Utdelningscase Tele2 och Teliasonera

Jag tror de flesta känner till i runda slängar vad TeliaSonera och Tele2 sysslar med, de är två telekombolag med verksamhet i lite olika delar av världen. Bland aktieintresserade är det nog många som också känner till att de båda är två starka utdelare.

Teliasonera har länge haft en hög och stark utdelning, de har aldrig sänkt ordinarie utdelning vad jag kan se i deras historik på sajten som sträcker sig till 2002. Utdelningen har varit oförändrad på 3 kronor ett par år nu.

Tele2 brukar ha en hygglig direktavkastning och har då och då toppat den med extrautdelning. Nu i våras var ett sådant år, då fick man kring 15 kr per aktie totalt. Ordinarie utdelning var dock 4,85 kr.

Båda bolagen har starkt kassaflöde och sunda finanser och har inga problem att bibehålla utdelningen eller tom. dela ut hela vinsten. Nu till en riktigt intressant faktor: Bägge har tydligt kommunicerat vad man skall förvänta sig i utdelning de närmsta åren.

Teliasoneras utdelningspolicy är att betala minst 3 kronor utdelning för verksamhetsåret 2015 (nästa vår alltså).

Tele2 har sagt att utdelningen skall höjas med 10% per år de närmsta tre åren. Detta baseras på ordinarie utdelning om 4,85 kr varpå utdelningen till nästa vår blir ca 5,35 kr. Det här är ju helt magiskt bra, mäkta fin utdtillväxt o kalasbra att veta på förhand vad utdelningen blir närmsta åren.

Enligt prognoser från SME.direkt kommer Tele2s vinstutveckling vara lite knackig de närmsta åren och de kommer dela ut mer än hela vinsten. Man behöver ej vara värst orolig här tror jag, de har finanser att backa upp utdelningen.

För Teliasonera ser det mycket stabilare ut med vinst som stiger stadigt år efter år och prognosen för utdelningen är faktiskt också stigande. Till våren är prognosen 3,1 kr utdelning. Kom ihåg, minst 3 kronor har de lovat, det kan ju bli mer.

Om vi jämför de två med varandra baserat på direktavkastning och utdelningstillväxt framstår Tele2 som en klar vinnare.

Direktavkastning våren 2016:
Teliasonera ca 5,7% baserat på 3 kr utdelning och senast betalt 52,45 kr
Tele2 ca 5,9% baserat på 5,35 kr utdelning och senast betalt 90,3 kr.

Våren 2017 är skillnaden än större eftersom Tele2 kommer höja utdelningen 10% än en gång och Teliasonera väntas inte höja i närheten så mycket. SME.direkts prognos för Teliasoneras utdelning våren 2017 är 3,13 kr och  ca 5,96% direktavkastning. För Tele2 kommer den vara 5,75 kr och cirka 6,36% direktavkastning.

På några års sikt är Tele2 mer attraktiv ur ett rent utdelningsperspektiv men det är ju inte hållbart i längden att dela ut så mycket mer än vinsten. För verksamhetsår 2016 är SME.direkts vinstprognos 4,57 kr medan utdelningen kommer vara 5,75 kr. Historiskt har dock Tele2 sålt verksamheter titt som tätt och på så vis frigjort kapital till utdelningar. Som jag redan nämnt har de cash flow att stå för 10% höjd utdelning de närmsta åren men man skall inte se det som ett uthålligt tempo.

Jag äger både Teliasonera och Tele2. Nyligen skrev jag ett blogginlägg med diagram och fördelning i portföljen, kolla in det här: http://petrusko.blogspot.se/2015/07/fordelning-portfoljen.html

18 kommentarer:

  1. Jag resonerade exakt lika så jag tankade på lite Tele2 istället för att utöka med mer Telia.

    I övrigt, är OREIT något som kommit upp på radarn? REIT i vårat grannland åt öst.

    SvaraRadera
  2. Jag är tyvärr inte lika optimistisk ang TeliaSonera som du. Vinsten är allt annat än stigande tvärtom fallande sedan 10 år tillbaka, desto mer oroväckande är att omsättningen stagnerat. Jag är allt annat än säker på utdelning åren framför de lovade utdelningarna. Dessutom kostar det mer och mer att bibehålla omsättningen capex håller på att explodera. Jag är själv aktieägare sedan lång tid och hoppas att nysatsningarna ska bära frukt. Hoppas även på lite förvärv i närliggande branscher, tror tex att Bahnof passar bättre i familjen än Spotify. Varför inte hugga Eniro för en billig peng? Tycker man måste bli lite mer visionära än att köpa 1% av ett dyrt olönsamt Spotify (som jag i förlängningen tror kommer bli uppköpta av apple)

    Jag har för mig att man kommunicerade utdelning om minst 3 kr för de kommande 3 åren?? Kanske har fel.

    AT&T ser mer lovande ut tycker jag, fortfarande ett tillväxtbolag i denna övermogna branch. Vi håller tummarna!

    SvaraRadera
  3. Hej Anonym,
    Jag har tittat på OREIT men inget jag fastnat för.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  4. Hej Anonym,
    Ja siffrorna från SME.direkt är prognoser och framtiden får utvisa hur det blir.

    Teliasonera kommunicerade minst 3 kr för verksamhetsår 2014 och 2015. Längre än så är ett oskrivet blad tror jag. På sin sajt uppger de att utdelningspolicyn är att pynta minst 3 kr för 2015.

    AT&T gillar jag också.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Hur ser det ut med kassaflödena för Tele2 och Telia nu för tiden?? När jag tittade på Telia och Tele2 såg bolagen attraktiva ut men sedan insåg jag att de delade ut klart mer än kassaflödet då man bokför en hel del investeringar i balansräkningen. Eftersom tillväxten samtidigt är mycket svag blir jag omedelbart skeptisk mot hur hållbara deras redovisade vinster verkligen är.

    Analysen är lite gammal 2013 så situationen kan ha förändrats men läget då finns här: http://aktieingenjoren.blogspot.com/2013/01/analys-av-svenska-telekombolag-telia.html

    SvaraRadera
  6. Borde inte Fortum vara ett bolag för dig nu när den backat en del? DA på över 8%. Starka finanser och värderas under eget kapital? :)

    SvaraRadera
  7. Själv litar jag inte längre pâ utdelningsuttalanden frân företag.

    Under mina tre âr som aktieägare i E.On sâ har dom bytt utdelningspolicy tvâ gânger redan. Varje gâng har dom menat att den där policyn skulle gälla evigt... tyvärr är evigt ibland inte längre än till nästa rapport.

    Kanske är det inga problem med Telia och Tele2 det kan jag inte uttala mig om.

    Men om ett företag redan ligger runt 100% av vinst utdelad dâ skulle jag dra öronen ât mig och man ska inte glömma att när att företag blir tvunget att ändra sin utdelning till det sämre sâ faller aktie kursen oftast rejält.

    SvaraRadera
  8. Jag likt den tidigare anonyme författaren delar inte helt din positiva syn på teliasonera så den biten får du gärna utveckla lite mera. Jag kollar i 10 års översikten i den senaste årsredovisningen som hittas här:

    http://annualreports.teliasonera.com/sv/2014/ovrig-information/tio-ar-i-sammandrag-finansiell-information/

    Där kan inte jag se något annat än att teliasonera är ett krympande bolag?

    Omsättning:
    2009: 110
    2010: 107
    2011: 105
    2012: 105
    2013: 102
    2014: 101

    Omsättningen sjunker alltså med någon dryg procent om året.

    Resultat per aktie:
    2009: 4,2
    2010: 4,7
    2011: 4,2
    2012: 4,6
    2013: 3,5
    2014: 3,4

    Sjunker med typ 4% om året.

    Och då är ändå dessa siffrorna dopade av massiva satsningar (som då inte bär frukt). 2009 hade teliasonera lån på 71,8 miljarder. Vid utgången av år 2014 hade man lån på 101,5 miljarder. Under den senaste 5 års perioden så har dom totala investeringarna som bolag gjort uppgått till: 88 miljarder. Trots det har man fått se sin omsättning minska med 9 miljarder. Och sin vinst minska med 4 miljarder.

    Utveckla gärna hur du kan titta på samma siffror och se ett bolag som går bra och växer stadigt år för år?

    Visst det senaste halvåret fick vi se en liten valutadriven omsättningsökning. Men vinst per aktie sjönk kraftigt. Capex ökade kraftigt och skulden hos banken fortsatte växa till sig...

    SvaraRadera
  9. Hej Aktienovisen,
    Jag äger Fortum sedan länge.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Tjena Fredrik von O,
    Det låter ju inget vidare med ditt EON case. Utdelningspolicys kan ändras men att Tele2 och Teliasonera skulle bryta det de "lovat" för de närmsta åren tar jag för mycket avlägset.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Hej Anonym,
    tack för en jättebra kommentar. I mitt inlägg är det SME.direkts prognos för de närmsta åren jag hänvisar till. Framtiden får utvisa hur det blir. Historiken för Teliasonera är inte fantastisk.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Den anomyma neggo-telia-komentareren ovan var min, och jag heter Anders.Ö. Fult att inte skriva det, lovar bot och bättring.

    Ett fint bolag i närliggande sektor är ju Bahnof, ungefär samma värdering (både PE och P/S). Men där pratar vi ett obelånat tillväxtföretag. Tittat på det? Bästa hälsningar Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt off topic, växte du upp i Oxelösund?

      Radera
  13. Tjena Anders Ö,
    Bahnhof har jag hört många prata om genom åren och den har slunkit mig förbi fullständigt. I början när jag hörde om dem delade de nog inte ut och jag tittade ej på den av den anledningen. När de började dela ut saknade de historik. Jag förstod nog inte potentialen. Jag har fått anledning att titta på Bahnhof många gånger men aldrig klippt till.

    Med min aningen försiktiga strategi med fokus på utdelningar och historik kommer jag missa många fina nya och eller mindre bolag.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  14. Ha ha, ja, jag var din wingman på mellanstadiet :)
    Hoppar på dig på FB...

    SvaraRadera
  15. Tog tag i mitt isk-konto för någon vecka sedan men är helt grön i aktievärlden, tänkte nu ta och lära mig lite på riktigt och inte bara köpa det min mamma tipsar om (fick trots allt en bra slant av Kinnevik i våras då de fanns i mitt innehav). Hur ser ni på tele 2s utdelningsstrategi så här ett drygt år senare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Annika,
      Tele2 kommer anta en ny utdelningspolicy till våren då den nuvarande 3 åriga policyn löper ut. Vi får se vad den innebär. De har ett starkt kassaflöde som tillåter fet utdelning.

      Jag behåller Tele2 som ett utdelningscase. Skulle utdeln7ngen bli genomrutten säljer jag sannolikt.

      Mvh petrusko

      Radera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...