onsdag, oktober 24, 2018

Minimalism en dokumentär


Härom dagen tittade jag på en intressant dokumentär på Netflix. Jag fann den extra givande att se då jag själv på senare år insett att jag värdesätter upplevelser och att vara med min familj långt framför att köpa prylar. Jag är ingen minimalist och hade inte full koll på vad det innebär innan jag spanade på den här dokumentären men att livsglädje inte ligger i prylar det visste jag om.
 Dokumentären handlar om minimalism men i den pratas det väldigt mycket om glädje och folks inställning till livet. Här tror jag det finns en tankeställare för många. För mig är den att jag hellre spenderar pengar på upplevelser. Att bo på ett riktigt fint hotell en weekend med min fru ger långt mer glädje än att köpa en pryl. Om 20 år kommer vi minnas den där kvällen när vi satt på en bänk och tittade på solnedgången men vi kommer inte minnas vilken mobiltelefon vi hade.

Jag avstår inte från att köpa prylar utan är snarare mycket nöjd med insikten i sann glädje och vad som verkligen betyder något. Min nya jättestora TV är nice men är inte alls lika värdefull som de härliga dagarna på västkusten med familjen i somras.

Dokumentären är alltså klart sevärd bara av den anledningen, tankarna och synen kring livsglädje. Det är en rad olika sköna karaktärer som intervjuas och pratar kring ämnet minimalism, livsglädje, meningen med livet mm. Finns på Netflix och är ca 1h 15min. Trailern ovan tycker jag inte ger en rättvis bild av innehållet men den är ju bättre än inget.

6 kommentarer:

 1. Den är riktigt bra, och killen som gjort dokumentären heter Matt D'Avella och finns såklart på youtube, även han är minimalist såklart. Mycket bra att lära även där.

  https://www.youtube.com/channel/UCJ24N4O0bP7LGLBDvye7oCA

  Överlag känns youtube översvämmat av minimalister med varierande grad av minimalism. Men det är ju bra helt enkelt. :)

  Drar själv mer o mer åt det hållet, och spännande när ens invanda mönster osv ändras. Det drar även upp sparkvoten, vilket alltid är kul :)

  Det här med att jobba för att köpa prylar som du inte hinner använda för att du jobbar är ganska så stört..


  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Tack för din kommentar och länken till Matts Youtube. Jag har sett en video med han tidigare och gillar honom. Skall spana på fler på hans youtubekanal.
   Jag gillar mycket av det jag läser och ser om minimalism för att det ofta berör livsglädje och vad som verkligen betyder något. Det är intressanta och givande ämnen.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko,

  Jag tycker det är väldigt kul att du tar upp filmen Minimalism! Jag såg den för ett par månader sedan och tycker att den har ändrat mitt sett att se på saker och till.

  Vänliga hälsningar
  Oscar

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Låter sevärt, ska försöka hitta tid att se den.
  Jag är långtifrån minimalistisk men känner ändå att jag den senaste tiden gjort mig av med mycket prylar och det känns så otroligt skönt. Köper betydligt mindre grejer också.

  Tror att det är bra för själen att gå åt mininalisthållet. Definitivt bra för plånkan!

  Mvh PB?

  SvaraRadera
 4. Såg den dokumentären för ett tag sedan och den var rätt intressant. Inte minst som ett sätt att påminna sig om att prylar och pengar inte är allt här i livet. Frihet kan ju komma både genom lite mer pengar och att minska utgifter. Med det sagt så är det ju ändå grymt skönt när man väl har rensat ur garderobens alla onödiga prylar :-) Tack för påminnelsen om den dokumentären!

  SvaraRadera
 5. Minimalism sträcker sig ju faktiskt till resor med. Dom resor som jag minns bäst är dags resorna med min dotter till grannstäderna med tåg då vi gick på marknader, stadsparker och så vidare.

  Minns sol semestrar och weekends knappt alls, däremot minns jag dom senaste mobilerna och hur nöjd jag varit med dom.
  Sedan är det ju många som köper en ny bil men småöar på både resor och telefoner. Beror ju på vad man är ute efter för upplevelser..

  SvaraRadera