Banksnacket du inte ska missa!

 

Ara Mustafa driver Nordnets pod "Sparpodden". I avsnitt 554 har han bjudit in två toppengäster för en diskussion om de svenska storbankerna. De pratar Handelsbanken, SEB, Swedbank och finska Nordea.

Gästerna är Mattias Eriksson och Rodney Alfvén. Bägge med lång erfarenhet och stor kunskap i sektorn. Mattias är bra och Rodney är kickass!

Tillsammans har de fått till ett utmärkt snack om de här bankerna. Man får en god bild av sektorn som helhet samt en viss bild om respektive bolag.

Har du minsta intresse av bankaktier vill du inte missa det här snacket. Det är 80 minuter långt vilket avskräckte mig som föredrar betydligt kortare poddar än så. Jag lyssnade glatt hela avsnittet och var tacksam över att det var så fylligt och långt som det var. Jag lyssnade via Spotify men det finns på de flesta plattformar där poddar finns, även på Youtube enligt ovan.

Bra gjort NordnetAra och stort tack till Mattias och Rodney.

16 kommentarer:

  1. Petrusko.

    Vad tycker du om våra svenska banker? En bra krydda till ett fondsparande eller bara köra Spiltan aktiefond investmentbolag där några igår?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tycker att bank är en bra verksamhet. Det är stadigt och pålitligt. Våra svenska banker är hårt reglerade och tvingade att hålla en stark finansiell ställning. Det är sunda bolag som tickar på över tid. Nej de är inte lika lönsamma som många andra bolag men de har en okej lönsamhet kombinerat med pålitliga kassaflöden och stark finansiell ställning. Jag gillar den typen av investeringar, med lite lägre risk men ändå hygglig potential.

      Man klarar sig utmärkt med Spiltans fond. Den ger en bred riskspridning och exponering i diverse bolag bla en hel del bank.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Om du vill fondspara med fokus på banker är ju SEB Swedish Value Fund det självklara valet. Min favoritfond bland Sverigefonderna, som har levererat god avkastning under lång tid. Specialfond med få innehav (18 st) där enskilda innehav får överstiga 10 procent av fondvärdet och där banker (Big 4 + Danske) i nuläget utgör cirka 40 procent.

      Radera
  2. Kantips, det ska kollas igenom. En liten fråga till dig som folkbildare inom aktier och investeringar. Du har inte lust att gå igenom fördelarna/ev nackdelar med valutakonton som nu dykt upp på KF på Avanza. Just med tanke på utländska utdelare och ifall t ex utdelningar i dollar fint faller in på kontot för nya köp i dollar. Tycker Avanzas information inte var helt klockren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Det här med valutkonto det är skit.

      Valutakonto är för trejders. Fördelen är då att man kan växla över ett belopp till tex dollar och göra ändlöst med transaktioner i dollar utav det beloppet. Utan att trigga flera valutaväxlingsavgifter.

      Är man en trejder som vill day trejda i USA så är valutakonto nice. För andra är det ointressant. Man pyntar fortsatt svindyr valutaväxling hos Avanza.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Nej Petrusko där har du fel. Får man t.ex en utdelning i $ kan du återinvestera den i någon $-tillgång utan växlingsavgift. Har man automatisk växling tar avanza först 0,25% för att ge dig utdelningen i SEK. Om du sen återinvestera får du betala ytterligare en växling på 0,25%.
      Om du istället vill köpa godis för utdelningen räcker det med 0,25% en gång med automatisk vxl. Men med valutakonto kostar en växling 0,125% (halva priset). Du kommer oavsett alltid minst halvera dina växlingsavgifter. Enda nackdelen är man manuellt måste se till att man har ett tillräckligt saldo i rätt valuta när man vill göra en affär.

      Radera
    3. Tjena,
      Hos andra aktörer funkar det som du beskriver. Avanza verkar sakna systemstöd och växlar automatiskt utdelningar till SEK oavsett och tar 0,25 procent växlingsavgift på det.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. https://www.avanza.se/private-banking-pro/valutakonto-pa-kf.html/intro

      Är du en private banking stämmer det som anonym säger .
      Även Avanza bättrar sig.
      Ha det

      Radera
  3. Men va fan....du kan väl göra en uppspaltad sammanfattning med de viktigaste punkterna Petrusko !! 👀

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hahaha ja det var svagt =)

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Dagen till ära går det inte jättebra för Nordnet...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nä det där var ett mycket allvarligt säkerhetshaveri hos Nordnet idag.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Problemet med bankerna är väl att de har svårt att växa. De slåss alla om samma marknad som inte växer särskilt mycket. Deras lönsamhet tycks det inte vara något större problem med, åtminstone inte för närvarande, om man ser till avkastningen på eget kapital.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Du gör en tankevurpa och tänker nog att bra avkastning kommer enbart ifrån bolag med hög tillväxt. Så är det inte utan det kan bli bra totalavkastning även ifrån mogna bolag med stadig vinst och lite lägre tillväxt. SEB tex har slagit börsindex på lång sikt.

      Man kan få god avkastning även ifrån stadiga bolag.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. https://www.handelsbanken.com/sv/investor-relations/aktien/b-aktien.
    A aktien SHB 98 procent?
    B aktien SHB 98 Procent?
    Får inte ihop resonemanget.
    Vem har rätt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte riktigt vad det är du inte förstår men Handelsbanken B finns det endast ett litet antal utav. Utav Handelsbankens totala antal aktier utgör B-aktien under 2 procent.

      Handelsbanken B är stendum att äga nu. Den är rimlig att sälja och köpa A-aktien istället.

      Mvh petrusko

      Radera