SPFF höjer utdelningen. Global X Superincome Preferred ETF


Tjoho! Vilken underbar start på dagen. Jag har gått ett par dagar nu och väntat otåligt på att Global X skall presentera kommande utdelning. Som en katt runt het gröt eller är det hund? Äh ni vet vad jag menar.

Så igår kom beskedet. Sent som tusan tror jag för jag snappade som vanligt inte upp det dagen det presenterades utan upptäckte det idag på morgonen.

Vid årsskiftet sänkte de utdelningen och det var ju inte vad man hoppats på. Snarare tvärtom, jag gick och hoppades på att utdelningen skulle höjas. Just årsskiftesutdelningen är speciell för de flesta (Alla?) ETF:er då även capital gains kan delas ut. Med en tår i ögat tog man emot det tuffa beskedet om utdelningssänkning.

MEN NU minsann har de presenterat kommande utdelning som höjs till den vanliga nivån igen. Den nivå de körde på innan årsskiftesutdelningen. YEAH!! 

Utdelningen är nu alltså 0,0825 per mån vilket på kursen 14,65 ger en direktavkastning om drygt 6,7% (inräknat den lägre utdelningen vid årsskiftet)

Jag kunde inte få en bättre start på denna lördag. Glad som bara den blev jag av detta =)


17 kommentarer:

  1. Tack för en grym blogg!

    Jag har förstått det som att SPFF är din favorit bland USA-pref ETF:er men vilken tycker du är näst bäst?

    SvaraRadera
  2. Hej Johan,
    Tack så mycket!

    Näst bäst gillar jag PFF från iShares/Blackrock.
    Länk till inlägg om denna: http://petrusko.blogspot.se/2014/11/spff-ishares-us-preferred-stock.html

    Eller googla petrusko pff.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Ok, då vet jag.

    PFF föll hela 65 % under finanskrisen om jag har sett rätt. Undra vad yielden var på på botten, kan inte ha varit låg direkt.

    Sagax:s pref föll ca 21 % under finanskrisen. Tror det är enda preffen som fanns med före och efter i Sverige.

    SvaraRadera
  4. När är sista datum att teckna för att få utdelningen? För oss som avanza kunder tar det väl några dagar innan vi får fonden på depån!

    SvaraRadera
  5. Hej Julius,
    Att köpa en ETF är precis som att köpa aktier. Direkt när affären gått igenom har du den på ditt konto.

    Alltså, om du lägger en köporder på ett pris som finns i orderdjupet på säljsidan så får du ju avslut på sekunden och har ETF:en på din depå.

    Det du skall hålla koll på är X-date som är första dagen den handlas utan rätt till utdelning.

    SPFF har X-date idag vilket betyder att man inte har rätt till utdelningen denna månaden utan får snällt vänta till nästa månad innan en utdelning trillar in på depån. X-date och paydate håller man enkelt koll på med hjälp av följande länk:
    http://www.nasdaq.com/symbol/spff/dividend-history

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  6. Tack ska du ha! Du har en jätteintressant blogg. Kommer bli stammis här. Mvh Julius

    SvaraRadera

  7. Har du dina innehav i kapitalförsäkring, ISK eller depå?

    Tänkte på konsekvenser av utdelningar från utlänska bolag som blir skattade två ggr.


    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  8. Hej!

    Jag undrar om du kan hjälpa mig att reda ut de olika fonderna från Global X som du skrivit om. Den ena är SuperIncome (SPFF) och den andra heter SuperDividend (SDIV).

    Hur fungerar det med direktavkastningen som är per månad?
    Kommer det en inkomst till kontot, som om man har vanliga aktier?
    Fast att det är en gång per månad stället?

    Tack på förhand!
    D

    SvaraRadera
  9. Hej D,
    Utdelniingen från SPFF och SDIV är precis som vilken utdelning som helst med skillnaden att den kommer månadsvis.

    För att hålla koll på beskattningen av utdelningen rekommenderar jag mitt inlägg om ISK/KF. Googla petrusko isk för att hitta det enklast.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  10. Hmm, jag var lite snabb där.

    Jo alltså; utdelningen från SPFF och SDIV fungerar precis som utdelningen från vanliga aktier. Den dimper in som cash på din depå.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  11. Jag var inne på att köpa en Pref etf men blev inte så sugen efter djupare analys då flera av fonderna har hälften av beloppen i junkratade tillgångar. Jag har bara snabbgranskat vad som finns om SPFF och inget pekar på att den är bättre än någon annan börshandlad fond med preffar. Snarare är den väl snäv vilket bland annat förklarar dykningen 2007-2008.

    Så här ser jag på preffar i etfer efter ett antal timmar:
    http://onkeltomsstuga.blogspot.se/2015/02/preferensaktier-och-sa-blev-det-lite-om.html

    SvaraRadera
  12. Hej

    Jag började köpa både SPFF och SDIV regelbundet (månadsvis) sedan februari i år för att prova på denna form av investering. Jag bestämde mig för att ha max 1/3 av portföljen i ETFer men har i efterhand slutat helt med de regelbundna köpen då jag ser att utdelningen som kommer på kontot inte väger upp mot kurstappet de senaste tre månaderna på dessa två.

    Har det med att räntan kommer gå upp i USA eller varför tappar dessa GlobalX-fonder så mycket i värde?

    Som det ser ut i nuläget tänkte jag bara låta de stå och går in någon gång per vecka för att se om kursvändningen kommer, men det ser inte ut att vara i nära tid.

    Har du något tips på hur jag ska tänka här och bör jag påbörja de regelbundna köpen igen?

    SvaraRadera
  13. Tjena Simon,
    SPFF som innehåller enbart preffar har påverkats av marknadens förväntningar på en räntehöjning. SDIV som äger vanliga stamaktier från hela världen har påverkats negativt av det dåliga börsklimatet generellt.

    Jag äger SPFF och är långsiktig i den. Över tiden kommer kursen gå upp och ned men utdelningen bör vara tämligen stabil.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  14. Tjena petrusko

    Den här etf:en är lite svårutvärderad att prognostisera framtida utvecklingen av (precis som de underliggande aktierna för en "ny aktie och fondsparare" som mig). Men såhär ett år efter att du gick in hur; tycker du att det har gått i jämförelse med börsen i övrigt? Om du analyserar denna etf och SDIV:ens möjliga utfall de kommande 3-5 åren: Hur tror du en investering i SDIV respektive SPFF kommer prestera i jämförelse med "index"?

    Kul att läsa igenom din blogg. Hittade den förra veckan efter att ha lyssnat de 70 första avsnitten av sparpodden där du nämndes sen jag upptäckte podden i mellandagarna .

    Mer preciserad formulering av frågan: Hur tror du utvecklingen kommer vara i förhållande till ränteutvecklingen,olje-, och börsutvecklingen (samt de övriga mest påverkande faktorerna som jag ännu inte tänkt på)?

    SvaraRadera
  15. Hej David,
    SPFF och SDIV är två helt olika fonder där SPFF äger preferensaktier som värderingsmässigt kopplas ihop främst med det allmänna ränteläget. SDIV äger aktier i bolag med hög utdelning. Rent teoretiskt skall SDIV ge en bättre totalavkastning på eftersom börsen alltid ger bättre avkastning än ränteplaceringar på lång sikt.

    Kursutvecklingen för SPFF senaste året är negativ i spåren av högre marknadsräntor och inprisning av kommande höjningar. En ganska väntad utveckling med tanke på de extremt låga räntor vi kommer ifrån (så kan ju räntan bara gå upp och således går preffar ned).

    Kursen för preffar/fixed income rör sig inte i exakt paritet med räntan så man skall ju inte förvänta sig att SPFF handlas i $4 om räntan blir tex 5%. Den kan backa mer från nuvarande nivåer och på sikt går värderingen på fixed income upp och ned som en jojo i ett hyggligt tajt spann.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  16. Var ser man aktuell utdelning? Bestäms utdelningen årsvis?

    SvaraRadera
  17. https://finance.yahoo.com/quote/SPFF/?p=SPFF

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...