Investmentbolaget Industrivärden är sämre än en indexfond

 


Nyligen skrev jag om Industrivärdens prestanda och idag har de släppt sin rapport för de 9 första månaderna 2021. De fortsätter prestera sämre avkastning än börsindex.

Till och med 30 september hade Industrivärden genererat en substansvärdestillväxt om 8 procent. Samtidigt har breda börsindex (SIXRX) avkastat 24 procent.

Det här är en väldigt stor skillnad och avsevärt sämre än börsindex. Förvisso en kort period att jämföra och ser man på lite längre sikt ser det inte lika illa ut. Det ser dock illa ut även på lång sikt, bara inte lika illa.

Industrivärden har genererat sämre avkastning än börsindex på alla tänkbara perioder som hittills i år, på 1 år, 3 år, 5 år, 10 år.

Allt är inte guld som glimmar och det här investmentbolaget bjuder då inte på någon överavkastning likt flera andra har gjort.

Förvisso har en investering i Industrivärden inte varit värst dålig. Detta då värderingen över tid stadigt blivit högre. Så kallad multipelexpansion. Delvis driven av "dumma pengar" från indexfonder mm men sådan kan inte pågå. Till slut kommer man till vägs ände där marknaden rättar till detta och här är vi kanske nu med Industrivärden.

Den stadigt stigande värderingen i aktien har brutits och under de 9 första månaderna i år har aktien utvecklats än sämre än bolagets svaga substansvärdestillväxt. Medan substansvärdet bara växte 8 procent så har aktien avkastat 5 procent endast. Mycket svagt jämfört med börsindex på 24 procent.

Aktien handlas nu till en rabatt om cirka 10 procent mot substansvärdet vilket är mycket nyktrare än tiden då den handlades till premie. Nuvarande värdering är dock inte billig. Ett bolag med Industrivärdens prestanda förtjänar en rejäl rabatt. Skall man göra en riktigt bra affär på Industrivärden så är nog förutsättningen att komma in när rabatten är hög. De som köpte för flera år sedan när rabatten var kring 30 procent har fått en avkastning nästan lika god som börsindex. 

Hur Industrivärden skall gå i framtiden återstår att se. Ihop med ett gäng andra investmentbolag kan det bli en hygglig total ändå. Skall man tro att de presterar likt historiskt kan man gott vara utan dem i portföljen. 

Jag äger Industrivärden och har gjort det i många år. Jag är inte värst imponerad över deras track record. I runda slängar har jag nog ägt aktien i 20 år och vi får se om det blir 20 år till.

Läs mer:

Mitt inlägg om Industrivärdens värdering nyligen.

Mitt inlägg om Industrivärdens rapport första 6 månaderna 2021.

3 kommentarer:

  1. Ett bra tillfälle att sälja industrivärlden var när bolaget handlades med premie. Tycker att Du håller på de sämre innehaven alldeles för länge. Du kunde ha såld H&M mycket tidigare än Du gjorde. Det tar tid att vända en oljetanker. Storbolagen brukar inte prestera bättre efter något eller några kvartal. Byt bolag som inte presterar tillräckligt bra till något som presterar bättre, t.ex. Investor eller Svolder.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Krusse,
      Jag har för stort tålamod ibland ja. Även Ratos höll jag för länge. Industrivärdens portföljbolag attraherar mig och jag ser det som en samling bolag med lägre risk än breda börsen. Fortsatt kan jag således se bolaget som en komponent jag kan använda mig av i portföljen.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Även jag har ägt Industrivärden i flera år. Jämför jag med Investor är utvecklingen betydligt sämre, även om jag ligger på ett "bra" plus. Jag har dock inte jämfört med något index.

    Jag planerar inte att sälja, även om jag hoppas(!) på bättre utveckling framöver.

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera