lördag, augusti 26, 2017

Igår köpte jag mer indexfonder

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Jag skrapade ihop en liten extra slant att investera och jag valde att öka i Avanza Zero som är en svensk indexfond utan avgifter samt Länsförsäkringar Global indexnära som är en globalfond med endast 0,2 procent avgift. I mitt tycke två mycket fina fonder.
Utöver att de har ingen eller låg avgift ger de en fin riskspridning, mycket väl lämpade för tex ett månadsspar att köpa i ur och skur.

Jag vill ogärna gå på en nit där ett av mina innehav presterar uselt och därför väljer jag att ha en väldiversifierad portfölj med många olika innehav samt flera indexfonder och investmentbolag som i sig ger en diversifiering.

Avanza Zero känner du kanske till, den följer de 30 största svenska bolagen och fonden tar som sagt inge avgifter över huvud taget.
Globalfonden från Länsförsäkringar känner du kanske inte till och då kan du läsa mer om den i mitt inlägg här: Länk till mitt inlägg om Länsförsäkringar Global Indexnära.

Är du sugen på investeringar i USA eller rentav en USA-fond kan det vara en tanke att göra som jag gjort. Då amerikanska börsen är gigantisk utgör den en mycket stor del av världens samlade börsvärde och i globalfonder brukar USA väga en god bit över halva fonden. Likt många andra globalfonder utgör USA kring 63 procent i Länsförsäkringar Global Indexnära.
Jag tycker den är en utmärkt exponering mot USA och ser det som en bonus att man får lite gött från övriga världen också som en extra potential och riskspridning.

Vill man däremot inte ha USA-exponeringen finns det alternativ för det också. Vanguard har en ETF med mycket låg förvaltningsavgift som är just en globalfond exklusive USA. Länk till Vanguard VEU All World ex US hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

19 kommentarer:

 1. Hur gör du med XACT etf:erna? Behåller du dem också, eller har du sålt av/minskat i dem?
  /Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Xact OMXSB Utd är ganska lik Avanza Zero och jag behåller mitt innehav i den medan nya köp sker i Avanza Zero. Xact Högutdelande är en helt annan fond med inriktning de 50 bästa utdelarna i norden. Den behåller jag och köper mer utav.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Låter som en bra plan. Funderar på att ta SPP Sverige istället för Zero. Den har dock en liten avgift (0,2), men är istället bredare med ca 80 bolag. Ska fundera lite.
   /Daniel

   Radera
 2. Jag rekommenderar LF:s samtliga indexfonder även till PPM!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   LF har flera fina fonder med rimlig avgift men man får kolla så man väljer rätt för de har även fonder med lite högre avgift också.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag vet inte men jag skulle inte rekommendera deras blandfond i alla fall:
   http://www.kronantillmiljonen.se/bloggen/lasarfraga-att-valja-ratt-fond/
   Fast det finns väl kanske fördelar som jag inte tänkt på...

   Radera
 3. Jag blir inte klok på varför man väljer gratisfonden AZ framför t ex Spiltan Investmentbolag - nästan gratis, 0,2 % - med tanke på de senaste fem årens resultat: 168,01 % för Spiltan och 74,86 % för AZ. H&M kan väl knappast vara tungan på vågen till AZ:s fördel (eller vad säger du, Lars?). Gratis kan vara gott men inte alltid rationellt, snarare dumsnålt!

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Newman,
   Låt mig krossa dina drömmar med det faktum att en stor del av Spiltans prestation består i uppvärdering av investmentbolagen. Tex Investor brukar pendla ner till 50% substansrabatt till nuvarande extremhöga värdering som aldrig förr skådats. När väl substansvärderingen på investmentbolagen tar sig ner till stora rabatter nästa gång kommer det slå åt andra hållet.

   Då backar investmentbolagen ungefär som börsen plus attd e backar extra mycket pga nedvärderingen till större substansrabatt.

   Ändock är Spiltan investmentbolag en fin fond ty investmentbolagen som grupp har överpresterat börsen historiskt. Just nu är utgångsläget det sämsta möjliga dock. Nu finns det inget mer att hämta hem i stigande värdering av investmentbolagen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för det! Båda hålls under ständig bevakning. Min poäng var att man kan få en bra, billig fond som inte behöver vara AZ. Det ska bli intressant att jämföra dem när det vänder söderut på allvar.

   Mvh
   Newman

   Radera
  3. Tjena igen Newman,
   En mycket bra poäng absolut. Visst är 0% avgift bra men det finns många fler fonder som är bra sin avgift till trots.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej,
  Varför blev det inte Xact HighDiv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Man kan inte öka i alla innehav varje gång. Denna gången ökade jag i två av bortåt 30 innehav. Nästa gång kan det nog bli mer Xact Highdiv

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Vill handla en Globalfond , vilka länder tror du på i framtiden ?
  Om man har 50` , kan man inte köpa för hela summan om man har en horisont på 10 år, eller skall man dela upp i alla fall ?
  // Johnny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Johnny,
   Globalfonder ger ungefär samma exponering allihop, majoritet i USA och lite småskvättar övriga världen. Är man ute efter ett specifikt land får man satsa på en fond för just det landet. Om det inte är USA man är ute efter för då ger globalfond en god exponering.

   50k på 10 år hade jag köpt för alltihop på en gång.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko! Jag trodde du inte ville ha LFs Globalfond efter att de har möjlighet att ta ut en säljavgift?

  Mvh Emil

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko !
  Jag har fattat det som att Avanza Zero följde de 30 mest handlade aktierna och ej de 30 största bolagen? Kan du klargöra ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Ja du har fattat rätt, OMXS30 utgörs av de 30 mest omsatta. Att kalla det 30 största är slarvigt.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hejsan Petrusko, först och främsts tack för en grym blogg!

  En fråga vad du tycker om mitt sparande ifall du har tid, jag har en sparhorisont på 20 (18år kvar nu) köper varje månad i följande fonder för en väldiversifierad portfölj:

  Delphi Nordic
  Länsförsäkringar Global Indexnära
  DNB Global Indeks
  Swedbank Robur Ny Teknik
  SPP Aktiefond USA
  Didner & Gerge Småbolag
  Spiltan Aktiefond Investmentbolag
  Didner & Gerge US Small and Microcap
  DNB Teknologi

  SvaraRadera
 9. Tjena,
  Tack för din kommentar. Jag tycker din portfölj och ditt spar verkar toppenbra. Fina fonder och bra spridning i världsdelar och lite teknik o småbolag. Du har en smart och bra portfölj, kör hårt!

  Mvh petrusko

  SvaraRadera