Mer Börspsykologi

 


Jag har läst boken Mer Börspsykologi av Cristofer Andersson och det är en passande bok för det rådande börsklimatet. Det är mycket bistra miner på börsen nu och en stor del av det handlar om just psykologi. Vissa aktiekurser är nedpressade långt mer än vad fundamenta berättigar, av rädsla, flockmentalitet mm. Du kanske just nu överväger att sälja. Alla andra säljer ju. Det går ju så dåligt på börsen nu.

Väldigt mycket av vår framgång och våra motgångar på börsen landar i just psykologi. Det krävs tex bra "sittfläsk" att vädra ut stormen. Att motstå starka känslor att följa med flocken och sälja. Att motstå starka känslor av rädsla när du ser minus 10, 20, 40, 60 procent. Rädsla säger jag och även om du själv kanske inte tänkt på det så är just rädsla en stor grej på börsen. Anledningen är att vissa saker vi utsätts för triggar vår stenåldershjärna i form av "fight or flight". Det är ett essentiellt system för vår överlevnad då det fick oss att fly eller slåss när vår överlevnad var hotad. Som när vi på savannen mötte ett blodtörstigt rovdjur. Per automatik körde vår hjärna igång och fick oss att snabbt som tusan lägga benen på ryggen eller smasha in skallen på rovdjuret. Idag går vi sällan på rovdjur bara så där men vår hjärna funkar likadant nu som då. När vi ser minus på vår börsportfölj triggas det där överlevnadssystemet och per automatik kanske vi följer strömmen och säljer.

Eller kanske inte. Genom att lära sig mer om psykologi och närmare bestämt "börspsykologi" kan vi bli bättre på att hantera vissa situationer. Jag tycker att man får läsa om bra exempel och psykologiska faktorer i den här boken och jag är övertygad om att du blir en bättre investerare med dess kunskap innanför västen.

Boken har en föregångare som jag också läst och gillade men jag kan inte säga att man måste läsa den först. Den här boken står utmärkt på egna ben och jag gillar den här bättre än den första. Det är ett tag sedan jag läste föregångaren varpå jag inte kan sätta fingret på varför jag gillar den här bättre men jag håller mig till känslan och står för det.

Hur du agerar i tuffa utmaningar som rovdjursmöten och börsras är avgörande. Kunskap om detta är en viktig nyckel till framgång. Lär dig mer om hur din hjärna och ditt psyke funkar. Hur du kan hitta bra vägar kring det med bra rutiner. Det kvittar hur duktig man är på att analysera bolag om man inte har insikt i börspsykologi.

Mitt Bibliotek har boken i sortimentet och det är goda chanser att även din bibbla har den. Ett tips till dig som överväger bibblan är att söka på dess hemsida och ev boka där. Du hittar enkelt via en sökning och när du bokar ställer de undan boken till dig så den är lätt att hitta när du väl kommer dit. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar