Ferronordic Machines håller inne utdelningen på preferensaktien

Idag 20/4 2015 meddelar man att man inte tänker besluta om utdelning nu på stämman och således håller man inne utdelningen med start från oktober. När utdelningen hålls inne räknas den upp med 20% och det är ohållbart för bolaget. Konkurs eller en lösning på problemen måste till. Det här är ett litet skruttbolag och jag blir ej förvånad om vi ser en mindre vacker lösning. Inlösen via inlösenförfarandet är helt uteslutet, det kan man glömma.

En ful  lösning kan vara att de väntar in i det längsta, efter oktober då utdelningen hålls inne och aktien rasat långt ned i avgrunden. Under resans gång köper de på sig (direkt/indirekt) aktier och i ett sent skede avnoteras bolaget.

Ja, man kan spekulera i många olika utfall i det här men en sak är hyggligt säker och det är att småägarna kommer vara förlorare.

Får man  bara ordning på finanserna så pengarna räcker till att driva vidare bolaget så kan det hela bli en utdragen sak. Utdelningen som hålls inne och räknas upp med 20% behöver ej realiseras om man inte betalar utdelning på stamaktien. Man kan köra på i flera år på det här viset och slipa fram en "billig" lösning och nöta ut preffägarna.


19 kommentarer:

  1. Jag äger inga Ferronordic Machines preffar, men jag äger andra preffar och jag har alltid sett en hög ränta på utebliven utdelning som en garanti för utdelningen kommer att betalas ut. Tja, kanske inte garanti i ordets betydelse, men mycket hög sannolikhet eftersom kostnaden blir mycket hög för bolaget och det borde vara billigare att t.ex. utfärda nya preffar eller utfärda nya obligationslån, etc, etc och betala utdelningen på preffarna. Även om bolaget går dåligt just nu så måste det finnas en plan för hur man skall komma på fötter i framtiden. Antag att man inte betalar ut utdelningen under 5 år, då skall bolaget betala till preff ägarna inte 5 ggr årsutdelning utan 1,20 + 1,44 + 1,73 + 2,07 + 2,49 = 8,93 ggr årsutdelnigen (ränta på ränta effekt). Jag får nog ompröva risken i mina andra preffar, trots stor "straffavgift" så är tydligen risken för att utdelningen ställs in inte obefintlig. Tack för inlägget.

    //Krusse

    SvaraRadera
  2. Tjena Krusse,
    Tack för din kommentar.

    "uppräkningen" i en preff har ingen praktisk betydelse i sin bemärkelse då det är slutet för bolaget om man ställer in preffutdelningen. Det är så mycket som händer och inte händer när man ställer in utdelningen att det nästan säkert betyder slutet för bolaget och eller preffen på ett eller annat sätt.

    Indirekt har den en praktisk inverkan då bolagen kommer sträva in i det lääängsta att undvika att ställa in utdelningen.

    Mvh petrusko

    I

    SvaraRadera
  3. Hej P!

    Hur djupt har du analyserat FNMA för tillfället? Rotat runt i årsredovisningen eller bara skjutit från höften efter dagens nyhetsblurp? För "inställda utdelningar" låter ju skrämmande, men för allt vi vet så kan det vara för att bolaget tex vill hålla en hög kassalikviditet för eventuella tillfällen som dyker upp för uppköp av mindre konkurrenter.

    Årsrapporten ser ju inte alls dyster ut i ljuset av att både rubeln och hela ryska marknaden kollapsade 2014. Trots klimatet ökade de ju omsättningen med 7,5% (räknat i Rubel), dvs vann marknadsandelar. Och EBITDA på +172MSEK (+12%) trots inkomst i rubel och utgifter i andra valutor på oms 2335MSEK. Soliditet 32%. 177MSEK i likvida medel vid årsskiftet.

    För mig ser det inte ut som FNMA direkt är ett bolag i kris.

    Mvh
    /Stefan

    SvaraRadera
  4. Det var som tusan!

    Inte heller jag äger några preffar i Ferronordic och har heller aldrig övervägt att göra det. Tycket dock att det här tydligt visar på risken att satsa på mer osäkra preffar vilka på pappret ger en fantastisk avkastning, men i verkligheten bjuder på enormt hög risk.

    Jag har svårt att se att detta skulle hända i t ex Klövern, men efter detta är det ju uppenbarligen inte helt uteslutet.

    Ser för övrigt att Ferronordic preffen idag har backat med 23,08% (120 kr). Det är nog bara början för efter denna signal lär den backa ännu mer imorgon. Hårt slag för alla småsparare!

    Med vänlig hälsning
    /Vägen till Frihet

    SvaraRadera
  5. oj, vilken tur jag hade. Var nära att hoppa in i Ferronordic för en vecka sedan.

    Men sen såg jag ditt inlägg om http://www.globalxfunds.com/SPFF

    Men de kanske är lika farliga, om de underligande preffarna, har lån till Grekland eller liknande?

    /Tord

    SvaraRadera
  6. Hej Stefan,
    Senaste rapporten från Ferro som jag kollade brände de kassan i alarmerande takt. Redovisade vinst/förlust såg inte lika alarmerande ut om jag ej minns fel.

    Skit samma, ställa in utdelningen på en preff gör man bara när det ser riktigt mörkt ut, intala dig inte något annat! Det är det sista man som bolag vill göra. Hålla hög kassalikviditet för att köpa konkurrenter: Glöm det, det är finansiell analfabetism om så är fallet.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Vägen till Frihet,
    Tjena!
    Ja, den här preffen lär backa fortsatt. Om någon dag avskiljs utdelning om 50 kr och redan då lär den backa beskedligt mer än utdelningen. Ju närmre oktober och de inställda utdelningarna vi kommer desto lägre kommer den backa.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Hej Tord,
    Fördelen med SPFF är just att de äger jättemånga olika preffar och det minskar risken vid en liknande händelse. VAd jag vet äger de heller ingen skit som Ferronordic. På Global X hemsida kan man ladda ned fullständig innehavsförteckning.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. "Senast rapporten du kollade"?

    De släppte rapporten för 2014 idag, så vilken var det du läste och när? För den som släpptes idag pratar om expansion, bredda sortimentet med fler varumärken, synergivinster med ökat sortiment, etc.

    Kanske tänkvärt att i varje fall ladda ner och ta en 5minuterstitt innan du totalt sågar ett företag? Annars kan man ju lika gärna vända sig till hänt-i-veckan för aktieanalyser. ;)

    Mvh
    /Stefan

    SvaraRadera
  10. Hej igen Stefan,
    Jag önskar dig framgång och lyca till om du äger Ferro.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Ett litet påpekande bara :)
    Ingen utdelning har blivit inställd! Det enda de säger är att beslutet om evt utbetalning av höstens utdelning kommer tas i höst istället för nu.

    Jag håller med om att inställda utdelningar på preferensaktier är riktigt allvarligt. Att inte våga besluta om utbetalning 6mån i förväg är förstås inte riktigt lika allvarligt men klart alarmerande...

    SvaraRadera
  12. Jag tror du överdriver lite grann ändå. Trots alla valutaeffekter och Ryssland är ju kassan större årsskiftet 2015 än 2014. Ett skuldfritt bolag går inte i konkurs och bolaget har bara 109 MSEK i skulder. (Och 600 MSEK i preffar).

    Bolaget har 400 MSEK i lager och 200 MSEK i fordringar (ännu ej betalda fakturor).

    Visst, de bränner en del pengar och Ryssland såg inte så bra ut 2014. Men jag tror inte de går i konkurs. Snarare att bolaget (eller en av dess huvudägare) skulle köpa tillbaka preffar över börsen.

    Jag ligger fortfarande plus i mitt väldigt modesta innehav i preffen. Även om jag önskar jag sålt av innan rapporten och köpt på mig på botten. Så går det när man är på tjänsteresa när en rapport kommer.

    SvaraRadera
  13. Om en preferensaktie är lågt värderad, kan detta vara ett utmärkt tillfälle för bolaget att köpa tillbaka aktier över börsen. Bolaget kan ju lösa in preferensaktier på två sätt: antingen genom att lösa in dem till inlösenkursen eller genom att handla preferensaktier på börsen. Fast om företaget går så dåligt att det inte har råd med utdelningen, har det nog inte råd med inlösen av preferensaktier heller.

    SvaraRadera
  14. En hel del kritik mot preffar pga just det att företaget skulle "köpa upp alla preffar på börsen.".

    Hur skulle detta fungera för att hindra en inlösen till inlösenspris? Köpa så mycket preffar att det är en så liten andel ägare kvar att de kan "lida i evighet" utan utdelningar?

    Eller kan företaget köpa in xx% och "upplösa" preffarna utan att dela ut utestående utdelningar+ränta?

    SvaraRadera
  15. http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Lagar/Svenskforfattningssamling/Aktiebolagslag-2005551_sfs-2005-551/#K19

    Se speciellt §14-15. De får alltså köpa 10% av egna aktier på börsen och får inte ta del av utdelningar. Och då de köpt in aktier kan de makulera dem, så 10% spelar ingen som helst roll. Bara att låna till okej ränta och köpa upp allt man kan. Om man kan få lån alltså. Tror det kan behövas extra stämma för att makulera och återköpa fler aktier över börsen.

    SvaraRadera
  16. Hej P och tack för lyckönskningen.

    Vad gäller investeringar i Ryssland generellt är vi helt överens, speciellt just nu är risken mycket hög. Dock gick jag in häromdagen i FNMA för 380kr med en utdelning på 50kr (på ISK) bara 3 dagar senare. Så för 100/330 = 30% potentiell direktavkastning kändes det värt risken.

    För andra som tror på att läsa årsredovisningen är relevant för en analys skulle jag även vilja bemöta det du skrivit här ovan.

    "När utdelningen hålls inne räknas den upp med 20% och det är ohållbart för bolaget. Konkurs eller en lösning på problemen måste till."

    Så vad kostar egentligen prefaktierna "i ränta" för FNMA på årsbasis om de eventuellt håller inne utdelningar med +20% på innestående belopp?

    Räknat på utgivningskursen 1025kr
    100/1025 * 1,20 / 0,78 = 15% ränta

    Räknat på inlösenpriset per feb-2016 och därefter
    100/1200 * 1,20 / 0,78 = 12,8% ränta

    Oberoende av vilken man använder så ser ju siffrorna för svenska förhållanden ut som helt horribla. Men det är just det som är saken... bolaget arbetar inte med svenska förhållanden utan med ryska. Och vad vet vi om dessa? Ja de har inte som vi 0-inflation och negativ statslåneränta, tvärt om låg deras inflation på 11% och räntan på 14-15% (s 9 i årsredov). Och vad vet vi om låneläget för FNMA på den ryska marknaden? På sida 33 nämner de att en kredit på 500MRUB (69MSEK) höjdes 2015-02-01 från 9,7% till 15%.

    DVS låneräntan på ett vanligt banklån för ett företag i Ryssland även utan betalningssvårigheter ÖVERSTIGER för tillfället räntan på "Preferensaktielånet" även med straffavgiften på +20%. Det är även osäkert om räntorna i Ryssland i nära framtiden kommer fortsätta upp eller gå ner.

    Mot den bakgrunden så tycker jag som aktieägare att företagsledningen närmast skulle begå tjänstefel om de började ta upp lån av banker för kanske 15, 20, 25% i ränta för verksamheten när lån av prefägare, med klart sämre säkerhet än banklån, ligger lägre. Den enda nackdelen för mig som ägare är "bättre en fågel i handen...", men för företagets bästa är det solklart fördelaktigast att INTE utlova utdelning 6- resp 12-mån i förväg när tillgången på krediter ser ut som den faktiskt gör för tillfället. Många företag även i Sverige gick under mellan 2008-2009, inte för att de i grunden var osunda, utan för att de pga "modet" med lite kontanter i kassan helt enkelt kom i likviditetsbrist och inte kunde betala sina räkningar när bankerna tvärt vägrade ge krediter.

    Åter igen, investeringar i Ryssland är för tillfället långt ifrån säkra, men jag personligen skulle vara mycket mer orolig för värdet på mina aktier i FNMA om bolagsledningen huvudlöst öste ut en massa pengar ur kassan när ryska banksystemet som helhet har så pass hög likviditetsbrist. Då skulle verkligen KK vara på tapeten. Försiktighet från bolagets sida i nuläget uppskattar i varje fall jag.

    Mvh
    /Stefan

    SvaraRadera
  17. Hej igen Stefan.
    Du har precis skrivit den längsta och bästa kommentaren på min blogg hittills!

    Tack för det.
    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  18. Bolaget kan köpa upp aktier på börsen och makulera dem. Detta hindrar förstås inte att bolaget istället löser in dem till inlösenkursen. En smart bolagsledning väljer självklart det alternativ (återköp på börsen eller inlösen) som är billigast för bolaget. Om ett bolag börjar köpa upp alla sina preferensaktier på börsen, skjuter förstås kursen i höjden och likviditeten minskar, så det går nog inte i praktiken att lösa in samtliga aktier på det viset, men om man har möjlighet att lösa in aktier på det viset, tar man nog chansen. Nu har nog Ferronordic Machines så skralt i kassan att man inte har råd att lösa in något alls, så det är osannolikt att det skulle ske några återköp.

    SvaraRadera
  19. Petrusko, bara fortsätt informera oss som du gör.
    När jag drev krog tänkte jag alltid: Det är inte min krog det är gästernas. Fortsätt informera om high yield så fortsätter jag ge dig "klick". Win win - Ha en bra da´!!

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...