fredag, oktober 03, 2014

Belåning, superlånet

Jag använder mig av belåning på en av mina depåer hos Avanza. Det är så låga räntor att det nästan är tokigt att låta bli. Det skulle dock svida att förlora pengar som inte är mina varpå jag tillämpar en extra försiktig strategi för de lånade pengarna.

För lånepengarna har jag köpt preferensaktier. Det har varit en lyckad strategi hittills med fin avkastning. Förvisso ingen garanti att det även är så framledes men jag tror att preffar kommer ge en positiv avkastning de närmsta åren då jag inte ser något som talar emot ett sådant scenario. Jag har deltagit i de flesta nyemissioner i preffar senaste året och det har bjudit på courtagefri handel samt lägre pris.

Senast var det Akelius preferens där jag tog i lite extra när jag tecknade. Jag fick ganska ok tilldelning och denna affären tog min belåning från superlånet till vanligt lån hos Avanza. Jag har väldigt låg ränta även på det vanliga lånet och kan gott och väl tänka mig att betala den räntan för att få avkastningen från en preff som vida överstiger lånekostnaden. Dock vill jag ha en låg belåningsgrad och den låga räntan på superlånet är att föredra varpå jag nu fokuserar på att betala ner lånet för att åter få superlånvilkor.

Jag har inte riktigt bestämt mig hur jag skall förhålla mig till lånandet när jag väl är nere på superlånet igen men preliminärt siktar jag på att med knapp marginal ta mig under gränsen för att sedan hålla mig därikring närmsta året. På några års sikt ämnar jag skaffa en rejäl marginal upp till gränsen för superlånet.

Om det blir nyemissioner av preffar kommer jag tillåta mig att åter gå över gränsen för att sedan betala ned igen. Nyemissionerna är oftast såpass bra lägen att gå in i en preff att jag ogärna missar det.

2 kommentarer:

 1. Hoppas att du inte har preferensaktier i SAS. Kan bli jobbigt om bolaget gör konkurs.

  Belåning för preferensaktier är säkert en smart ide så länge som ingen rejäl börsnedgång sker. Eller räntorna går upp så att preffarna tappar av den anledningen.

  SvaraRadera
 2. Tjena,
  Jag hade SAS pref och lyckades ta mig ur den med endast några kronor förlust per aktie med en tagen utdelning inräknad. Jag deltog i nyemissionen av denna.
  Nu verkar den ha funnit en nivå där köpare och säljare är hyggligt överens. Det är lockande att spekulera i att SAS klarar av att betala utdelningarna på preffen. Än så länge har jag utan svårigheter lyckats hålla mig ifrån den. Det finns alternativ med betydligt lägre risk.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera