onsdag, oktober 12, 2016

Snart dags att klippa sladden...

Ja, lite skämtsamt kan man säga att det snart är dags för mig att klippa sladden till mitt tangentbord så jag inte kan köpa fler Balder pref på krita.

Anyhow, jag köpte fler Balder pref idag strax under 330 kronor och lade ut ytterligare en köporder på än lägre kurs. Som jag nämnde igår handlar jag för kredit hos min mäklare men jag är lugn i det då jag har cash på gång inom kort så jag kan betala ned lånet.

Vill poängtera att jag fortfarande inte anser att det är fyndläge i Balder pref. Jag köper för jag tycker det är ok köpläge för min del. Denna preffen skall ses som evig, man skall alltså inte räkna med att den blir inlöst any time soon. Min investering i den har samma tidshorisont och jag räknar med att jag får 350 kr per aktie vid en eventuell avyttring (som då är en ev inlösen).
Jag köper denna för utdelningens skull.

För den som söker den högsta möjliga totalavkastning på lång sikt är preffar sanolikt ingen bra placering. Vanliga aktier har avkastat betydligt bättre historiskt.


10 kommentarer:

 1. Utdelningsmässigt är det ju klockrent och jag förstår varför du ökar upp samt i det lågränte läge vi har är ju den bästa av världar för fastighetsbolag.
  Ändå känner jag idag en väldig oro över värderingen av fastighetsbolag, var ju med om kraschen på 90-talet och det går fort när det går utför......

  Om ett år skulle jag tro att vi kommer börja se räntehöjningar i Sverige och som du vet arbetar ju börsen med att blicka framåt mot framtida vinster...och jag tror inte det finns så mycket kvar av vinstökningar att hämta i fastighetsbolagen ett tag framöver.

  Därför tror jag att man idag gör bäst i att dra ner sina (ny)investeringar i fastighetsbolag inom det närmsta och börjar titta mot andra sektorer.

  Förstår att du som inte planerar att sälja bryr dig så mycket om aktiekursen men jag "svettas" av röda siffror ;)

  SvaraRadera
 2. Petrusko,

  Du skriver att preffar inte kommer ge bösta möjliga avkastning på sikt. Varför köper du preffar? Vill man inte ha så hög avkastning som möjligt? Eller är du nöjd med den avkastningen som du får?

  //Joakim

  SvaraRadera

 3. Hybris nu när du är "arbetslös"? :)
  Inget annat du köper?

  /Andreas

  SvaraRadera
 4. Hej Joakim,
  Jag är beroende av kassaflödet i utdelningar. Man kan ju skapa kassaflöde även med tex Avanza Zero genom att sälja men det är ingen optimal lösning långsiktigt. Om vi går in i en djup börsnedgång är det inget vidare att sälja sina Avanza Zero, det slår ju dubbelt hårt eftersom man inte får mycket för dem och när det väl går upp igen har man betydligt färre kvar som genererar avkastning. Ja, det finns både för och nackdelar, Jag har valt mitt spår med utdelningar.

  Just preffar kan man hävda har en något lägre risk än vanliga aktier och det är också något jag gillar.

  Jag nöjer mig med den avkastning jag får även om det blir sämre än index. HIstoriskt har jag haft tur och slagit index ändå.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Tjena ANdreas,
  Jag köpte lite Akelius också igår =)
  Har order på Skanska och Axfood men de ligger en bit ner från nuvarande kurs så blir inget avslut idag i vart fall.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera


 6. Kul!

  Handlar du annorlunda nu när du är fri? Tar du större risker? För nu måste ditt självförtroende vara på topp? Hade detta hänt mig hade jag nog bara låtit bli börsen ett tag för att lugna ner mig. (när jag når framgång får jag hybris deluxe och gör bäst att hålla mig ifrån allt).

  Har tack vare dig och hernhag börjat min resa i utdelningsträsket. Först amerikat och därefter Sverige/världen.

  Vore kul med ett inlägg från dig om hur ditt liv är nu när du inte behöver jobba mer, utan är fri att göra vad du vill. Får vi se något sådant?
  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko!
  Vad tror du om Fastpartners pref? Lägre värderad än Balder och Sven Olof Johansson har ju grundmurat bra rykte.

  En annan fundering jag tänkt på är vad du tror varför inte svenska banker eller investmentsbolag har öst ut preffar likt sina amerikanska dito (undantag Ratos och Swedbanks kortvariga pref)? För investmentsbolag borde det ju vara möjlig att göra nyemission utan att substansrabatten påverkar den. Eller har det funnits för billig finansiering i övrigt för banker och investmentsbolag i sverige?

  /Marcus

  SvaraRadera
 8. Tjena Marcus,
  Jag har stort förtroende för Sven-Olof och hans Fastpartner är ett fint bolag. Rent verksamhetsmässigt gillar jag BAlder bättre med en mkt stor andel bostäder. Fast Partner har främst lager/logistik mm men jag läste nyligen att de vill fokusera på bostäder framöver.
  Bägge handlas kring 330 kr just nu.

  De svenska bankerna har nog haft såpass god tillgång till "billigt" kapital att det ej varit alternativ för dem att ge ut preffar. Swedbank gjorde det ju i djup kris. INvestbolagen är jag lite förvånad att de inte matat ut preffar men kanske skulle det blivit allt för dyrt för de mindre. Jag tänker tex Svolder som lider av att deras förvaltade kapital är säpass lågt att förvaltningskostnaden procentuellt blir hög. De borde ju matat ut preffar och på såvis få en större kapitalbas att förvalta.
  Jag har pratat med Svolder om det och de har kollat på det men inget de gått vidare med.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Preffar är i dagsläget bara en andel i den svenska devalveringen, den pågående och den kommande.

  SvaraRadera
 10. Fast partner kan betala av sina preffar med ett års förvaltningsresultat! Så den känns minst sagt trygg - enda nackdelen är väl isåfall att likviditeten i aktien är dålig, många dagar handlas den knappt alls för att vissa dagar handlas det 50000 (som jag misstänker inte släpps ut på öppna marknaden utan görs upp utanför marknaden så att säga)

  SvaraRadera