torsdag, februari 01, 2018

Skanska bokslutsrapport 2017


Idag rapporterade Skanska och medan de sedan tidigare vinstvarnat kom rapporten ändå delvis in bättre än väntat. Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet kom in på 738 miljoner medan väntat var 512 miljoner kronor. Omsättningen var marginellt högre än väntat.
Utdelningen lämnas oförändrad på 8,25 kronor som de meddelade i samband med vinstvarningen för några veckor sedan.

Orderingången var lite lägre än prognoserna och ytterligare en negativ faktor är outlook och beskrivning av marknaden där Skanska i ord pratar om en svagare marknad framöver ändock god. Det sänker förväntningarna lite för vinst och omsättning närmsta åren.

I början av dagen var aktien upp på börsen men nu på eftermiddagen strax innan stängning handlas den kring minus 1 procent och kurs strax under 159 kronor. Skall man försöka förklara det kan det låta så här: Medan rapporten inte var en katastrof var den heller inte fantastisk och signaler om en något svagare marknad sänker förväntningarna något. Detta i kombination med att hela bygg och fastighetssektorn är under press får aktien att backa. Analytiker och banker med flera är negativa generellt till sektorn och det sätter press.

Vinsten per aktie blev 12,01 kronor och på kursen 159 kronor ger det p/e 13,25. Vinsterna de kommande åren bör bli hyggliga och nuvarande värdering är rimlig. Negativ press mot sektorn kan dock få ned Skanska än lägre. Ytterligare en faktor är att Skanska under en period kommunicerat luddigt med marknaden och kommit med flera besvikelser, det kan vara en anledning att vissa är lite försiktigare till Skanska. Bjuder Skanska på bra rapporter och nyheter framöver finns det utrymme för högre kurs.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

11 kommentarer:

 1. Petrusko,

  Ingen är så negativ till ett bolag som en tjur som sålt hela sitt innehav. Det blir på något sätt personligt. Du svek mig gör inte om det!!

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Tack för din kommentar. Jag äger den fortsatt via Industrivärden men det kommer nog en tid åter när jag direktäger Skanska. Nu vill stå vid sidan av en eventuell seg period i aktien.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Blir lite konstigt om du i flera poster skriver att du köper Skanska osv och skriver positivt. Men när du säljer kommer inget? Eller missade jag inlägget?

   /Andreas

   Radera
  3. Vilken märklig kommentar av dig Lars.

   Radera
  4. Hej Andreas,
   Du missade inlägget. Jag har sålt Skanska och jag har skrivit om det.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Ja då så :)

   Är dock lite fundersam på hypen av bolag som långsiktiga innehav o därefter säljs dom av när kursen viker?

   Är inte med på Lars kommentar ovan, är ju allas egna ansvar vad som köps eller säljs.

   /Andreas

   Radera
 2. Möjligen kan bolaget knoppa av den amerikanska delen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena arajs,
   Det vore inte helt oväntat då storägaren Fredrik Lundberg vurmat för det ett tag.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Köpte 1000 på 170 kr sen 1000 till på 160 kr nästa köp blir förmodligen kring 140 kr....har en plan och följer den i några år. Petrusko gjorde ett misstag och köpte för mycket för dyrt och i en börs som gått som tåget blir man lätt fartblind. Patric

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patric,
   Alla placeringar går inte spikrakt upp direkt och konstant. Så här är det på börsen. Mitt kapital har det bra på annat håll nu än i Skanska men kanske får det bo hos Skanska åter i framtiden. Tills vidare växer det i annat.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Håller helt med dig petrusko! Det är lätt att man har gått "back" på en aktie och vill hålla kvar den för att inte sälja med "förlust". I själva verket är aktien värd det den ligger i just nu och då kan det ibland vara bättre att ta ut det kapital man har och sätta in det på en annan häst som springer snabbare. HM är ett bra exempel, Jag tror på HM på lång sikt men på kort tid tror jag att mycket annat genererar bättre :) men alla är olika och alla tänker olika.

   Må väl!

   Radera