måndag, februari 26, 2018

Var inte rädd för en börskrasch

Är du rädd för en börskrasch?
Varför? Varför i hela friden är du det? Det är som att vara rädd för att jorden är platt och segla över världs ände. Det är som att vara rädd för trollen i skogen.

Överdrivna men målande jämförelser. Världen är inte platt och trollen lurar inte på dig i skogen. Likaså kommer inte börskraschen gör dig illa och nedan förklarar jag varför.

Ett sunt börsspar är långsiktigt. På kort sikt är börsen oförutsägbar och kan gå både upp och ned medan den på lång sikt alltid går upp. På kortare sikt än 5 år bör man spara i annat eftersom börsens svängningar kan slå illa och ge dig en dålig avkastning på så kort sikt. Om du har ett sunt spar på börsen fördelat över flera olika bra bolag och om du bara är långsiktig så är de där kortsiktiga händelserna inte ett hot för dig. Börsens svängningar kallas också volatilitet och den hör placeringen till. När man investerar på börsen accepterar man också dess volatilitet. Åter igen är den där volatiliteten "jobbig" bara sett på kort sikt. På lång sikt jämnar den ut sig och även om utvecklingen är hackig är den stigande hackig.

Har du bara gjort de här sakerna "rätt" så skall du bortse från börskrasch osv, det är lika tokigt att oroa sig för det som att segla över världs ände.

Är din placeringshorisont minst 5 år?

Har du spridit risk i flera olika sunda innehav?

Att sprida risk gör man per automatik om man investerar i fonder som tex en billig indexfond. Om man investerar direkt i aktier sprider man risk genom att äga flera olika bolag i olika branscher. Minst 10-15 bolag bör man ha för att ha en sund riskspridning. Man kan med fördel ha en del investmentbolag eller fonder ihop med sina övriga aktier som riskspridare. Ju större del av portföljen som utgörs av fonder eller investmentbolag desto färre innehav behöver man för att nå riskspridning. Att bara ha två stycken innehav skulle kunna fungera om det tex är 5 procent i sunda bolaget X och 95 procent i fina indexfonden Y.

Nu är ju det här en del text att komma ihåg så jag ger dig här ett enkelt sätt att komma ihåg petruskos resonemang kring börskrasch. Skulle du känna oron springa på frågar du dig själv
"Är jag rädd för trollen i skogen" (nej det är du inte).

Genom att vara långsiktig och att ha ett väldiversifierat spar i sunda innehav har du stålsatt dig mot börskraschen. Ni har sett på film om presidentens nuclear bunker hundratals meter under jord.. Ditt långsiktiga spar i sunda innehav och god riskspridning är din bunker och du står emot nästan vad som helst. Du har stålsatt dig och du behöver ej vara rädd för trollen i skogen.

6 kommentarer:

 1. Bra skrivet Pertrusko, men det gäller stålsätta sig, ty om börsen faller med t.ex. 30% och många poster & kolumner på kontot lyser ilsket rött så gäller det att komma ihåg detta blogginlägg och låta bli att sälja.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 2. Det är bra men psykologisk påminnelse ibland, båd när börsen står stark och sedan när börsen står svag. Är man långsiktig är det bara att fortsätta att månadsspara även i nedgången.

  Mvh,

  SvaraRadera
 3. Så där, har varit med om 4 bear markets och vill inte vara med om en femte. Det är inget roligt när 50 % av ens portfölj försvinner.

  Nej tack, den här gången får man flytta stolar på akterdäck på Titanic bäst man vill. Jag tänker inte vara med.

  Patrik

  SvaraRadera
 4. Brottas med att jag nu har hela investeringskapitalet på konto. Vill egentligen ha allt detta ska vara på börsen men har inte viljat gå in senaste två åren eftersom jag trott på en sättning. Är ju inte mer benägen att gå in nu. Eftersom det rör sig om ca 1/3-1/2 av det kapital jag vill ha för att kalla mig ekonomiskt fri vill jag inte investera allt detta och sen se det går ner 50%. Alternativ är ju att sprida ut det under 1,2 eller 3 år, men känns inte heller optimalt. Men kanske är det bästa just nu.

  SvaraRadera
 5. Nejdå, jag är inte rädd. Mina aktier tänker jag behålla länge och hämta utdelningar från. Så om det går ned får jag fler aktier för samma peng.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktieoutsidern,
   Tack för din kommentar. Det låter gött det där du. Må utdelningstrenden alltid vara i din favör =)

   Mvh petrusko

   Radera