måndag, januari 22, 2018

Börsveckan laxspecial


Senaste numret av tidningen Börsveckan innehöll en "laxspecial" där de gick igenom flera av laxbolagen och de lyfter fram Marine Harvest som en favorit. Av samma anledning den är mitt top pick i sektorn. Marine Harvest är jättestora, har verksamhet på flera platser i världen samt har goda finanser. Börsvärldet kring 65 miljarder NOK är tex 3 gånger större än Lerøy Seafood Group och SalMar som bägge ligger på lite drygt 20 miljarder NOK.

Jag äger dock inget laxbolag då jag inte vågat köpa det av anledningen att de ej har kontroll över priset. Det hänger på en rad andra faktorer som de själva inte har makt över. Dessutom är diverse sjukdomar ett ständigt överhängande hot mot laxbestånd. Sådant kan delvis prisas in i värderingen men det här med att de ej har makt över priset på sin produkt det ogillar jag och har hittills fått mig att avstå.

Prenumererar du ej på tidningen kan du hålla utkik på Avanza/Placera då analyserna ofta helt eller delvis publiceras även där i efterhand.

Laxbolagen de gick igenom:

Marine Harvest
Lerøy Seafood Group
SalMar
Norway Royal Salmon
Bakkafrost

8 kommentarer:

 1. Hej.
  Tack för en bra blogg.
  Det förvånar mig att du ens tittar på ett laxbolag!
  Du som motionerar och verkar leva ett sunt liv, trodde du visste bättre?
  Snälla ta dig tid och se t.ex dokumentären "what the health" på Netflix.

  Hälsningar från Orust.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Orust,
   Lax är supermat och är en bra del i ett sund hälsa. Låter som du tror annat. Jag går på allt tidigare jag läst om lax och skippar en "dokumentär" på Netflix.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Har inte MHG högst Belåning, PE och utdelningsandel av bolagen? Hur ser du på för/nackdelar mellan dom och andra bolagen? Kan du göra en djupare förklaring varför du föredrar MHG? /Christian

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag är nöjd med min korta förklaring varför jag föredrar Marine Harvest bland laxbolagen som jag ratar.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Apropå Netflix s.k. ”dokumentärer” om kost, så kommenteras deras seriösitetsgrad här av Jacob Gudiol, MSc, på Träningslära:

  https://traningslara.se/what-the-health/

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko!
  Som ägare av XACT Högutdelande äger man Marine Harvest till 1,56% av fondens värde.
  mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Ja just det, det stämmer. Då äger jag ju en liten slatt Marine Harvest =)

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Att investera i odlad fisk är väl som att investera i tobaksbolag, vapenindustri, Monsanto pga miljögifterna. /Anders L.
  https://www.youtube.com/watch?list=PLRZ8ww58zm7h45QyHjBVCNPfO3_y0vUBt&v=MgrFXN4d1Jchttp://www.nmf.no/underside.aspx?pageId=121

  SvaraRadera