måndag, februari 26, 2018

Investmentbolagens värdering samt viktigt om Investor


Alexander på Nordnet går snabbt igenom värderingen på Investmentbolagen. Det har ju varit lite skakigt på börsen en tid och investmentbolagen har kommit ned lite mer än annat. Värderingarna har blivit mer attraktiva eller mindre utmanande om man vill se det så. Han är lite snett ute när han säger att Investors rabatt nu är hög sett till sin historia. Sett till senaste året kanske ja men sett på längre sikt nej. Dels har värderingen länge legat där och med ännu högre rabatt. Något man inte får missa är dock att de tidigare inte redovisade marknadsvärde på den onoterade delen varpå rabatten egentligen var ännu högre förr. Alltså, när värderingen förr på pappret var tex 30 procent rabatt var den egentligen kanske 40 procent sett på det vis man nu tittar på Investor. Jag förklarar nedan.

Investor a stängde senast på 364 kronor. Det är aktiens pris/kurs på börsen.

Det senast rapporterade substansvärdet är 440 kronor per 31/12. Det här är det sätt som Investor alltid pratat substansvärde på bolaget och är jämförbart historiskt.

Sedan 2017 uppger Investor också "justerat substansvärde" där de gör en gissning kring vad vissa onoterade delar kan tänkas vara värda om de skulle säljas i dagsläget. Det här stämmer naturligtvis bättre med Investors riktiga värde som vi får när vi investerar i aktien men det är inte jämförbart mot historiska substansvärden som alltså är det jag nämner ovan.
 Det senast rapporterade justerade substansvärdet är 503 kronor per aktie per 31/12.

På det vis som Investor alltid pratat substansvärde är alltså substansvärdet 440 kronor vilket ger en värdering om 17 procent rabatt.

På det här nya sättet där de boostar substansvärdet genom att gissa marknadsvärde på onoterat är substansvärdet 503 kronor vilket ger en värdering om 27 procent rabatt.

För att jämföra med historisk värdering är det rapporterat substansvärde man skall titta på och då värderas alltså Investor nu till 17 procent rabatt vilket är en hög värdering sett till ett historiskt snitt.

Jag tycker ändå att Investor är köpvärd och planerar att öka i den framöver. Man får mycket värde för pengarna, de har bra innehav och de har genererat god avkastning historiskt.

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Bra, enkelt, förståeligt inlägg! Topp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Tack för din kommentar. Kul att du gillade inlägget.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Gissning? De har nog lite mer koll på värderingar än en gissning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stephan,
   Tack för din kommentar. Ja visst är det så och jag har medvetet uttryckt mig på ett väldigt enkelt sätt.

   Jag hoppas att du fick med dig poängen med inlägget och den var ju raka motsatsen till "gissning". Poängen var rapporterat substansvärde och historisk värdering.

   Mvh petrusko

   Radera