måndag, november 30, 2015

Slopad avdragsrätt för pensionspar 2016

I år sänktes avdragsrätten på individuellt pensionspar kraftigt och nu är det bestämt att den slopas helt 2016. Det är därför viktigt att man ser över sitt sparande och INTE sätter in mer pengar i sitt Individuella PensionSpar (IPS). Eftersom man får betala skatt på pengarna när man tar ut dem från sin IPS blir det ju att man skattar dem dubbelt om man inte har fått avdrag för dem när man väl satte in dem. När man tar ut pengarna beskattas de i inkomstslaget tjänst och det dras alltså minst cirka 30% skatt. (Det finns undantag, tex personer med egen firma kan fortsatt göra avdrag)

Dubbel beskattning gillar vi ju inte så det är bara att se över och flytta sitt sparande till ett bättre alternativ.

Vad är ett bättre alternativ då?

Nu när IPSen blivit kraftigt försämrad så är det solklara valet ett InvesteringsSparKonto. En Schablonbeskattad sparform utan inlåsning. En finurlig grej med detta kontot är att det inte är tillåtet att ta några avgifter för det och det ger vi tummen upp på. Skatten på ett ISK baseras på Statslåneräntan 30/11 året innan och för 2016 betalar man 0,42% skatt på kapitalet.

I ett ISK väljer man själv vad man vill spara i. Hos Avanza Nordnet och AktieInvest kan man enkelt ställa in ett automatiskt fondspar som sköter sig själv månad ut och in. Vill man spara i aktier är det inga problem.

Personligen tycker jag att billiga indexfonder är en mycket bra bas i ett långsiktigt sparande. Hos Avanza kan man köpa fonden Avanza Zero som inte har någras avgifter alls; jag sparar själv i den till mina barn och i min IPS samt PPM. Alternativt kan man placera i stora investmentbolag som Industrivärden eller Investor mfl. Historiskt har dessa presterat något bättre än index på lång sikt.

Läs mer om ISK hos Avanza

Trots att det har skrivits mycket om att avdragsrätten för IPS försvinner är det många som inte vet om detta. Informera dina bekanta, de kommer tacka dig för de gillar ju inte heller att betala dubbel skatt.

3 kommentarer:

 1. Hej Petrusko!
  Jag har en fraga som ar off topic men jag hoppas du kan svara pa den i alla fall.
  Hur paverkas preffaktier och dess utdelning under borskriser?

  Mvh// Marcus

  SvaraRadera
 2. Tjena Marcus,
  En preferensakties utdelning är oförändrad in i döden kan man säga. Den dagen ett bolag tummar på preferensutdelningen så är det kört. De har då rejäla finansiella problem och en sådan åtgärd kommer få dem peststämplade, banker kommer inte vilja låna ut till dem.

  Aktiekursen däremot kan backa på kort sikt men på lite längre sikt påverkas de mest av allmänna ränteläget samt risknivån i bolaget.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Petrusko, Genova Property Group säljer preferensaktier, 10,5 % årlig avkastning. Vad anser Du om dessa preffar? Köpvärda?

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera