H&M och analytikerna

Jag har ägt H&M länge och jag har bevakat den ännu längre. Jag minns något år efter millennieskiftet när H&M-aktien hade gått riktigt dåligt ett tag och sedan backade ännu mer. Jag minns tydligt hur det då poppade upp den ena säljreken efter den andra. H&M var kass och skulle om något backa ännu mer. Detta är fritt taget ur minnet varpå år och omfattning av ras kan vara so so men på ett ungefär.

Nu är H&M-aktien i någon liknande sits då den gått dåligt en tid och backat extra bara de senaste veckorna.

Idag läser jag en ny rekommendation från Liberum Capital som jag för övrigt inte hört talas om tidigare. De rekommenderar sälj med en riktkurs på 195 spänn.
Naturligtvis har inte dessa analytiker fel varje gång och kanske går aktien ner till 195 kronor men det hade ju varit mer värt om Liberum Capital rekade sälj när aktien stod i 275 kronor. Nu när aktien redan backat massvis då poppar de här säljrekarna upp.

Självklart skall analytiker få reka sälj även efter att aktien har backat mycket. Den kan ju backa massvis mer. Genom åren tycker jag mig dock sett mönstret att man rekar sälj efter det gått ned. Låt oss hoppas att detta betyder att H&M skall upp från de här nivåerna nu då. Jag tror ju att den skall upp men när är ju frågan. Får de inte fart på skutan och levererar uppskattade siffror så kan nog aktien backa ännu mer innan det går upp igen.

En sak känner jag mig trygg i; Om man tror på H&M och dess framtid så är det sannolikt ett fint läge att köpa nu. De gäller bara att ha rätt i sitt antagande =)

Hur gör du med H&M?

Har du läst boken om H&M? Kolla mitt inlägg med info om boken.

14 kommentarer:

 1. Hej

  Tänker som du o ökar lite åt gången o kommer fortsätta med det. H&M har spännande saker på gång o jag är säker på att de kommer ratta rätt allt som nu gått sämre. Folk kommer aldrig gå nakna...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stock Von Börs,
   Det är onekligen mycket spännande och intressant att följa H&M nu i vart fall =)


   Mvh petrusko

   Radera
 2. Du prickade huvudet på spiken där Petrusko, jag tänkte samma när jag läste om Liberi...vem?

  Blir sugen på att köpa fler HM.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Aktiepappa,
   HAha, ja det blir nog bra det här.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej,

  Jag avaktar. Är för mycket negativt i omlopp. Oavsett om det är rätt så är utvecklingen för detaljhandels bolag med vikande sales, marginal och multiplar över 20 rätt obekvämt.

  Är insmetad i Getinge och det räcker med ett turn around bet.

  Patrik

  SvaraRadera
 4. Ja, ofta är det ju så parodiskt att man får tänka tvärtom. Köp betyder sälj, och sälj betyder köp. Och det är väl så de själva agerar kan man misstänka ibland... ��
  /Stormvarning

  SvaraRadera
 5. Jag sitter still i båten. Men om det inte börjar vända inom ett år eller två då ska jag ta mig en funderare.

  Det är en bra poäng du gör för övrigt. Det är lätt att reka sälj när en aktie väl är på väg nedåt. Det kan ju tom jag göra. Fanns det någon som öht rekommenderade sälj när den stod i 275?

  SvaraRadera
 6. Jag har köpt lite fler. Nu får det räcka, men jag har ingen tanke på att sälja här nere heller.

  Överhuvudtaget skulle jag önska att analytikerna fick stå till svars för tidigare analyser. Först tror de upp och utlovar guld och gröna skogar. Sedan kommer en svag rapport och då rekar samma analytiker ner 15 procent. Någonstans där skulle jag vilja tvinga dem att svara på frågan: "Varför hade ni så fel alldeles nyss, och varför ska vi tro på er nu?"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   Ja men precis så. Det luktar väl mycket vända kappan efter vinden tycker jag allt som oftast.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Micke, ställer du även forskare och uppfinnare till svars. När det i efterhand kommer fram att det var en dålig ide?

   Radera
  3. Jag ställer alla till svars som plötsligt säger tvärtemot vad de tidigare sagt utan att låtsas om att de bytt fot. Att ändra sig är i sig inget fel.

   Radera
 7. Ja det blir lätt parodiskt när förstå-sig-påarna producerar rekommendationer där man i mina ögon motsäger sig själv i varannan mening. I alla fall för oss som har mer tålamod än en femåring som väntar på sitt lördagsgodis. SHB & Swedbank hade tex en köprekommendationen hösten 2015 med riktkurs 365 kr :-) (se länk nedan). Typ drygt 1,5 år sedan... Har själv skalat ned innehavet i HM, men att sälja dem helt tänker jag inte göra. Hälsar Lars D http://www.affarsvarlden.se/bors-ekonominyheter/storbankerna-koplage-i-kladjatten-6759138

  SvaraRadera
 8. Jag köpte ytterligare tio H&M-aktier igår. Tycker att 216-217 kronor (YOC 4,5 procent) är en fullt försvarbar nivå att öka. Du har marginal för en utdelningssänkning på en krona och det är ändå en fullt försvarbar nivå under förutsättning att företaget reder ut stormen, fortsätter öka vinsterna och åtminstone klarar att dela ut på samma nivå efter inflation år efter år.

  SvaraRadera
 9. Sven-Olof sa det rätt bra. Analytikerna är alltid 2a på bollen.
  Tycker hm ser attraktivt ut. Tjänar pengar o växer. Dock långsammare takt o det är helt ok med mig.

  SvaraRadera

Ingen utdelning från Industrivärden

  Idag meddelade Industrivärden att de inte avser kalla till extra bolagsstämma för beslut om utdelning nu i höst och det förvånar mig inte....