Dagens aktieköp

Idag kom utdelningen från Balder preferens in på depån och jag vilade inte på hanen utan köpte mer Balder pref samt Akelius pref.
Bägge de här två har fokus på hyreslägenheter och har rimlig belåningsgrad. Akelius har till och med en väldigt låg nivå på under 45 procent.
Hyreslägenheter i vettiga städer kommer det alltid vara efterfrågan på och det ger ett väldigt pålitligt kassaflöde.
Jag gillar de här två preffarna av anledningen att det är relativt låg risk i dem. De kommer kunna betala utdelningen på sina preffar och stå för övriga åtaganden imorgon och om fem år.

Min främsta favorit är Akelius preferens just för att de har så låg belåningsgrad samt för att de har i princip bara hyreslägenheter. Balder har en del annat och hyreslägenheter utgör kring 60-65 procent om jag inte minns fel. Till råga på att kreditrisken är lägre i Akelius så är värderingen lägre också. Detta är sannolikt en följd av att de är listade på en liten lista (First North) där flera stora investerare (fonder osv) inte får eller vill investera. Stamaktien är onoterad och de här två faktorerna gör att inga analytiker tittar och genomlyser bolaget på samma sätt som tex Balder.
Det är ju bara att vara tacksam för det och fokusera på Akelius av de två.

Jag betalade 301 kronor för Akelius preferens och det ger en direktavkastning på cirka 6,6 procent. Utdelningen är alltså 20 kronor totalt fördelat på 5 kronor per kvartal.
Nästa utdelning är redan nu i februari med X-datum den 2/2.
Länk till Akelius preferens hos Avanza (Adlink).

12 kommentarer:

 1. Tycker att du gjorde helt rätt i att använda utdelningen för att investera mer. Det är ju så riktigt ränta-på-ränta effekt kan uppnås :)

  Fick också min utdelning från Balder idag men tyvärr täckte den inte ens 1 ny aktie i bolaget. Får ta och vänta på nästa utdelning i stället.

  Ha en fortsatt trevlig fredag!

  SvaraRadera
 2. Hej Kronantillmiljonen,
  Ja, det känns allra bäst när man kan återinvestera utdelningen, då växer det snabbt vidare.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hur högt är courtaget för 1 akelius preff? Tänker då den handlas på first north.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Sparjack,
   Jag kollade precis och det är 1 kr minicourtage även på first north.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Nämen se där. Va nice! Tack för svar:)

   Radera
 4. 301 kronor är helt ok. Jag har snålat lite och haft en stående order på 299 kronor hela veckan. Borde väl svälja stoltheten och bara köpa på nuvarande nivå men eftersom jag redan har ett hyggligt stort innehav är jag lite försiktig med att öka dyrare än mitt GAV på 300 kronor. Gillar framförallt att de delar ut februari, augusti och november som är de tre månader jag har lägst utdelning i. Ger portföljen ett bättre kassaflöde.

  Det är väl förresten bara Aktietorget där man åker på 19 kronor i courtage av de vanliga börserna.

  Hur ser du på Oscar Pref? Är den köpvärd vid 260 kronor eller bör man vänta nedåt 250 eller lägre igen? Tvekar lite eftersom de inte känns lika stabila som Akelius när räntan stiger framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är nog bara en tidsfråga innan man kan köpa Akelius under 300 kr igen. Visst kommer den backa 5 kr vid utdelning men ezklusive det menar jag.

   Jag äger ju Oscar preffarna men de är riskfyllda och jag ser inte på dem likadant som tex Akelius där jag är långsiktig. Oscar är ett skakigt bygge i tuffare tider.
   Jag gillar K2A bättre med ett större fokus på att äga och förvalta också.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej! Min egen favoritpreff är faktiskt volati, tycker det är fint med en preff som inte är riktad mot fastighet.
  Tycker det är ett problem att så många preffar är mot fastighetssektorn, finns det fler svenska alternativ än volati?

  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ratos, SAS och Footway är några preffar utanför fastighetssektorn.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Även Sdiptech, Pegroco, Hancap och ZetaDisplay finns i pref-väg för den som vill undvika fastighet. Bjuder dock på mycket oklar och förmodligen hög risk.

  SvaraRadera
 7. Tack petru!
  Är nog preffar jag tidigare kikat på men har ratat dem...

  Ratos- ganska låg direkt avkastning, inlösen snart väl ?!
  Sedan har jag en del av normal portföljen i ratos så det känns lite olustigt att öka exponeringen mot företaget, så säker är jag inte på detta företag.

  SAS- flygbolag.. får liksom en taskig smak i munnen av detta, historiskt dålig lönsamhet, dessutom en rejäl klimatbov.. kanske blir lite för personlig etiskt i detta fall.

  footway- internetförsäljning , ingen bransch jag har kunskap kring. Dessutom är det ju inte långt mellan vinsten och preff utdelningen. Är ju nästan så att hela vinsten går till preff utdelnignen ingen som får mig direkt köpsugen.


  Mvh en kräsen JFG

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Som sagts många gånger förut,bara att låta snöbollen
  rulla och växa sig större och större.

  Med vänlig hälsning Jojje

  SvaraRadera

Rekordeliga tips för att bli bättre på att läsa böcker.

  So yeah, jag snubblade in på den här videon på Youtube. Aldrig har jag sett snubben förut men jag gillar honom och videon starkt. På cirk...