Jag sitter just nu och tittar på min portfölj och funderar kring hur jag skall agera närmsta tiden. Mina fyra största innehav utgör cirka 51% av portföljen och det känner jag mig trygg med. Det är ju mina bästa bolag som skall ge mig riktigt bra totalavkastning på lång sikt.
De fyra största är i storleksordning:
Castellum
H&M
Industrivärden
Realty Income
Jag har ett par relativt nya innehav i form av Latour och Atlas Copco, dessa två har en relativt låg direktavkastning men är fina bolag som bör bjuda på god utdelningstillväxt på lång sikt. De här två utgör tillsammans under 1% av portföljen och jag vill att dessa väger betydligt tyngre än så. Jag köper minst en gång per månad i Latour och jag försöker göra det samma med Atlas Copco.
De innehaven jag nu nämnt är väldigt viktiga för portföljen och mitt mål om minst 3% organisk utdelningstillväxt. Alla utom Industrivärden är mycket pålitliga utdelare där man kan förvänta sig stadigt högre utdelning på sikt. Industrivärden har sänkt sin utdelning ett par gånger de senaste tio åren. Det ser ut som att de bör kunna höja även de närmsta åren men när det skakar till på börsen förväntar jag mig att de sänker utdelningen. Här skiljer sig de andra genom att de är oerhört pålitliga, Castellum tex har alltid höjt, H&M och Atlas har aldrig sänkt.
En annan viktig del i min portfölj är Fixed Income som idag utgör ca 24% av portföljen. Det här tillgångsslaget ger en hög ränta/direktavkastning och ett mycket pålitligt kassaflöde. Ju mer jag viktar upp detta desto högre direktavkastning får portföljen. Jag får även lägre risk men samtidigt drar detta tillgångsslag ned utdelningstillväxten. Fixed Income har ju som namnet antyder ingen tillväxt i utdelning.
Mycket talar för börsen men den är högt värderad. Jag har successivt blivit mer och mer defensiv i mina tankar och placeringar. Jag jagar som bekant inte den högsta avkastningen utan jag fokuserar på utdelningar och direktavkastning. En strategi som fungerat väl på lång sikt och som passar just mig. Utöver Latour och Atlas som jag nämnde tittar jag på att öka i Ficed Income, gärna med kring 7% och högre direktavkastning. En del placeringar jag funderar på är:
SPFF, Global X Superincome Preferred ETF
SAS pref
Oscar Properties pref
Alm Equity pref (jag har vacklat fram och åter kring denna. Den är ok)
OFG preferred serie D
EHI, Western Asset Global High Income Fund
Några av dessa är lite längre ut på riskskalan än befintliga innehav men jag planerar ingen stor viktning och jag känner mig bekväm i risken.
Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer
Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
Ja SAS-preffen vacklar man lite med men i och med dagens rapport och med Lex Eniro i bakhuvudet så känns risk/reward helt ok faktiskt tycker jag...
SvaraRaderaSAS känns alltid som en lottsedel tycker jag. Preffen kanske fungerar på längre sikt som en mindre del i portföljen just som fixed income, så länge inte bolaget kursar i alla fall.
SvaraRaderaTjena Stefan,
SvaraRaderaJa, dagens rapport visar fortsatt att det går åt rätt håll för SAS. Risken för en kredithändelse i SAS närmsta 1-2 åren bör vara liten.
Mvh petrusko
Hej Pensionärsmiljonären,
SvaraRaderaJa, vi kan kalla SAS preffen en lottsedel. Det är hög risk i den och jag skulle aldrig vikta den högt. Max 1% av portföljen men förmodligen bara kring 0,5%.
Mvh petrusko
Du har visst varit flitig i natt, Petrusko! Men av dina alternativ är det bara SPFF som jag kan tänka mig - för jag har den redan. Med det sagt - efter att ha skummat jämförelser med andra pref- ETFer, hade jag nog idag köpt PGF el PFF eftersom SPFF anses ha högre risk.
SvaraRaderaOm man nu vill ta en högre risk: varför inte dra till ordentligt en gång för alla och sedan hålla sig på den säkra sidan? Det finns ett silver-certfikat, SLVO, utgivet av Credit Suisse, som f n ger drygt 15 % dir.avk. Vissa tror att silverpriset kommer att vända upp, men en gropig resa kan det nog bli ändå - både vad gäller kurs och utdelning ;-)
A propå risk och jakt på hög avkastning stötte jag på följande idag som är värt att begrunda: "It is foreigners who are chasing yields in the U.S. And if I go back to 2007, it was foreigners buying the worst types of mortgage-backed securities. They're the ones who were late to the game. And so to me, this suggests that the equity bull market is in its final innings."US Stock Bull Run Fading - Swedish Krona Attractive
//V-a
Hej V-a,
SvaraRaderaJa PFF tex har lägre risk och jag valde SPFF för att den har högre direktavkastning. Jag gillar PFF också.
INtressant läsning den text du fann idag.
Jag ser lite annorlunda kring mer riskfyllda preffar och ETF:er. Jag begränsar risken genom liten viktning och håller mig från de mest riskfyllda preffarna/ETF:erna.
EHI tex äger vissa väldigt riskfyllda placeringar men de utgör var för sig en mycket liten del av deras totala innehav.
Mvh petrusko
Hej P, min fråga är: Frestas du aldrig av något mer äventyrliga placeringar, t ex efterslängare i det börsrace som just nu pågår. Som exempel vill jag nämna nykomlingar som Bufab och Scandi Stamdard, bolag som gör vinster redan nu men fr a har en rimlig uppsida framöver vad gäller vinster och utdelningar. Jag har under åren inspirerats mkt av din långiktliga filosofi men tycker samtidigt att man måste våga lite grann inför framtiden och inte bara satsa på de gamla beprövade korten, med utmärkt respekt, hälsn KH
SvaraRaderaHej KH,
SvaraRaderaKlart att placeringar som ej faller inom min strategi kan locka mej men jag avstår. Jag tror tex att Scandi Standard kommer bli ett hyggligt utdelningsbolag men jag avvaktar lugnt tills de bevisat det med flera år historik av goda utdelningar.
Mvh petrusko
Hej jag får tacka för fin läsning på morgonen, tänkte även säga att det var ca 7 månader sedan jag på allvar började med fixed income efter att ha läst din blogg. Det har gått väldigt bra än så länge. 50% svenskt och resten USA med ett par undantag. Dollarn stod i 7,7 vilket gav en bra start. Ligger faktiskt plus på nästan allt. Har valt en annorlunda diversifiering. Max 1200kr i utdelning per investering för att inte drabbas av bakslag likt arcp eller vardia. Med ett 20 tal bolag i USA får carpet bombing en väldigt spännande effekt. Nästa inköp blir O och stag om kurserna håller sig. Tack för inspirationen. Jag har 20 års övrig erfarenhet så jag gnäller inte på dig om ett år när troligen flera index i värden står lägre :) Med vänlig hälsning, magnus
SvaraRaderaHej Magnus,
SvaraRaderaTack för din kommentar. Intressant diversifiering du gjort, många bolag med max 1200 kr utdelning. Jag gillar det.
Ja, gnället är nog inte långt borta nu =) Som du säger kommer nog indexen backa snart.
Mvh petrusko
Min enkla filosofi är, köp bara stora bolag med hög utdelning som troligen finns kvar när jag dör :) min förhoppning är alltså att inte behöva sälja bolagen. Ränta på ränta och ett saftigt månadsspar är nyckeln till ett friare liv /magnus
SvaraRaderaHej Magnus,
SvaraRaderaDet är en bra plan. Jag försöker också hålla mig till större bolag när jag investerar i vanliga aktier. Preffarna tummar jag lite på det där, Amasten tex är ju ett väldigt litet bolag.
Mvh petrusko