Ny tillväxtepok för nordisk verkstadsindustri

 


Jag har läst SEBs senaste "Investment Outlook". En sorts lägesanalys de ger ut till sina private banking-kunder primärt men den ligger öppen på deras sajt (länk till SEB Investment Outlook). Den är 42 sidor lång och avhandlar hur läget ser ut här och nu samt en del som jag intresserade mig för primärt denna gång; Utsikter för resten av det här decenniet.

SEB skriver om en ny supercykel som sannolikt redan startat och kommer vara till 2030. Det handlar om långa trender som digitalisering, energieffektivisering, automation mm och efterfrågan det skapar ifrån industribolagen. Gruvor kommer gå över till eldrivna truckar vilket driver investeringar. Ny vindkraft, solkraft mm installeras och efterfrågan på högspänningskablar är glödhet. Produktion flyttas ifrån Kina till andra länder. Både pga prisfråga men även pga drivkraften att säkerställa tillgång osv här i EU. Det är en sorts deglobalisering i spåren av Rysslands krig i Ukraina bla. Det har fått oss medvetna om risken i att vara beroende av tex rysk energi, spannmålsproduktion osv. Investeringar i tillverkning inom EU driver omsättning för verkstadsindustrin.

Det här är en gedigen rapport men stycket jag pratar om i detta inlägg är endast 5 sidor varav en del utgörs av diagram och bilder. Läs gärna de sidorna om inte annat. På sidan 19 börjar stycket om supercykeln.

Jag gillar att se saker i det långa perspektivet och jag investerar gärna på långsiktiga trender. Den här supercykeln för nordisk verkstadsindustri tar man del av via tex Industrivärden som äger Sandvik och Volvo. Man tar del via Investor med bla Atlas Copco och Epiroc. Man tar del av den via en helt vanlig svensk indexfond. Jag investerar i Xact Sverige för att få vanlig svensk indexexponering och den innehåller cirka 40 procent verkstadsindustri.



8 kommentarer:

  1. Bra lästips!

    SvaraRadera
  2. Very nice! Jag filosoferade om detta lite innan idag med AI o allt, att vi troligen som tidigare i historien står för en "golden age" för ekonomin.

    Ang perspektiv o långsiktighet "måste" ni se Kunskapskanalen "Sveriges ekonomiska historia". Den sträcker sig från ca 1840 fram tills nyligen. Mycket om svenska storbolag o annat, kan inte rekommendera den nog!

    /Andreas

    SvaraRadera
  3. När jag ser sånna här artiklar angående industri, gruvor eller oljebolag. Så får jag känslan av att det är att pricka toppen för industribolagen den här gången. Köper hellre bygg å fastighet nu.
    Minns investor mellan 2010-2012 någonstans när dom backade mot index det var trögt som sirap. Nu har industrin gått starkt å alla älskar investor. (Övertid är investor ett fint bolag det säger jag ej emot)

    Nu gäller det att ej gå på sencykliska bolag.

    SvaraRadera
  4. @Anonym
    Tycker du har helt rätt. Det mest intressanta segmentet på börsen är faktiskt dessa fastighetsbolag. Skanska till dagens kurs? i Neobo har investeraren en rabatt på runt 70% på substansen. Hufvudstaden?
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja Skanska och Hufvudstaden ser helt klart intressanta ut, begränsad risk men potential från dagens kurser. Lundberg är att lita på.

      Peab har jag fyllt på i under våren, dock ser jag köpet som långsiktigt.

      Radera
  5. Hej,

    Hur sjutton kontaktar man Vanguard Europe med förslag?
    Har kollat men hittar inte rätt.
    Önskar en Europa noterad VYM det hade satt fint.

    SvaraRadera
  6. Skål för ytterligare ett årtionde med svag krona till fördel för verkstadsindustrin!

    SvaraRadera
  7. Mycket intressant artiket. Tack för att Du delar med Dig.

    Ha en fortsatt trevlig långhelg

    //Krusse

    SvaraRadera