Köpa aktier på toppen

Jag får en del frågor och funderingar kring mina köp nu när börsen "står högt". Vissa är till och med häpna över att jag över huvud taget köper nu när börsen står så högt.

Kring detta vill jag poängtera några ting.

Regelbundna köp: Jag köper flera gånger per månad vilket på lång sikt ger mig ett fint snitt. Nya innehav som jag gått in i på sistone, Latour, Tele2 och Atlas Copco är fina bolag jag vill vikta betydligt högre och dessa planerar jag köpa under ett par års tid.

Tajma börsen: Stiger börsen 20 procent ytterligare de närmsta åren eller är detta toppen och vi backar 20 procent under några år? Jag kan inte ge ett definitivt svar på detta och anpassar min strategi och mina köp efter det.

Köpa bra bolag: Jag köper i huvudsak aktier i sunda bolag med bra historik. Dessa repar sig oftast om det blir ett "jack i kurvan" på kort sikt. Om H&M skulle backa 50% tex skulle jag inte känna annat än glädje för det är en fin möjlighet att köpa ännu mer aktier.

Långsiktig strategi: Jag är mycket långsiktig, inte långsiktig som ni läser om i en aktietidning eller en analys där de pratar några år. Min förhoppning är att behålla på tiotals år, gärna för alltid!

Utdelningar: Jag satsar som sagt på bra bolag. Bra bolag med fina utdelningar. Hur aktiekursen utvecklas på kort sikt påverkar inte utdelningen. Om jag idag köper en aktie för 100 kr med en utdelning om 5 kr; Om den aktien på kort sikt backar till tex 80 kr så är ju utdelningen fortfarande 5 kr och jag är lika glad som innan =) På lång sikt repar sig de bra bolagen och utdelningen brukar stiga. Man kan grovt uttryckt säga att jag köper utdelningar. Priset på utdelningen varierar men utdelningen i sig gör det ej på det viset.

7 kommentarer:

  1. Jag håller med dig i resonemanget och jag gör likadant. Samtidigt så väntar jag bara att det ska rasa, det går lite för bra nu tycker jag :)

    Mvh/XO

    SvaraRadera
  2. I ett tidigare inlägg ifrågasatte jag ditt beslut att köpa aktier när börsen står på ATH.

    Med det sagt, så har vi en väldigt snarlik strategi. Jag är också väldigt långsiktig, och tänker också i termer av "köpa utdelningen". Tycker att det är ett sunt sätt att tänka och investera.

    MEN, det som skiljer oss åt är att jag föredrar att bygga buffert under perioder av väldigt hög värdering, för att sedan börja köpa aktier igen när värderingarna är mer moderata.

    Jag tror (med betoning på Tror) att det ger en högre totalavkastning på lång sikt.

    Mvh
    Tomas

    SvaraRadera
  3. Står börsen högt? Vi har precis kommit förbi där vi var innan 2008 kraschen och då är det flera år till innan en lika stor krasch.

    SvaraRadera
  4. Själv kör man med Max belåning på superlånet dock skulle jag nog klara en 20% nedgång och fortfarande behålla dessa villkor då det rasar in utdelningar varje månad.. Dock börjar jag slå av lite på inköpstakten lite för att känna mig mer på den säkra sidan samt att kunna handla mer om det kommer en sättning.

    Körde inte du med Superlånet nära gränsen också?

    SvaraRadera
  5. Hello,
    jo jag låg länge precis på gränsen för superlånet. Nu har jag skaffat rejäl marginal till gränsen för superlånet. Jag planerar att sänka belåningen i kronor räknat ytterligare i år.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Svårt att läsa av just nu, börsen är högt värderad men samtidigt finns det inga andra alternativ för avkastning. Att vara utanför visade sig att vara fel strategi för 2014. Nu måste jag ta några steg in för att överhuvudtaget få något tillbaka.....

    SvaraRadera
  7. Bra sammanfattat. Är precis som jag tänker. Bara svårt att förklara det och stå emot de kortsiktigas argument.

    SvaraRadera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...