fredag, juni 10, 2016

Dags att köpa H&M?

Hennes & Mauritz har varit en superplacering på lång sikt och den är rena folkaktien. Många gillar den och talar gott om den, det är ett jättefint bolag.
De senaste åren har de dock tappat bort utdelningstillväxten och på fem år har den höjts futtiga 25 öre från 9,5 till 9,75 kronor.
Senaste året har aktien backat 24% vilket är sämre än index som också backat men inte lika mycket.
När H&M stod i 360 kronor var det idel glada miner och alla talade om detta fantastiska bolag som skall växa till skyarna.

Nu när aktien backat kraftigt hör man från endera hållet negativ syn på bolaget.
H&M har fortsatt enorm tillväxtpotential på mycket lång sikt. Operationellt går de bra men marknaden hade hoppats på mer. De kommer leverera betydligt högre vinster i framtiden och högre vinst betyder.... just det: högre aktiekurs och högre utdelning!

Det finns statistik som visar att småsparare köper dyrt och säljer billigt. Vi köper när H&M står i 360 kronor och alla är glade och håsiga. Vi säljer när H&M står i 250 kronor och alla surar och är bäsiga.
Det är omöjligt att pricka in en botten och H&M kan backa långt mer men jag tycker den är köpvärd på de här nivåerna. Det är ett fint bolag med en bra strategi, sunda finanser och enorm tillväxtpotential.
Det är tänkbart att utdelningen blir oförändrad för 2016, analytikernas snittprognos är 9,85 kronor vilket skall tolkas som 9,75 kronor oförändrad.
På 243 kronor kan jag inte låta bli att köpa förmodligen, trots att jag sagt att jag skall vänta till utdelningstillväxten är åter. 4% direktavkastning får man på kursen 243 kronor och på flera års sikt lär utdelningen bli betydligt högre.

Disclaimer: Jag äger H&M

10 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!

  Låter som du läst mitt inlägg :)

  Kanske inte....men jag håller fullständigt med dig. H&M är nere på mycket attraktiva nivåer nu om man tror på bolaget tycker i alla fall ja. Blir det brexit känns det som att ingen kan förutspå vad som händer på aktie marknaden närmaste 2-5 åren men om det inte händer så tror jag verkligen H&M kommer tillbaka.

  SvaraRadera
 2. Jag köpte HM för ca 100k på kursen 255 kr (i jan-feb, innan utdelningen). Får se om 10 år om jag ångrar mig. Det beror väl mycket på hur online-satsningen går. Tyvärr tre Zalando för varje HM-paket bakom disken på ICA. Köper själv dom flesta kläderna online numera, trots att jag inte direkt är purung.

  Nu är den ju ännu billigare än 255 kr hursomhelst så jag borde köpa mer.

  SvaraRadera
 3. Varför skulle Brexit påverka börsen 2-5 år framåt i tiden? Lär väl på sin höjd bli några veckors tumult sen märker folk att allt är som vanligt typ. Brexit är ju bara en exit av det politiska samarbetet, handeln lär ju fortsätta som vanligt.

  Sen går väl Storbrittanien bättre om dom får sluta egna handelsavtal med Kanada, Kina, Indien, m fl. Utan direkt nackdel för resten av EU. Så världen blir rikare för att ekonomin totalt sett blir mer effektiv. Bra för börserna.

  SvaraRadera
 4. Hej! När säljer du? Alltså generellt (inte just H&M). Jag börjar bli småirriterad på att alla dina inlägg handlar om hur du ökar i diverse bolag. Visst, man vill köpa, men tar kassan aldrig slut? Vore fint om du redovisar avslut också.

  SvaraRadera
 5. Hej Joel,
  Tack för din kommentar. Det finns risk att du kommer bli ilsk som ett bi i sådana fall för generellt säljer jag inte. =) Jag köper och köper och köper.
  Jag köper för att behålla och erhålla utdelningar. Jag köper inte med ett mål att sälja vid en viss kurs eller dylikt.

  Men, lustigt att du kommenterar om detta just idag. Jag har faktiskt sålt en del idag för att göra en omplacering. Kommer ett inlägg om det imorgon.

  Jag finansierar mina köp med utdelningar och insättningar. Så: Nej, kassan tar aldrig slut.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Ilsk som ett bi blir jag aldrig i kommentarsfälten, det lovar jag! Dock börjar jag känna mig lite pank efter alla "fyndköp" jag gjort senaste tiden. Tack för blogg och lycka till!

  SvaraRadera
 7. Hej frihetsfokus!

  Brexit skulle påverka eftersom att det navet i Europas all handel. 2 veckors turbulens tror jag du kan glömma, det skulle vara svallvågor minst 3 år tills nya handelsavtal är knutna och säkert långt efter det, tror i alla fall ja!

  Däremot tror jag inte det blir nån brexit, men det är ju en annan sak!

  6mille.mot6miljoner.se

  SvaraRadera
 8. Hahaha, HM är verkligen en folkaktie. En dag hoppas jag själv äga den :)

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
 9. Drommaren,

  Tror du dom kommer rösta nej? Eller ja, men det blir ingen Brexit i alla fall för Margot Wallström hoppar in och "tolkar" deras nej på ett "demokratiskt" vis?

  EUs handelsavtal är ju kvar som vanligt vid Brexit, så Tyskland kan ånga på. För Storbrittanien lär det ju vara relativt enkelt att sluta avtal med Nya Zeeland, Australien, Indien, Kanada och USA i alla fall. Dom delar ju samma lagstiftningstradition och har ett gemensamt språk och "tänkande".

  Förresten saknar ju EU många handelsavtal (tex med Kanada), och världen rasar inte ihop för det.

  DISCLAIMER: Jag är inte insatt. Tycker bara det verkar lite väl riskaversivt att vara rädd för Brexit istället för att vara rädd för EUs våta filt över ekonomin.

  SvaraRadera
 10. så kan det gå:)

  SvaraRadera