torsdag, februari 15, 2018

Dyra hobbies och bra råd


Jag lyssnade på en pod häromdagen som nämnde en sak som jag skrivit om tidigare. Ungefär så här: Har man dyra hobbies kommer man aldrig bli rik. Vem kommer ha störst sparkapital, den vars hobby är motocross eller den som har aktier som hobby?

Det behövs nog ingen betänketid på den där. Medan det är ett rimligt råd tänker jag också att man skall ha roligt också. Alla är vi olika och medan aktier är fantastiskt kul för somliga så är det inte fallet för alla. Även de som tar till sig aktier som ett intresse behöver inte bli så där stormförtjust i dem så som tex jag är.
Aktier och börsen har länge varit mitt främsta intresse. Det har varit mitt motocross om ni så vill. Så där gött motocrossåkaren känner för sitt åkande och sin cykel kan jag känna för aktier och börsen. Visst har jag andra intressen som kostar både tid och pengar men så mycket som jag lagt ned på mitt börsintresse kräver ett stort och genuint intresse.

För den som är lite mer sansad i intresset är det viktigt att hitta balansen. Det är bättre att börja försiktigt och vara uthållig än att knöka in massvis med pengar i början för att sedan upptäcka att oj nu har jag inga cash kvar för de sitter på aktiedepån alltihop. Där kan det lätt bli att man tappar intresset lite, man knäcker sig själv.

Ha rimliga mål och drömmar. Om ditt mål är att kunna köpa en Ferrari kommer du sannolikt behöva dra ned på en hel del saker under en lång tid för att lyckas med ditt mål. Du kan inte köra motocross och samtidigt ha som mål att spara ihop till den där röda bilen. Ha rimliga mål och ta reda på vad som krävs av dig för att nå dem. Du som läser den här bloggen har sannolikt någon sorts dröm och mål med ett börsspar. Om inte annat kanske du får inspiration när du läst en del här.

Bara du själv kan styra dina mål och om du skall komma nå dem. När det kommer till börsen och långsiktigt spar finns det stora möjligheter om du bara är uthållig och konsekvent. Glöm dock inte att ha kul längs vägen. Ta hand om dig själv nu och fokusera inte allt på ditt mål som kanske är 10-20 år bort.

https://www.facebook.com/therealpetrusko/

9 kommentarer:

 1. Jag har både motocross och aktier som hobby.
  Aktierna betalar faktiskt en hel del av motocross-åkandet.
  Tror det är viktigt att inte bara stirra sig blind på sparmål.
  Utan också leva lite i livet också.

  För mig handlar aktier om vad min avkasting från utdelningsportföljen kan ge mig i framtiden.

  Dvs resor/ hobbies/ hus / bilar / bättre vardag / gå ner i arbetstid.

  Bara spara för sparandes skull har jag aldrig förstått mig på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Klockrent man måste leva i nuet också. Att skjuta upp aťt leva 20 år är ingen hit.

   Mvh Petrusko

   Radera
 2. Gäller att vara försiktig med pengarna man fått ihop..och bara använda avkastningen. Men har ett bilkonto.
  Har alltid gillat usa bilar här .min hobby.kollar på att importera en nu..men blir stora pengar med allt betalt.350 tusen. Hmm kan jag leva påi 3år.. Får ju en att tänka till är det värt det.
  Bilar kan man inte se som investeringar.tvärtom oftast.
  Men dom usa bilarna jag ägde på 80 och90 talet.köpta för 20-30tusen är idag värda mellan 500tusen upp mot en miljon...så man skulle behållt några
  Lätt att vara eftetklok.precis som med aktier.
  Ska jag köpa en dyr bil får man dra ner på resorna..gör ofta 2 om året.man kan inte få allt.
  Frihetern är viktigast av allt.kunna slippa jobba.
  Petrusku hur tänker du om ålderdomen ?när du får pension.
  Då behöver du inte så stor avkastning
  Man borde använda mer pengar ju äldre man blir.
  Vill inte sitt med många miljoner när man är 90år
  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Grymma hobbies fina bilar .det har varit en makalös prisuppgång på gamla amerikanska bilar .

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tryckte på send för nabbt. Jag håller med om att det är ingen mening med aťt ha massvis pengar när man dör. Bättre göra roliga och bra saker med dem medan. Man är i livet


   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej
  Jag tror nog att man både kan ha en hobby och spara ihop till den där Ferrarin samtidigt. Det tar bara lite längre tid. Jag hade ett hyfsat kapital en gång men av lite olika anledningar så gick det åt och för tillfället ligger jag på minus. Men jag är helt övertygad om att även fast jag ligger några hundra tusen minus samt har mina båtar som hobby så kommer jag tillslut att nå målet att bli ekonomiskt fri. Det tar bara lite längre tid än vad som från början var tänkt. Kanske är där vid 55 istället för 45 som var min plan från början.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Visst är det så och att ha goa hobbies är viktigt för livskvaliteten.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Min bästa tid i livet var när jag körde cross! Kunde inte tänka på något annat när jag körde så det rensa hjärnan otroligt effektivt samtidigt som man fick grym träning. Mina aktier gick väldigt bra då med :)
  Var även otrolig gemenskap på banan, var nästan som en extra familj.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frank,
   Det kan jag tänka mig. En häftig och bra sport.

   Mvh petrusko

   Radera