Skalat av ytterligare lite i Axfood

 


Axfood har varit en fantastisk investering för mig och var fram till detta året ett av mina största innehav. Värderingen har blivit hög och jag har passat på att nyttja det för att minska mitt innehav. Nu väger Axfood under 2 procent i portföljen till skillnad mot 6-7 procent något sådant i början av året. Jag har viktat om portföljen en del i år varpå jag håller på med ett inlägg med aktuell fördelning i portföljen. Det inlägget bör dyka upp här imorgon.

Hög värdering kan så klart bli än högre men jag tackar och är nöjd med det pris jag kunnat sälja till. Jag säljer inte för att försöka tajma in och köpa billigare. Det är dömt att misslyckas. Av det har jag erfarenhet. Det är kring 15 år sedan jag sålde Axfood helt då jag tyckte värderingen var på tok för hög och tog nästan för givet att jag skulle kunna köpa åter billigare. Aktien gick fantastiskt efter det och jag köpte in mig igen till betydligt högre nivå några år senare. 

Jag är bekväm med att minska i innehav som detta och arbetar så här löpande. Jag ökar upp jag minskar ned och ibland kastar jag ut innehav helt och hållet. Skulle attraktiv värdering i Axfood uppstå är jag där och bevakar för att ev vikta upp igen.

Igår sålde jag ytterligare ett gäng Axfood och köpte istället Xact Sverige och Xact Norden Högutdelande.


9 kommentarer:

 1. Jag har gjort samma sak, bara en lite bevakningspost kvar.

  SvaraRadera
 2. Två Månadslöner07 september, 2022 08:34

  Rätt eller fel får tiden utvisa. Jag tror dom kommer gå fantastiskt bra framöver också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp som bolag är jag övertygad om att de kommer fortsätta att prestera bra mot sina konkurrenter. Aktien är jag beredd på att den kan fortsätta gå bra. Idag är börsindex rejält nedtryckt och på lång sikt tror jag det går bra härifrån varpå min alternativinvestering nog blir okej oavsett mot Axfood.


   Mvh petrusko

   Radera
 3. Yes samma här för några veckor sedan. Har lärt mig läxan av att låta vissa innehav blir för stora. Känns tryggt också att sälja av "överskottet" o trycka mot xactarna eller ETFs.

  Borde väl gjort samma med Castellum. Nog ingen fara över tid där men hade ju varit bra att sälja av o flytta lite där med. Man blir ju lätt blind när det bara går upp hela tiden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja att köpa mer i breda fonder som de från Xact kan man göra i tid och otid. Sen är det bara låta tiden göra sitt. Beträffande Castellum är det lätt med facit i hand att tycka att man skulle skalat av rejält när den stod kring 260 kronor. Jag sålde en del när Castellum stod högt men det hann inte bli så mycket innan den backade stort. Sedan den backat har jag passat på att köpa mer istället. Skulle den åter bli högt värderad kommer jag skala av det innehavet.


   Mvh petrusko

   Radera
 4. Framtiden får visa vad som händer. Har också skalat av liten del. Köpt lite mer risk bolag jämfört med dig. Coor är hyfsat stabilt men Atlas Copco och Lundin Mining får jag hoppas på att det lugnar ner sig i världen eller hålla lång långsiktigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Bra bolag du nämner där. Coor har jag aldrig ägt men de har dykt upp i mina sökningar och analyser jag fått till mig. Atlas Copco satsade jag stort på en gång i tiden men skalade ur mig och valde att få exponeringen via Investor till slut. Idag äger jag inga Atlas direkt men är öppen för en satsning igen när alla "visarna" står rätt för mig.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Förstår dig fullständigt. Kul att Coor ändå har dykt upp med tanke på hur många andra bolag som du har koll på. Atco förstår jag att du inte tar i utan har via Investor med tanke på ditt mer deffensiva tankesätt.

   Radera
 5. Framtiden får avgöra. Även jag skalat av men satsat på lite mer risk. Coor får ses som ok risk men Atlas Copco och Lundin Mining är lite mer risk.

  SvaraRadera