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej och tack för en bra blogg! Har kollat in Börsdata tidigare men inte riktigt gett den sidan chansen. Såg att de har tre nivåer på sina abonnemang - free, premium och PRO. Är det värt att satsa på något av betalalternativen och vilken skulle du i så fall rekommendera? Var ju ganska stor prisskillnad. Hälsningar http://varekonomiskaresa.blogspot.com/

  SvaraRadera
 3. Hejsan! Lite off-topic men har du någon koll på Boston Pizza Royalties Income Fund? Kursen har dalat en längre tid men jag kan tyvärr inte hitta någon direkt orsak till varför. Några tankar/ideér om detta bolag just nu?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   Jag har den där Boston Pizza lite på kursbevakning också och har noterat nedgången men har inte sett varför den backat. Har inte satt mig in i det heller.

   Mvh petrusko

   Radera