lördag, april 07, 2018

Omega Healthcares hyresgäst i konkursskydd - Chapter 11


I början av mars skickade Omega Healthcare Investors ut ett pressmeddelande om att deras hyresgäst Orianna gått in i Chapter 11 en sorts ordnad konkurs/rekonstruering av bolaget. Omega agerar väldigt pålitligt och ansvarsfullt i det här och går in med en del pengar och garantier som hjälper verksamheten i fastigheterna att rulla vidare till de tas över av en ny operatör. Pengarna Omega går in med klassas i så fall som Superduper ûber prio om rekonstruktionen strandar, de kommer få sina pengar i retur alltså.

Utan att gå in på allt mumbojumbo kring det hela är här vad som verkligen betyder något.
Omega Healthcare Investors har sedan tidigare en prognos för sin intjäning som rymmer den här händelsen. Hyran för de aktuella fastigheterna har de sedan tidigare sänkt för att hjälpa hyresgästen och deras bedömning är att den nya operatören kommer gå in på tidigare hyresnivåer.
Prognosen för AFFO för 2018 sänks alltså inte med anledning av detta utan kvarstår på $2,88 - $2,98 per aktie. Den senaste kvartalsutdelningen var på $0,66 och bolaget har uttalat att de nu går ifrån att höja utdelningen varje kvartal. Utdelningen på totalt $2,64 täcks utav AFFO och den utgör cirka 92 - 89 procent. En utdelning som utgör runt 90 procent av AFFO är inte ovanligt bland REITs men så god täckning som möjligt är ju eftersträvansvärt och under 90 procent är nice. De ligger okej där men jag ser gärna lite större marginal.

Aktien är pressad kursmässigt sedan en tid då det här tråkiga kring hyresgästen har pågått en tid. Från start har jag valt en låg viktning i bolaget och det har gjort att jag haft ett större tålamod. Hade det här innehavet vägt mer i väskan så hade jag sannolikt agerat snabbare. Nu låter jag det fortsatt ligga kvar. Det är en bra verksamhet de har och om allt bara rullar på så är det ett bolag jag gärna äger. Aktiekursen är nu $26,58 vilket ger en direktavkastning på 9,9 procent. En god bit högre än många andra REITs och det speglar riskbild och en avvaktande aktiemarknad.

Vill du läsa hela pressmeddelandet så har du det i länken nedan:

http://www.omegahealthcare.com/investor-relations/news-and-market-data/press-releases/2018/03-07-2018-130051741

7 kommentarer:

 1. Tack för en bra blogg!

  Var det inte för en månad sedan de gick ut med denna press release?
  /Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Olle,
   Du har så rätt så. Detta PM skickade de ju i början av mars. Tack för att du gjorde mig uppmärksam på det.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Japp,

  Då har det smällt till igen i bloggosfären. Realty Income och nu Omega. Inte konstigt att Lundaluppens inlägg Avanzaavkastning alltid tål att läsas flera gånger.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lars,
   Tack för din kommentar. Jag förstår dock inte riktigt vad du menar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag tror Lars syftar på att avanzas kunder som kollektiv skulle tjäna på att placera alla pengar i avanza zero ist för att placera aktivt ;)

   /Olle

   Radera
  3. http://lundaluppen.blogspot.se/search?q=avanzaavkastning

   Radera
 3. Synd att de inte lyckades få till det med Orianna, men starkt av dem att trots detta kunna ha en AFFO som täcker årets utdelning. Frågan är hur solida övriga hyresgäster är. Har du någon känsla för hur det ligger till där?

  SvaraRadera