Ägarbilden i Castellum lämnar en del att önska

Det är ju inget nytt, så här har det sett ut en längre tid att Castellum saknar en stor mäktig ägare. Bevisligen har det ju fungerat bra men jag föredrar att de har en eller några stora långsiktiga ägare. Jag skulle gärna se tex Industrivärden som långsiktig ägare. En stabil, pålitlig ägare som styr och utvecklar bolaget för bästa möjliga verksamhet och avkastning på mycket lång sikt.

Storleken gör det dock problematiskt. Även om Castellum är ett jättestort fastighetsbolag så är börsvärdet en utmaning. Om Industrivärden skulle vilja ha tex cirka 5 procent av sin portfölj i Castellum så är det kring 20 procent av bolaget de behöver köpa. Det är ju lösbart men inte gjort i en handvändning.

Nog om mina drömmar om Industrivärden. Castellums ägarbild är bedrövlig tycker jag. En lång rad fondbolag och liknande med några procent ägarskap här och där.

Tidigare var familjen Szombatfalvy bland de största kring 4-5 procent totalt ägande (De står bakom stiftelsen Global Challenges) men nu ser deras ägande ut att väga mindre.
Så här ser det ut i alla fall. Utan kött och blod den ena ägaren efter den andra. Tjänstemän från diverse fondbolag är det som skall bry sig och främja bolaget.

Bolaget jag tycker så mycket om, som jag bryr mig så mycket om. En faktor jag inte gillar med Castellum, en osäkerhetsfaktor.
Länk till Castellum hos Avanza (Adlink).

Nu på torsdag 19/1 cirka klockan 13 presenterar Castellum sin bokslutskommuniké. Innan dess tänkte jag skriva ett inlägg med mina tankar kring utdelningen, hur den blir.
Jag äger Castellum, det är mitt största innehav.


8 kommentarer:

 1. Det är en faktor som jag också har haft i åtanke men haft överseende med. Om jag påstår att det är mindre illa att sakna en tydlig ägare i ett fastighetsbolag än i många andra branscher, får jag medhåll eller mothugg?

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 2. Medhåll, fastigheter är inte raketforskning och med en bra personalpolitik behövs ingen stark ägare. Risken finns bara om det gungar till och det behövs en kapitalinjektion. Då finns det inget ankare att få stöd hos. Men med fondernas stora ägande blir det ändå rätt säkert.

  SvaraRadera
 3. Utdelningen blir 5 kronor i vår.

  Vågar satsa en slant på det!

  SvaraRadera
 4. Precis! Man vill ju ha ägare av kött och blod liksom :) Är väldigt dåligt påläst kring ägarbilden hos Castellum, men trots det äger jag bolaget. Har som du säger gått bra hitintills.

  SvaraRadera
 5. Intressant läsning...vem driver på om utdelningstillväxt med sådan ägarbild...eller räcker det med tiden för att få till det?

  Kollade lite på NP3....en ägare på knappt 20%...agerar i ett annat geografiskt område....köpte väl fastigheter av Cast./Norrporten...det kanske krävs en annan ägarbild med mer driv norr om Sthlm?

  SvaraRadera
 6. Utdelningen blir 5 kronor i vår.

  Vågar satsa en slant på det!

  SvaraRadera
 7. Det enda jag inte gillar med Castellum faktist, tycker det är hemskt med institutionella ägare. Ser helst en eller ett par starka huvudägare med ett personligt långsiktigt ägarintresse (typ investmentbolagen osv)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är ju ett otroligt fint och välskött bolag och har varit det i decennier nu. Bevisligen har det alltså funkat bra ändå. Jag hoppas ändå på att en bra långsiktig ägare kopplar greppet om bolaget.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...