Spiltan Globalfond Investmentbolag

 Annons: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza


Det här är en unik fond med sin inriktning mot investmentbolag på global basis. Jag har följt den sedan lansering 2016 och varit attraherad av den men ännu inte köpt. Nu har fonden över 5 års historik och den summerar jag kort och gott som en god prestanda. Sedan start 2016 har den avkastat lite sämre än Länsförsäkringars globala indexfond medan på senare år gäller det omvända. På 3 års sikt har Spiltan Globalfond avkastat mer än den där vanliga indexfonden ifrån Länsförsäkringar.

Det är en liten samling fina bolag i Spiltan Globalfond Investmentbolag och de äger i sin tur många olika bolag med verksamhet världen över. Berkshire Hathaway tex äger bla Apple och Coca Cola. Fondens historiska prestanda tycker jag säger att den är ett rimligt alternativ för den som söker en globalfond. Med lite flyt får man en högre avkastning än en vanlig globalfond och med oflyt kanske lite lägre. En rimlig förväntning är en avkastning i linje med en vanlig global indexfond. Somliga kan tycka det är onödigt att ta risken att få sämre avkastning än den vanliga indexfonden medan andra uppskattar kombinationen av indexnära avkastning med potential till lite extra.

Ovan är en bild med fondens största innehav. Som nämns i videon överst i inlägget har fonden kring 30 innehav men de där innehaven i sin tur äger många olika bolag varpå man får en mycket bred exponering ändå.

Total fondavgift: 0,56 procent.
Fondförmögenhet: cirka 6,4 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden: 50 kronor.
Antal ägare hos Avanza: 60.536 st.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag. Köp syns på kontot dagen efter medan sälj syns efter 3 dagar.


Jag gillar den här fonden som innehåller fantastiskt fina bolag och har visat sig prestera rimligt sedan start 2016. Fondavgiften är i högsta laget men fonden har visat sig kunna bära den. All prestanda som syns i grafer osv är efter fondavgifter. Väldigt många gillar investmentbolag och sparar via Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Den här fonden kan vara en bra "kompis" till den fonden för att få global exponering också.





12 kommentarer:

  1. Precis som bloggaren konstaterar så är förvaltningsavgiften i högsta laget. Hur som helst gör man inte bort sig totalt om man investerar i fonden. Beöver jag nämna både tidningen Aktiespararen och Börsveckans upptåg I SBB. Såg i senaste numret av Aktiespararen att SBB nu fått lämna basportföljen och ersatts av Lundberg. Trist och tråkigt har en viss charm på aktiemarknaden.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  2. Mycket trevlig fond, det är faktiskt min enda globalfond och står för ca 30 % av portföljen (resterande 70 % ligger i Sverige).

    Den har släpat lite mot globalt index tidigare år, men det har vänt nu när vi har nytt ränteläge, m.m. Det ska bli intressant att se om den klarar sig bättre framöver.

    Jag är svag för investmentbolag och en del av fondens innehav är riktigt intressanta att följa. Avgiften är helt ok för min del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. +1.

      Min enda renodlade globalfond i såväl mitt månadssparande som i mina pensionssparanden.

      Svårt att inte gilla innehaven; förvaltningen betalar jag med glädje för i det här fallet.

      Radera
    2. Jag har haft denna ett tag och för mig har den känts riktigt bra. Jag har den på Savr, vilket kostar 0.4% årligen istället för 0.56. Det känns inte så dyrt.

      /Mats

      Radera
  3. Jag har två globalfonder Avanza och Spiltan och ca 25 % i var fond, blir det för lika innehåll och skulle det vara bättre att bara haft en globalfond ?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Två vanliga globalfonder har generellt sett lika innehåll men de här två som du har är annorlunda. Kursutvecklingen i spiltan Globalfond Investmentbolag är hyggligt lik en vanlig globalfond men innehållet är väldigt annorlunda. Om man vill ha två globalfonder så är Spiltans Globalfond något annorlunda.

      Att ha 50% i en globalfond eller 25% vardera i två olika globalfonder är på ett ungefär samma sak. Det enda av signifikans är att man som investerare har ytterligare en fond att följa (läsa, utvärdera osv).

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Varför inte LF USA + Spiltan Global och Spiltan Investmentbolag ?

      Radera
  4. Hej,

    Jag är fortfarande intresserad av vilken utdelande globalfond du sneglar på?

    Älskar att lära mig mer om produkter o grejer.

    Mvh P

    SvaraRadera
  5. Hej,

    Har en till fråga som är oklar, hittade detta på lannebos hemsida.

    Gäller detta för aktiespararna direktavkastning B så känns det ju meningslöst.

    Beskattning av fondutdelning

    Anledningen till att vi sällan ser fondutdelningar från svenska fonder är att det infördes en lag kring beskattningen av fondutdelningar under år 2012. Får du som privatperson utdelning från en fond ska den beskattas som inkomst av kapital, vilket normalt sett innebär en skattesats på 30 procent. Om utdelningen istället återinvesteras i fonden behöver du endast betala en schablonskatt på 0,12 procent av fondandelarnas värde i början på året. För fondsparare är det med andra ord betydligt mer fördelaktigt att utdelningarna återinvesteras snarare än att de sätts in på kontot.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det där är regler om man har fonder utanför ett ISK eller KF.

      Skatten du betalar är enbart den vanliga schablonskatten för ISK och KF.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Aah okej, a jag tänkte så man inte åker på 30% också men bra att du förtydligade.

      Radera
  6. Vad tycker du om den nya fonden Spiltan realinvest global? Jag gillar infrastruktur och tänker att det är bra innehav vid högre inflation

    SvaraRadera