Jag äger två Covered Calls-fonder - Konstiga fonder

 


Jag äger två stycken olika börshandlade fonder som använder sig utav Covered Calls. Det är JPMorgan Global Equity Premium Income och iShares World Equity High Income. Dessa fonder är skapta för att kräma ur rejält hög utdelning och pyntar i häraden 6-9 procent direktavkastning. 

Dessa fonder är inte för alla och man skall veta en viktig sak med dem. De har en begränsad kurspotential. Det kommer sig av hur optioner fungerar då man enkelt förklarat säljer en del av uppsidan för att generera intäkter att kunna dela ut. Man kan bli lurad av att titta på innehållet i de här fonderna och se diverse fina bolag som de största innehaven. Dessa fonder går inte som de underliggande tillgångarna. Optionerna som fonderna ställer ut ger någon annan rätt till en del av potentiell kursuppgång i aktierna. Det ger fonden stadiga intäkter men priset är alltså en begränsad uppsida.

Man kan använda optioner på en rad olika sätt och det finns olika typer av optioner. Bägge de här fonderna använder optioner som ställs på en aningen högre kursnivå vilket medger viss kurstillväxt i fonden. De ställer dessutom ut dem inte allt på ett bräde utan gör det successivt över månaden. Optionerna har 30 dagars löptid och man ställer alltså ut en liten del vecka för vecka och på det viset fångar man också upp viss kurstillväxt.

Trots de där faktorerna är det ändå en mycket begränsad kurspotential på sikt och det är mycket viktigt att förstå det. Dessa fonder kommer inte prestera lika hög totalavkastning som börsindex i långa loppet. De är inte skapta för det och även om det kan se ut som att de äger indexliknande innehav så kommer de inte prestera som index. De är skapta för att generera hög utdelning och viss kurstillväxt över tid.

Det finns en annan covered call fond som jag inte äger men som är relativt känd bland den här typen av fonder. Det är GlobalX Nasdaq 100 Covered Call ETF och den är än mer bedräglig. På ett par olika sätt faktiskt. Dels ser det ut som att den innehåller och följer Nasdaq 100 men den går inget alls som det indexet eftersom den ställer ut optioner mot innehavet. En annan grej med den här fonden är att den har en lite utdaterad optionsstrategi som gör att kursen över tid snarare går ned. Direktavkastningen ser lockande ut kring 10-12 procent men man måste väga in att kursen går ned över tid och totalavkastningen snarare är 5-7 procent per år. Detta kommer sig av att de ställer ut optioner på hela innehavet på ett bräde och att de gör det till nuvarande kurs. Alltså ingen uppsida över huvud taget. De säljer optioner som ger innehavaren rätt att köpa fondens innehav om 30 dagar till samma pris som det kostar idag. Det låter knasigt, varför skulle man vilja göra så men mekaniken bakom det är att sådana optioner ger bättre betalt än optioner till lite högre kursnivå om 30 dagar. I den här fonden är all uppsida såld via optionerna medan man är med på all kursnedgång. Det leder till att när börsen backar är man med ned men när det går upp hänger man inte med upp för all uppsida är alltid såld via optionerna. För att vara rättvis skall nämnas att en liten del av optionsintäkerna återinvesteras i den här fonden vilket leder till en liten uppsida men den väger inte på långa vägar upp de nedgångar som sker på börsen då och då.

Man kan säga att det här inlägget är en sorts "Varning för Covered Calls" inlägg. De är lockande med sin höga direktavkastning men man måste ha koll på att man betalar ett pris för det. Begränsad eller ingen kurstillväxt över tid. Jag har valt de två fonderna JPMorgan och iShares för jag vill ha viss kurstillväxt över tid. Fonden ifrån GlobalX kan ha viss användningsområde men jag har valt bort den till fördel för de nämnda fonderna.

Läs mitt inlägg om fonden ifrån JPMorgan: https://petrusko.blogspot.com/2024/04/jgpi-jpmorgan-global-equity-premium.html

Läs mitt inlägg om fonden ifrån iShares: https://petrusko.blogspot.com/2024/07/nytt-innehav-winc-ishares-world-equity.html

10 kommentarer:

  1. Fundersam på vad som brukar hända med dessa typer av etf:er om det blir en ordentlig nergång snabbt på marknaden. Återhämtas värdet vanligtvis eller är men för evigt körd på innehavet så att säga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Svaret på din fråga är i inlägget. Jag beskriver där hur de olika fonderna arbetar med optionerna och vad det innebär för upp och nedgångar. Läs igen, det är viktigt att förstå om man skall investera i sådana här.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Håller helt med om GlobalX-fonden... jag äger ett litet innehav i den, men jag hoppas verkligen att en fond likt JEPQ kommer till EU, den går även den mot nasdaq men har en betydligt mer uppdaterad options-strategi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      Ja det vore nice med en sådan fond där man är med på en del av uppgången i Nasdaq100. GlobalX har en serie fonder i USA där de säller optioner mot enbart halva innehavet. I dem är man med på en del av uppgången. De har sina brister de också men är i vart fall något annat. Kanske de kan komma till EU på sikt.

      Vi får se om JEPQ motsvarighet kommer ifrån JPMorgan. Jag tror inte de tycker de fått drömstarten de hoppats på med den där JGPI som jag äger. De har fått in 156 miljoner dollar AUM i den vilket kanske är hyggligt jämfört med börshandlade fonder i EU men det är fickbös jämfört med tex JEPI i USA. Det kanske inte får dem extra sugna på att snabba på utrullning av fler fonder i EU men man hoppas ju ändå.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Jag har passat på och sålt 70% av mitt innehav i JGPI den 26/7 och den 29/7 när kursen oväntat steg.Jag älskar att kunna ta hem en vinst i ett innehav som jag har som ett utdelande basinnehav då jag under tiden har fått fina utdelningar och sedan en fin vinst.Nu är jag skuldfri på två av mina tre konton och väntar in köplägen i andra utdelande värdepapper som jag vill ha som basinnehav.Jag köpte i går även 4 olika fonder utan utdelning på marknader där jag inte köper enskilda aktier eller ETF:er för en del av vinsten från JGPI för riskspridning och för möjligheter till en bättre avkastning än i JGPI.Jag kan även tänka mig att köpa mer i JGPI om den skulle dippa som den har gjort tidigare i år, men det spelar ingen roll då jag aldrig gifter mig med ett värdepapper.Det finns väldigt många andra värdepapper att investera mina pengar i både med mitt egna kapital eller med belåning om jag skulle vilja det.Jag är alltid tacksam för den informationen som Petrusko delar med sig av här på bloggen så blir det lättare för mig att fatta mina beslut när jag även har gjort min egen analys av de värdepapper som nämns på bloggen.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  4. Måste säga att kommentatorsfältet når ibland humoristiska höjdpunkter. Ibland får man sig ett gott skratt:-):-)
    MvH Lars

    SvaraRadera
  5. Jag använder själv QYLD, XY7D samt JGPI för att swingtrada i, vilket har för min del, fungerat utmärkt hittills.

    SvaraRadera
  6. Om Global X strategin är dålig så vore det ju enkelt att invertera den. Riktigt så enkelt är det inte.

    SvaraRadera