Så värderar du preffar, Aktiespararen

I senaste numret av Aktiespararen (Nr 1 2015) finns det en artikel där läsaren får lära sig hur man värderar preferensaktier. 
Jag är nog dramatisk om jag säger att jag tappade hakan men WTF? Vem riktar sig artikeln till egentligen? Den är väldigt snårig och  snurrig, inget för en vanlig aktiesparare kan jag tycka. 

Vad menas egentligen med att man som aktieägare i ett skräckscenario kan tvingas acceptera en nedskrivning av SAS preferens till 200 kronor per aktie?

Med snälla antaganden anses rätt pris på Klövern preferens vara ca  255 kronor.
För Klövern anses en reguljär aktieavkastning om 6% rimlig. Va?

Mer snårigheter i artikeln men nog om det. Jag hoppas bara att det inte leder till en massa läsare som blir förvirrade/avskräckta.

Vad tyckte du om artikeln? Säg ditt i kommentarsfältet.

Bra tidning i övrigt. =) Rundabordetartikeln var ju supernice!

17 kommentarer:

  1. Jag kan bara hålla med dig har preferensaktier i Ratos så jag tyckte artikeln verkade intressant. Fattade ingenting när jag läst den. Fyllde dock på mitt innehav i Alfa Laval. En attraktiv prissättning i mina ögon.
    Med vänlig hälsning
    Lars

    SvaraRadera
  2. Hej Lars,
    Tack för din kommentar. Alfa Laval ser ut att kunna vara i ett intressant läge. Kursmässigt inte så långt från 3-årslägsta.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Skulle vara intressant att läsa artikeln. Riktigt inte förstått preffar, känns de är svåra att förstå i allmänhet. Efter att ha plöjt igenom Grahams The Intelligent Investors första kapitel så får jag lite avsmak. Känns som det sämsta av två världar? Avkastning endast om bolaget vill dela ut, begränsad uppsida och stor risk i bear market. Worldcoms rekordstora obligationslån 2001 nämndes som ett exempel varför det är dåligt att låna ut pengar till företag: http://www.wsj.com/articles/SB1020179510717846160

    Känns bättre att äga företag än att låna till företag. Låna ut pengar kan man göra säkert på andra ställen. Eller hur ser du på det?

    SvaraRadera
  4. Investerarfysikern:
    Halloj och tack för din kommentar.
    Mja, jag har läst ett par böcker också där de är väldigt negativa till preffar och nämner exempel från början 1900-talet.
    Det finns många exempel på preffar som gått åt skogen (i USA) och det gäller att göra en riskbedömning av bolaget vars pref man köper.

    Eniro pref tex = stor risk att gå på nit.

    Ratos pref = mycket liten risk att gå på nit.

    Om man håller sig ifrån högriskarna och löpande utvärderar risken i sina preffar behöver man inte vara värst orolig.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Vad är interessant med Alfa? Bolaget har stått och stampat i 5 år. Skillnaden nu är att man tokbelånat sig - utan att det syns på sista raden.

    SvaraRadera
  6. Anonym:
    Hej, tack för din kommentar och infon om Alfa. Jag följer ej bolaget och det som lockar att titta närmre på den är just kursen som stampat och om en ev vändning är förestående.

    Jag kommer inte titta närmre på det.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Vilka preffar anser du är mest prisvärda just nu med tanke på kurs och risk?

    SvaraRadera
  8. Hej Leif,
    Jag gillar Akelius starkt. Den handlas nu kring lägsta inlösen om 330 kr och en direktavkastning om 6%. De äger bara bostäder och det är den fastighetstyp med lägst risk.

    Klövern pref är ganska nice med cirka 6,3% DA.

    Amasten pref gillar jag. Det är högre risk i denna då det är ett litet bolag och nystartat. De äger främst bostadsfastigheter = Nice. ca 277 kr nu och 7,2% DA.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Tack,då var det inte bara jag som inte förstod artikeln.Helsnurrig. Peter

    SvaraRadera
  10. Tack för dina synpunkter. Personligen tycker jag att det känns som risken i Amasten är mindre nu än när preffen introducerades eftersom man har redovisat ganska bra finansiella resultat. Vet inte om du håller med?

    Själv har jag redan en hel del Akelius och Klövern men bara ett mindre antal Amasten sen introduktionen. Mitt nästa köp lutar nog ändå åt Akelius där det dessutom snart är utdelning i början på februari.

    SvaraRadera
  11. Hej Leif,
    Jag håller absolut med att risken är lägre nu i Amasten vs vid intron. Nu har de lite historik men framförallt har de gjort affärer och justerat upp prognosen för 2015 och det ser riktigt bra ut.

    Nu gäller det att det blir som prognosen eller bättre =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

  12. Hej
    från "stilla i båten" igen :-)

    Den journalisten och hans inlägg tycker jag si så där om. Däremot har jag för mig att Haskel skrev i ett tidigt nr 2014 i AS om preffar som är mkt vettig.
    Preffar nu och då tycker jag inte går att jämföra. Men osvuret är väl bäst - tiden lär väl utvisa hur de går denna gång. Som skrivet bara fem år sedan fanns endast en preff på svenska börsen.
    Tycker iofs att han borde nämnt att också en prff har i nutid gått till inlösen.

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Tycker det är sorgligt att Aktiespararen tar in något så uselt i tidningen. En massa siffror som motsäger varandra och en riskanalys som är helt uppåt väggarna.
    Jag tror inte att en enda läsare lärde sig värdera preffar.

    (Lite om SASpref)http://www.aktiespararna.se/analysguiden/Hitta-Bolag/Resor-och-fritid/SAS/Nyheter/2015/SAS-Preferensaktien-kan-leta-sig-upp-mot-emissionskursen---Remium/

    Med vänlig hälsning Nicklas

    SvaraRadera
  14. Som författare till krönikan i Aktiespararen om preffar var det lite tråkigt att läsa inlägget.

    Ännu tråkigare när jag upptäckte att du har helt rätt!

    Det blev snurrigt vad gäller KLOV PREF. Den ska inte ner några 20%. Snarare upp några kronor.

    I övrigt var väl texten ungefär som jag ville. Var det ändå oklart eller fel slutsatser tycker du? Diskuterar gärna om det var något särskilt du hade tankar kring.

    Allt gott,
    /Peter Benson

    SvaraRadera
  15. Tjena Peter,
    Tack för din kommentar. Det är ju främst de där 20% man hakade upp sig på. Tryckfelsnisse är sådant som händer, ofrånkomligt. Nedskrivning av SAS pref tyckte jag var lite luddigt också men tror jag förstod den.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  16. Vad anser Du om högutdelande prefar i små fastighetsbolag? T.ex. Tobin Properties 11,50/109,75 => 10,5% eller Prime Living 8,50/98,50 => 8,63% ? Det är höga utdelningar räknat på dagens kurs. De finns inte med i Din aktieportfölj. Varför det?

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  17. Hej Krusse,
    De du nämner är inga rena fastighetsbolag utan snarare fastighetsutvecklingsbolag/byggbolag.

    En avsevärt mer riskabel verksamhet än den i fastighetsbolag som tex Klövern eller Corem.

    Jag tycker inte att detvå du nämner är värda risken.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...