Cohen & Steers Infrastructure Fund UTF


Det här är en CEF vilket är en börshandlad fond som inte regelbundet ger ut nya andelar som vanliga ETF:er gör. Skillnaden är att en sådan här stängd fond har möjlighet att arbeta med belåning. Cohen & Steers Infrastructure fund placerar i infrastruktur som tullbroar, järnväg, flygplatser, hamnar, telekommaster mm.
Syftet med fonden är likt de flesta CEF:er att skapa hög utdelning, det är primärt fokus. Fonden startade med $20 NAV år 2004 och idag är NAV strax under $26. En mycket bra prestation för den här typen av fond. Väldigt många liknande fonder har bränt av en del av kapitalet och har lägre NAV än det de startade med.

Historiskt har fonden avkastat ungefär 10 procent genomsnittlig årlig totalavkastning. Mycket bra presterat, bättre än S&P500 under samma period.

Avgiften är hög på 2 procent i runda slängar men det är en ganska normal avgift för den här typen av fond. CEF:er skall inte jämföras med tex passiva indexfonder som kan ha superlåga avgifter. I den här fonden arbetar ett team för att skapa saftiga utdelningar åt dig månad ut och in.

Utdelningen på $0,134 per månad summerar till $1,608 i årstakt och en direktavkastning på cirka 7 procent på kursen $23,22

Jättelång historik, imponerande historisk avkastning, inte bara bibehållen utan ökad NAV, stadiga och till och med stigande utdelning de senaste åren. Cohen & Steers får mitt förtroende.
Ticker: UTF

Länk till Cohen & Steers Infrastructure Fund hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

19 kommentarer:

 1. Hej petrusko!

  Tack för dina intressanta inlägg. Är du inte sugen på att ta in något av dom största innehaven direkt?
  Dom har visserligen låg direktavkastning, men den har ju växt snabbt de senaste åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JAKI,
   Nej det är helt ointressant. Det är inte innehaven i fonden jag suktar efter. Jag köper den för deras förmåga att skapa avkastning. Det är ett Fixed Income-liknande instrument jag valt för sin utdelning, snabbväxande underliggande tillgångar är inget jag intresserar mig för att äga direkt då de inte är vad jag är ute efter.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej
  Var köper du den här fonden? I KF som för utländska aktier eller ISK som svenska fonder o aktier?
  Betalar man courtage för den här fonden eller hur fungerar det?

  Med vänlig hälsning, Pia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Pia,
   Yes man betalar courtage när man köper en sådan här börshandlad fond. Den handlas å USA-börsen och det utgår USA-courtage, 1 dollar om man har minidepå hos Avanza. Det är bäst att äga utländska innehav som betalar utdelning i en kapitalförsäkring. Läs mitt inlägg om det för mer info:
   http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hejsan. Är det ca 7% i direktavkastning före eller efter avgiften på 2%? Tack på förhand. Med vänlig hälsning Marcus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   Det är efter avgiften. Man märker aldrig av avgiften i en fond på det viset att den går att tajma eller att man ser när den dras. Avgiften dras löpande och man märker den inte alltså. 7% direktavkastning däremot märker du mycket väl på depån kaaatschiiing. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej!
  Kan man inte i den här typen av investeringar anta att direktavkastningen borde sjunka dom närmaste åren i och med att byggsektorn generellt är så pass stark nu?
  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Robin,
   Nej då har du inte fått en korrekt uppfattning av inriktningen. De äger tillgångar som stadigt avkastar över tid. I ur och skur kör tåg på järnvägen och bilar på tullbron.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Är det utdelning varje månad ? Kan man stoppa denna i byrålådan 5-10 år tror du ?
  Mvh Johnny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johnny,
   Jag tror den kommer fortsätta prestera god utdelning. De har ju bevisat sig med sin långa historik. Att titta till den då och då är en god ide dock. Så att allt löper på som det skall.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Jag har tittat lite på några av de ETF/CEF du plockat fram här på sajten och på Tradingportalen, jag måste säga att en del verkar riktigt lovande. Några av dem har dock en vansinnig spread mellan köp- och säljkurser, som värst > 10% (PFD) resp 6% (BME). Andra ligger på några få cent (0,04-0,1%), t.ex. RA, SDIV och PTY.

  Är det något du tar med i beräkningen när du skall göra affärer? I fallet PFD måste man ju behålla fonden i nästan två år för att ens ta igen spreaden med utdelningarna (oaktat annan kursökning), det är först därefter man börjar tjäna på dem. Spreaden i PFD är i skrivande stund $1,72 och månatlig utdelning $0,08: 1,72/0,08=21,5. I mina ögon är den återbetalningstiden i mesta laget...

  (Det är mycket möjligt att det finns dolda ordrar på andra kurser men det är dessa belopp som presenteras hos Avanza idag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Spreaden Avanza uppger när USA-börsen är stängd är helknasig och felaktig. I de flesta fallen är spreaden inget att prata om. just PFD och BME är inte så likvida så där är tricket att hålla koll på vad de handlats för de senaste dagarna och lägga orders kring det priset. Det är ingen som tvingar dig att lägga order på de priser du ser i orderdjupet. Håll dig till de priser fonderna handlats till de senaste dagarna, där brukar det gå bra att få avslut.

   Det orderdjup Avanza visar vid USA-börsens öppettid är klart bristmässigt också.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Blev jättesugen på denna när jag läste ditt inlägg här, men nu när Avanza tagit bort den så vet jag inte hur jag ska kunna köpa den... Tips?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Attans, som det ser ut nu känner jag inte till någon möjlighet att köpa denna eller någon annan amerikansk börshandlad fond. Jag hoppas att det löser sig på sikt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Trist, tack för ditt svar!

   Radera
  3. På Nordnet tror jag man kan handla den

   Radera
  4. La en testorder och kollade och kunde konstatera att nordnet accepterar ordern!😀

   Radera
 8. Hej igen Petrusko,

  Rekommenderar du att man månadssparar i denna (samma fråga gäller även blackrock som också är ditt innehav) eller ska man köpa en bulk och bygga på med sina månatliga utdelningar?
  Jag går sakta med säkert mot att bli en petrusko jr. både i tänk och portföljstorlek haha

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mr.T,
   Att köpa regelbundet är något jag förordar generellt. Något man skall tänka på när det gäller den här sortens investering som Blackrock mfl så har de ofta ett betydande ränteinslag. Enkelt uttryckt så beter de sig i olika grad som en ränteplacering. Där värdet på investeringen inte rör sig så mycket utan avkastningen kommer främst från hög direktavkastning. Värdet på investeringen hänger då ihop med räntaläget där den inte rör si så mkt om räntan är oförändrad men om räntan stiger kan det pressa ned kursen på de här investeringarna.
   Detta nämner jag med anledning av valutarisken.

   Det där med valutarisken kan man ju jämna ut något med just regelbundna köp.

   Mvh petrusko

   Radera