Händelserik börsdag

Idag var en väldigt händelserik dag i min börsvärld. Jag lyssnade på senaste Börspodden och Sparpodden och de båda var riktigt bra. Sparpodden hade sunkig ljudkvalitet och jag var sugen på att stänga av bara av den anledningen men det är jag glad att jag inte gjorde. Med Peter Benson i spetsen var det här det bästa Sparpodden jag har lyssnat på. Peter Benson som för övrigt är aktuell med en dagsfärsk artikel i SVD.

Svenska börsen surade även om USA öppnade och gick starkt. OMXS30 stängde på minus 1,7%. S&P500 var på plus hela dagen men sista 30 minuterna gick den otroligt starkt och stängde dagen på plus 3,9%

Jag ökade i Atlas Copco b i Sverige och i USA köpte jag mer Johnson & Johnson. Båda två är än så länge ganska små innehav i portföljen men jag köper regelbundet mer. De är båda riktigt riktigt fina kvalitetsbolag med god historik och fina nyckeltal. De är också pålitliga utdelare båda två. Atlas Copco har aldrig sänkt utdelningen och Johnson & Johnson har höjt sin utdelning varje år i över 50 år! Nu snackar vi pålitlig utdelning! De här två fina kvalitetsbolagen vill jag äga för alltid och jag vill äga mycket mer än vad jag gör nu. Fortsatta köp framöver alltså.

Läste ett intressant inlägg på Finanskvinnans blogg om att hon nu sålt Ratos. Precis som mig tröttnade hon på att bolaget verkar oförmögna att resa sig ur askan. Vi har haft en otroligt stark börs nu i över fem år och Ratos har varit bland det sämsta man kan äga (av de större bolagen). Vi har båda två varit uthålliga, väntat och trott på framgångar men de har uteblivit. Jag vill fortfarande tro på Ratos och deras modell men jag håller mig ifrån aktien, den har bjudit på tillräckligt med ruttet för min del.


7 kommentarer:

  1. Ja långsiktighet i Ratos låt säga 5 år är ingen rolig historia. lider med alla Ratosägare som suttit och hoppas, då resten av börsen gått som tåget. Är det inte dags att likvidera bolaget? Det står en kvinna bakom allt hat fått en ny innebörd.

    SvaraRadera
  2. Jag tror att Du helt rätt med Dina köp av Atlas, denna aktieanalys kom idag
    https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/08/27/overdrivet-ras-i-atlas-copco.html

    Ifall Du nu själv inte har sett den.

    Trevlig Kväll

    //Krusse

    SvaraRadera
  3. Hur stor del av din portfölj har du i SAS pref? Nyfiken.

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym,
    Jag har inte ökat i SAS pref sedan jag skrev det här inlägget:
    http://petrusko.blogspot.se/2015/07/fordelning-portfoljen.html

    Kan dock nämna att jag inte är främmande för att öka i SAS pref nu.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hur stor del av din totala portfölj motsvarar varje köp som du gjort i tex JNJ och Atlas? Någon promille av totala portföljen bara eftersom du gjort flera köp och vill göra ännu fler men ändå relativt små innehav?

    Gör du någonsin köp för låt säga 5-10% av dina totala tillgångar vid ett tillfälle eller handlar det bara om att göra 100-tals små påfyllningar av portföljen de närmaste åren?

    SvaraRadera
  6. Hej Miljonaren,
    Större köp som 5-10% av totala portföljen kan bara inträffa om jag säljer ett innehav och direkt köper ett annat för den slanten.

    Jag är nu uppe i nästan 2% viktning i Johnson & Johnson och 1% i Atlas Copco.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Hej Petrusko,

    Tack för en inspirerande och väldigt bra blogg. I Juli passade jag på att köpa på mig lite JNJ efter att ha läst om bolaget på din blogg (http://petrusko.blogspot.se/2015/07/okat-i-johnson-johnson.html). Nu har jag själv försökt ge mig på en analys av bolaget. Har tid får du gärna lämna feedback på analysen.

    Allt gott!
    /DanielWikstrom

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...