måndag, juli 10, 2017

Diverse tankar om börsen och annat. Nr 15.


Hej på er i Sommarsverige, hoppas ni har det gött. Vädret är i vart fall synd att klaga på. Det här inlägget handlar både om börs och diverse annat. Läses på eget bevåg!

Jag äger Omega Healthcare men har inte skrivit ett inlägg om bolaget ännu. Kanske kommer ett sådant, kanske inte. Igår kväll läste jag mer om min investering för att försäkra mig om att jag investerat i ett bra bolag och det blev med bravur godkänt! Verksamheten är utspridd över många stater och den största hyresgästen står för 10 procent av intäkterna vilket inte okej. Utdelningsandelen av AFFO är cirka 73 procent vilket är starkt. Kontrakten är långa och över 60 procent av dem förfaller någon gång efter år 2026. 90 procent förfaller någon gång efter år 2021.
Inriktningen vårdfastigheter gillar jag starkt. Utdelningen höjs varje kvartal och i årstakt är tillväxten cirka 7 procent givet att nästa blir $0,64 samt om man ser till historiken. Med en direktavkastning strax under 8 procent är det lockande att köpa än mer i bolaget.

Ny aktieblogg där ute av Sparpingvin som hänger på twitter annars, blir intressant att följa. Länk till bloggen: https://sparpingvin.blogspot.se/

Apropå twitter så fick jag ett tips med anledning av mitt inlägg om Marine Harvest och lax. Det är bloggaren Investacus som skrivit ett mycket gediget inlägg om de norska laxaktierna. Checka in det i länken: https://investacus.com/2017/04/10/en-genomgang-av-laxbolagen/

Jag kan inte minnas att jag i mitt liv någonsin skrivit en dikt. Något jag på äldre dar vid några tillfällen tänkt att jag skulle vilja göra. Än så länge har inga diktförsök gjorts men tanken finns där och en vacker dag blir det av. Tills vidare kan man roa sig med att läsa Gustavs fräsiga dikt han bjuder på så här i sommartider. http://gustavsaktieblogg.blogspot.se/2017/07/glad-sommar-och-en-dikt-pa-det.html

Första börshalvåret är passerat och med det följer 6-månaders rapporter från bolagen. I veckan rapporterar en rad fastighetsbolag bla och det som intresserar mig främst är Castellum på torsdag och Axfood på fredag. Rent generellt behöver bolagen som helhet leverera bra tillväxt för att nuvarande värderingar skall hålla. Marknaden har redan räknat in god tillväxt i aktiekurserna. Enstaka besvikelser kan "bestraffas" med anpassad lägre aktiekurs och om rapporterna över lag kommer in svagt kan vi få se en bred nedgång på börsen.

Den senaste tiden har jag tagit in tre stycken nya portföljbolag, allihop med en direktavkastning kring 6 procent och utdelning minst kvartalsvis. Namnen på dem nedan är länkar till inlägg jag skrivit om dem.
EPR Properties.
Acadian Timber.
Brookfield Renewable Partners.

Så här i sommartider är det extra gött att läsa/lyssna böcker. I solstolen, på promenaden osv. Jag läser normalt sett en hel del böcker men nu i sommar har det blivit än mer vilket jag gillar. En riktigt fräsig och annorlunda bok som jag läst nyligen var Munken som sålde sin Ferrari. Om du missat det så upplyser jag om att Storytel sponsrar mina inlägg om böcker jag lyssnat på med en länk till 30 dagar fritt Storytel. Perfekt i sommartider =)

Nu ropar familjen att maten är färdig och att jag är en segpropp så det var det för denna gången. Go sommar kamrater!

17 kommentarer:

 1. Ett tips i all välmening. Vill du få trafik till ett inlägg bör rubriken innehålla något lockande som hintar vad inlägget handlar om.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Tack för tipset. Jag vill gärna vara tydlig i rubriken om vad inlägget handlar om men det är svårt på de här inläggen om man inte vill ha en jättelång rubrik. Jag skall klura på det där.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Du kan ju ha rubriken: Gratis Öl... och sedan börjar Du inlägget med ...är det sällan på krogen med det här inlägget skall handla om... Du får säkert upp antalet besökare, i alla fall första gången...

   Trevlig Sommar

   //Krusse

   Radera
 2. Har också funderat på Acadian och EPR och gjort slag i saken. Läste även nåt ang. Kanadensiska banker som verkar förtroendeingivande. Har du testat i den riktningen eller funderat?
  /Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dan,
   Jag har inte målmedvetet läst på om Kanadensiska banker men har "råkat" läsa lite om dem och det verkar vara flera bra bolag där. Sannolikt väl värt en närmre titt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Svar
  1. Tjena Gustav,
   Tack själv för den fina dikten =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Lars Fredriksson10 juli, 2017 22:32

  Lite tankar om annat som definitivt inte har med börsen att göra.
  Är det inte lite väl mycket reklam och sponsrade länkar numera?
  Har svårt att hitta något positivt med det, har kommit på mig själv undvika denna sida mer och mer och gått till andra ekonomibloggar detta trots dina ganska utförliga analyser av de bolag du är intresserad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Reklam och länkar har varit nära på exakt det samma under flera år. Enda skillnaden nu är att jag har ett samarbete där Storytel betalar mig för att länka till dem i mina inlägg om böckerna jag lyssnat på.

   Du har alltså kommit på dig själv undvika denna sida för att? Är du missunnsam?

   Oavsett tackar jag för din kommentar, det visar på engagemang och det uppskattar jag. Jag kommer fortsätta skriva mina inlägg som jag alltid har gjort.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Tack för att du nämner mig i din fantastiska blogg! Stort för mig att få nämnas i en av Sveriges största ekonomibloggar. /Sparpingvin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Sparpingvin,
   Tack för din kommentar. Skall som sagt bli kul att läsa mer av det du skriver =)

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej, återkommer om de Kanadensiska bankerna med en liten länk. Kanske kan den vara av nytta för någon. Åtminstone som jämförelse med svenska motsvarigheter.
  https://www.5iresearch.ca/blog/why-canadian-banks-make-great-dividend-stocks
  /Dan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Dan,
   Tack för det. KAnadensiska banker verkar bra och jag är lite extra lockad att ta in en Kanadensisk indexfond jag spanat på just för att den har kring 30% banker och nästan lika stor del energi. Det lockar mig.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hur kan det vara så hög direktavkastning i ett så till synes bra bolag? Vad är haken? Det känns verkligen för bra för att vara sant..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Hedd,
   Antar att det är Omega Healthcare Investors du syftar till. Bolaget har funnits länge och verkar seriöst på alla sätt och vis. Bolagsformen REIT som de har är lite annorlunda och har ofta betydligt högre direktavkastning än vi är vana vid i våra svenska fastighetsbolag. Om de betalar minst 90% av vinsten i utdelning är de befriade från skatt. Därför är utdelningarna höga.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Gillar dessa sortens inlägg starkt, fortsätt så!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej InvesterarStudenten,
   Tack för din input, det gläder mig att dessa inlägg uppskattas. Jag tycker de är extra roliga att skriva =)

   Mvh petrusko

   Radera