Clas Ohlson Rasar på dystra utsikter

Idag släppte Clas Ohlson rapport och den var lite sämre än väntat medan de kommunicerade en dyster syn på framtiden och "butiksdöden". Jag har följt det idag och kommenterat på twitter men många av er som följer bloggen har inte twitter så jag tänkte kopiera in en del av mina kommentarer nedan. I kronologisk ordning med de tidigaste kommentarerna först och de senaste kommentarerna längst ned i inlägget.


 • Jag läser Clas Ohlsons rapport och imponeras inte. Tycker de sänder osäkra signaler. De drar i nödbromsen kring nyöppningar och bjuder på misstro kring butiker i framtiden. Blir spännande följa aktien på denna rapporten idag.
 • Clas Ohlson backar kring 11%. Rapporten var lite sämre än väntat men man meddelade också att November var kass och uttalade sig oroväckande kring framtiden, butiksdöd osv
 • Jag läser mellan raderna att Clas Ohlson kommer göra en exit från UK när kontrakt löper ut. De har enstaka butiker där och meddelar att man inte kommer öppna fler de närmsta åren samt att man utvärderar stängning när hyresavtal löper ut. En vissen gren att kapa av.
 • Butiker som Clas O ser löpande över sitt sortiment men att uttrycka sig specifikt i strategiöversyn att man söker nya produktkategorier lutar åt någon sorts krishantering. Man behöver hitta omsättning och tittar på andra sidan ån.
 • Man kan inte leva på gamla meriter! Likaså värderas inte aktier på gamla vinster utan snarare på framtida.
 • Om det här är ett fyndläge borde insiders köpa brutalt mycket aktier i närtid. Clas Ohlson.
 • Proffsen vräker ut sina Clas Ohlson via JPM, GSI, MSI, DBL mfl medan småsparare köper via Avanza.
 • Det skall bli mycket intressant att se analytikers uppdaterade estimat för Clas Ohlson framöver.
 • Jag tycker inte reaktionen är överdriven. Det är en dyster framtid bolaget målar upp. Det kommer vara flera år av svag prestanda från dem. De kommer ta kostnader, de kommer stänga butiker. Expansion skjuts på framtid. Sämre vinst och omsättning de närmsta åren
 • Man kan ju alltid investera igen när man tycker det ser bättre ut. Det vore konstigt om Clas O inte tappar omsättning osv de närmsta åren mtp de åtgärder de nu vidtar.


2 kommentarer:

 1. Kommer bli tufft för CO framöver, hårt konkurrens mot att köpa direkt från kinesiska tillverkare, t.ex appen Wish som blir mer och mer populärt. Priserna på CO är ju inte direkt imponerande. Eftersom allt kommer från Kina kan du ofta hitta samma pryl för 30-40% lägre pris på Ebay än i butiken, dock med längre leveranstid (1-2månader).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Googlade lite på det här med Kinahandeln och det lär förändras. För det första är man skyldig att betala eventuell skatt, moms etc. Annat att tänka på är fraktkostnaden. Ungefär ingenting nu men beror tydligen på någon gammal lag som gör att frakten via Postnord är löjligt låg, typ subventionerad. En kvarleva sedan u-landstiden.

   Handeln ser inte passivt på så jag tror på en förändring över tid från EUs och Sveriges håll.

   Utöver det letade jag själv efter elprylar med CE märkning och testerna där gör att jag är tveksam/inte vågar köpa småelektronik direkt.

   Ökad automatisering kommer även på sikt göra det billigare även här i EU, o dom flesta vill ha sin pryl idag, inte om två månader.

   Det är alltså inte "över" än även om jag sålde CO för ett par månader sedan när Hernhag skrev om det.

   /Andreas

   Radera