Jag fläskade på i Axfood

Idag ökade jag rejält i Axfood, inte för jag tyckte det var superbilligt utan för jag tyckte det var ett ok läge. Innehavet är nu uppe i över 1 procent av min portfölj och jag planerar vikta den tyngre och har kapacitet att köpa stort igen om så faller mig in.
I spåren av nedgången i USA i fredags tittade jag i helgen på vad en tänkbar nedgång i Axfood skulle kunna vara på måndag och lade in en köporder på 147 kronor och turligt nog var den där nere och under innan den vände upp igen och jag fick avslut på min order.

Jag har varit tydlig med att påpeka att Axfood är högt värderad och för egen del accepterar jag det då jag placerar på mycket lång sikt. Min tro och förhoppning är att jag fortfarande äger Axfood om 40 år. Det här är en suverän verksamhet att äga långsiktigt och jag förväntar mig stadigt stigande utdelning. 
Värderingen är hög som sagt och jag kommer fortsätta att göra regelbundna småköp. Bjuds det upp till dans är jag dock med på noterna. Allra helst hoppas jag att aktien går ned mer framöver, betydligt mer. Jag kommer vara köpare av aktien och jag får helt enkelt fler aktier för pengarna. Vad aktiekursen är idag och det närmsta året har ingen betydelse för bolagets värde på 20 års sikt. Nedgång välkomnas! Vi kommer alltid behöva mat och oavsett hur man köper den kommer Axfood att vara en huvudaktör på svenska marknaden. 

I våras var ordinarie utdelning 5 kronor och till våren väntas den bli åtminstone 5,5 kronor, en tillväxt på 10 procent.
Läs mer om Axfood hos Avanza.


9 kommentarer:

 1. Låter som en bra plan, har själv börjat plocka in lite Axfood. Men idag blev det endast lite Castellum och Hemfosa.

  Till vilken kurs känner du dig redo att fylla på Realty Income igen?

  SvaraRadera
 2. Vad är det som gör att du dras mer mot Axfood och inte ICA? ICA är ju outstanding i Europa vad gäller lönsamhet. Fin utdelning ges också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Undrar jag med. Varför inte en 50/50 så sprida risken över två fina bolag som båda delar ut bra och är stabila

   Radera
 3. Hej Frihetsmaskinen,
  Relaty INcome neråt $60 kan jag nog inte låta bli att öka.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 4. Hej Jonas,
  Axfood är ett mycket finare bolag i mina ögon. ICA är fortfarande svärtat av tiden de lekt/leker investmentbolag. Riktigt sopiga investeringar resulterade det i. ICA är spretigt och har flera olika verksamheter på gott och ont. Axfood har bättre historik och de har högre avkastning på eget kapital vilket betyder att varje krona engagerad i Axfood genererar mer pengar än en krona i ICA.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Samma här, köpte ett knippe Axfood och Autoliv i nedgången innan det studsade upp lite. Får se vad dagen har att bjuda på! 😊 Mvh Kneg till Deg

  SvaraRadera
 6. "Varför inte en 50/50 så sprida risken över två fina bolag"

  Jag säger som Buffet:
  "Diversification is protection against ignorance. It makes little sense if you know what you are doing"

  SvaraRadera
 7. HEj Kneg till Deg,
  Vad kul, det blir nog bra på lång sikt. På kort sikt hoppas jag det fortsätter ned.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Gjorde likadant. Axfood är en stabil och pålitlig bas i portföljen. Det ska väldigt mycket till för att man inte ska få sina tre procents utdelning årligen. Gjorde tre små ökningar i spannet 148-150 SEK - alla med minst 3,33 procents utdelning mot köpkurs. Lägre kurs än så får man gå tillbaka till Brexit för att hitta så det kändes som ett helt rimligt tillfälle att balansera upp portföljen. Tror som du att vi kommer belönas redan nästa år med mer än 3,5 procent jämfört med vår köpkurs.

  Stabila aktier att äga i decennier ska man öka i när man kan. På samma tema har jag ökat lite försiktigt i H&M idag. Den högre utdelningen kan Boston Pizza och liknande aktier balansera upp.

  SvaraRadera

Bygg en pengamaskin med börshandlade fonder

Många är vi som gillar tanken av att få en stadig ström pengar från våra investeringar. Att regelbundet få utdelningar som vi kan göra va...