Tokhet fastighetssektor

Fastighetsbolagen har gått starkt en tid och det har varit stort intresse för investeringar i fastigheter i Sverige. Fastighetspriserna har pressats upp och det är inte bara traditionella fastighetsbolag som är med och eldar på priserna, institutioner, fondbolag mfl suktar efter avkastning i fastigheter.

Vad är status nu och vart är sektorn på väg?
Svårt att säga exakt men en del saker ser annorlunda ut nu.

Bankerna är försiktigare med utlåningen.

Fler affärer betalas med värdepapper istället för cash. Att ha cash kostar pengar i dagens ränteklimat och det undviker bolagen gärna.

Fastighetsbolagen går in på egna projekt en efter en. Det ligger en annan lönsamhet i detta vilket är ett tecken på pressad lönsamhet på nya affärer och eller svårare skaffa kapital (det senare gäller sannolikt ej för de största bolagen, de lär inte ha nämnvärda problem skaffa kapital)

Fastighetsbolagen ser över sin balansräkning och sänker belåning. Ett sätt att rusta sig för framtiden och ett tecken på att det är svårt att hitta förvärv till "rätt" förutsättningar.

Balder uttryckte sig på stora fastighetseventet i Båstad i termer som att en möjlig väg framåt är att betala ned lån i spåren av lövtunna kalkyler i nya fastighetsaffärer. Kungsledens VD Biljana pratar om bistrare tider och att de redan rustat sig. Läs artikel med Biljana på DI.se

Bland annat kan dessa faktorer tänkas kyla ned den så heta fastighetssektorn. Kanske tar det tid då fonder mfl fortsatt verkar supertaggade. Historiskt låg ränta har satt press på andra investeringsalternativ som tex aktier och fastigheter. Om räntan är negativ kan ju en yield på några enstaka procent på fastigheter/aktier te sig attraktiv.

Samtidigt väntas den låga räntan vara kvar i flera år framöver. Hur fastighetsbolagen skall hantera detta får facit utvisa. Som jag nämnt ovan har anpassning redan påbörjats, egna projekt tex.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...