Jag ökade i Hufvudstaden


Nyligen tog jag in Hufvudstaden i portföljen. Jag pyntade då 115 kronor som jag tycker är ett rimligt pris för en långsiktig investering. Idag har jag köpt ytterligare ett gäng för drygt 109 kronor vilket förstås är än bättre pris. I det korta perspektivet kan det mycket väl bli än billigare. Fastighetssektorn är lite i kylboxen nu i coronatider och extra så är det för bolag som äger handelsfastigheter. Hufvudstaden hör till den inriktningen som marknaden är extra negativa till. I det korta loppet kan det mycket väl betyda nedskrivningar av fastighetsvärden. Nuvarande aktiekurs finner jag attraktiv med detta i åtanke.

Hufvudstaden äger inte vilka fastigheter som helst utan det är kåkar i absolut A-läge. Sådana lokaler kommer alltid att efterfrågas oavsett hur beteenden osv ändras. När en hemelektronikbutik stänger står tex Tesla på kö för att hyra lokalen. När en klädbutik stänger öppnar en annan kedja där istället. Där många människor är i rörelse vill företag hålla till. Det gäller både butiker som vill ha mycket kunder så väl som kontor då företag vill vara attraktiva och erbjuda en arbetsplats i A-läge.

I slutet av augusti kommer nästa rapport och den ser jag fram emot att läsa. Att få en uppdaterad bild av läget. Nedskrivning av fastighetsvärden kommer inte förvåna. Det senast publicerade substansvärdet är 178 kronor. Förvaltningsresultatet per 2019 landade på 5,49 kronor per aktie.

Hufvudstaden har en handfull större projekt som väntas bli färdigställda 20/21. De har en bedömd investeringskostnad om cirka 1,5 miljarder kronor. I beloppet är det inräknat utebliven/reducerad hyra för lokalerna som påverkas i projekten. Det är uppgraderingar/ombyggnad. Projekt som alltså belastar resultatet fram till år 20/21 för att därefter istället bidra till resultatet. Det är en liten trevlig drivare för resultatet. Den senaste tidens kraftiga hyreshöjningar är nog förbi och den närmsta tiden blir det nog lugnare på den fronten. Vissa pessimister har siat om rejäla hyressänkningar och kontorsdöd i spåren av corona. Jag är inte lika orolig. En parallell kan ju dras till 9/11 när vissa spådde att folk kommer aldrig någonsin sätta sig på ett flygplan igen. Det dröjde inte alls länge innan flygtrafiken var återhämtad och satte nya höjder.

I det korta perspektivet kan Hufvudstaden vara ett bottennapp men det är ett bra bolag med fantastiska tillgångar och sådant kommer till sin rätt i det långa loppet.

Länk till Hufvudstaden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Ökat själv både i Hufvudstaden och Entra.

  SvaraRadera
 2. Hufvudstaden kan vara en värdefälla på lite kortare sikt, Men en mycket bra invenstering på ca två år sikt på dessa nivåer,Köper in mig hela tiden började på ca 130 reksdaler

  SvaraRadera
 3. Mitt månadsspar gick också till Hufvudstaden den här månaden. Helt otroligt att det går att köpa dessa kåkar till 40% substansrabatt. Även om Q2 nu skulle leda till att fastighetsvärdena skrivs ner lite är det väldigt billigt.

  SvaraRadera
 4. Äger inte aktier i Hufvudstaden men den ligger på önskelistan. Kommer inom snar tid köpa mig en kaka i bolaget.

  SvaraRadera
 5. Hej!

  Utökar hufvudstaden sitt fastighetsbestånd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Omid,
   Hufvudstaden vill göra förvärv och har stor sådan kapacitet men köper inget annat än A-läge och sådant dräller det inte av på marknaden. När rätt läge uppstår slår de till.

   Mvh petrusko

   Radera