Ratos. Jag väntar och väntar...

Ratos har en längre tid presterat dåligt. Innehaven har bjudit på en del bittra toner Exits har varit få och i en del fall inte nått upp till målet om minst 20% IRR.
Utdelningen har sänkts. Aktiekursen har surat rejält medan börsen generellt gått urstarkt.
Jag är långsiktig i Ratos och har tro på affärsmodellen och ledningen men nu är det upp till bevis!
Marcus Hernhag skrev en artikel för Privata Affärer häromdagen som jag tycker är "spot on" angående Ratos. Länk till artikeln: http://www.privataaffarer.se/borsguiden/ratos-kvar-i-finanskrisen-674783

Jag har bestämt mig för att avyttra mitt innehav i Ratos om de skulle sänka utdelningen igen den närmsta tiden. En annan sak jag tittar på eller snarare väntar på är exits, "vanlig" samt en börsnotering. Det är noteringsyra på börsen och klimatet för IPOs har inte varit så här bra på väldigt länge. Kan inte Ratos nyttja detta ypperliga läge till en fin exit ger det mig anledning att bli fundersam.

Ratos har funnits i min väska i 10-14 år (jag minns inte exakt) och jag klassar den som ett kärninnehav. En klassning som den är på väg att tappa. Om jag inte får anledning att ändra mig så kommer jag klassa om Ratos till ett "vanligt" innehav inom kort. Realty Income som jag sedan en tid bestämt mig för att "uppgradera" till ett kärninnehav får sin uppgradering på stående fot om Ratos åker ned. Annars väntar jag med uppgraderingen tills jag gjort flertalet regelbundna köp ytterligare i Realty Income och gett den mer tyngd i portföljen.

Jag väntar och väntar på att Ratos skall rycka upp sig. Att de skall komma med riktigt goda nyheter som tex en stark börsnotering av ett innehav osv.

10 kommentarer:

  1. Förstår dig. Tycker dom två närmaste åren är avgörande för Ratos om dom ska fortsätta med sin strategi. Klarar dom inte och höja utdelningen dom två åren så bör dom inte finnas som ett kärninnehav. Tänk vad fort det kan gå att sänka ett förtroende som man byggt upp under lång tid.

    SvaraRadera
  2. Vilket gav har du om du ägt den så länge?

    SvaraRadera
  3. Ca 59 kr GAV säger mitt portföljprogram. Tror att det stämmer på ett ungefär. Jag har flyttat innehavet mellan mäklare genom åren samt snittat upp mig. Tror jag betalade strax under 100 kr för de aktierna jag köpte för några år sedan.

    Mvh

    //P

    SvaraRadera
  4. Då får du förhoppningsvis 5 procent i utdelning och med tanke på att dom sänkte så kraftigt 2012, nästan 45 procent så kommer dom nog sakta men säkert klara att höja 10 eller 15 procent årsvis med tanke på att dom gjort många nya investeringar som Nebula, Hent, Aibel och Nordic Cinema Group. Jag äger nästan Ratos aktier för 1 miljon och har ungefär ditt gav och känner mig oerhört bekväm långsiktigt.

    Trevliga innehav du har och en klok strategi.

    SvaraRadera
  5. Ja, 5% direktavkastning är ju trevligt och det skulle sitta fint med små men regelbundna höjningar framöver. Jag håller tummarna för detta scenario =)

    Jag tycker Ratos portfölj är mycket spännande och det borde kunna bli bra nu.

    Mvh

    //P

    SvaraRadera
  6. Antiklimax Inwido till börsen vad innebär det för Ratos aktieägare?

    SvaraRadera
  7. Ännu är inga detaljer i börsnoteringen kända men jag hoppas och tror på en stark notering som lyfter fram värde och visar en bra IRR.

    Mvh

    //P

    SvaraRadera
  8. Tror du Nordic Cinema Group skulle passa på börsen? Tycker det är en guldklimp hos Ratos särskilt med reklamintäkter och kringförsäljningen. Sen vet jag att Norska kommunerna börjar släppa på deras ägande så kan dom även växa där på sikt.

    SvaraRadera
  9. På sikt tror jag absolut att biograferna skulle kunna passa på börsen. Jag gillar det innehavet också, bra verksamhet som inte är värst konjunkturkänslig.

    I USA finns det åtminstone en stor biografkedja noterad som betalar hygglig utdelning. Minns ej namnet nu men det är ju vad Google är till för =)

    Mvh

    //P

    SvaraRadera
  10. Höjer dom inte utdelningen till 3,50 kr när dom gjort exit med SB seating och även Inwido så ryker mina aktier....

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...