onsdag, maj 16, 2018

Didner & Gerge US Small and Microcap


Det här är en fond med inriktning mot små bolag i Nordamerika. Den är relativt nystartad och har bara något års historik ännu men inriktningen mot småbolag kan bara det ge en bättre avkastning än breda börsindex. Didner & Gerge har en bra strategi och arbetssätt som fungerar väl i de övriga fonderna och bör göra så även i denna. Vill man ha exponering i USA och eller småbolag är den här värd en titt. Videon ovan är knappt 9 minuter och där pratar förvaltarna lite om innehaven och hur de arbetar. Ett utmärkt sätt att bekanta sig med fonden och förvaltarna.

Produktens avgift är 1,67 procent.
Fondförmögenheten är cirka 840 miljoner kronor.
Minsta köp man kan göra är 100 kronor.
Den har 3768 stycken ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan klockan 13:00 sker samma dag.

Den här fonden har flera saker som talar för sig i mitt tycke. Jag tror på USA på lång sikt och att ha exponering på dess aktiemarknad kan vara en god komponent i en väldiversifierad portfölj. Historik talar för att småbolag ger en högre avkastning än breda börsindex. Slutligen tycker jag också att fondbolaget Didner & Gerge är en positiv feature, de har en bra strategi som de bevisat fungerar utmärkt i sina andra fonder.

Länk till Didner & Gerge US Small and Microcap hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

1 kommentar:

  1. Du missar en bit av kostnaden. Detta är en europeiskregistrerad fond, så när bolagen lämnar utdelning, får fonden betala amerikansk källskatt på utdelningen. Om bolagen lämnar i snitt 3% utdelning, så - poff - försvinner 15% av 3%, d.v.s. 0,45%, i utländsk källskatt. Hade fonden varit registrerad i USA, skulle det ha varit investeraren som betalade den utländska källskatten, och då hade investeraren kunnat begära avräkning för den utländska källskatten i deklarationen. I och med att fonden är registrerad i Europa, är det dock fonden som får betala den utländska källskatten och då är det ingen som kan begära någon avräkning av källskatt. Vid 3% snittutdelning får man istället addera 0,45 procentenheter till "produktens avgift" eftersom skatten hanteras på ett för investeraren mindre förmånligt sätt. Det här att EU har förbjudit att man investerar i amerikanska fonder gör det så mycket dyrare att investera i amerikanska aktier genom fonder.

    SvaraRadera