onsdag, juli 25, 2018

Storebrand Global Multifactor


Det här är en fond som sticker ut i mängden och jag gillar den. Den är modern med sin modellbaserade inriktning. En passiv fond men den följer inget vanligt börsindex utan istället följer den en uppsättning regler baserade på bla värdering. Den innehåller 250-300 medelstora till stora bolag och inget bolag sticker ut med en tung vikt i fonden utan det största innehavet väger strax över 1 procent. Jämförelsevis väger tex Apple över 2 procent i en vanlig globalfond och i en vanlig Sverigefond väger Nordea kring 9 procent. Vissa studier och böcker menar på att den här typen av fond kan slå ett vanligt index och Storebrand Global Multifactor har presterat bättre än en global indexfond på både 3 och 5 år.

En sak man skall känna till med fonden är att den handlas i NOK och det är en nackdel men en ganska liten sådan. Det innebär att man betalar en valutaväxlingsavgift varje gång man köper eller säljer och den är på 0,25 procent hos de flesta mäklarna. Ytterligare en sak man skall kolla upp med sin mäklare är insättning och uttagsavgift på 0,2 procent som de har rätt att ta ut men kan variera från mäklare till mäklare. Den står alltså med i fondfaktabladet men det är inte säkert att din mäklare tar ut den. Exempelvis tar inte Avanza ut den (enligt de avgifter de redovisar på sin sida).

Produktens avgift är 0,77 procent.
Fondförmögenheten är cirka 21,5 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra i fonden är 100 kronor.
Den har 39837 ägare hos Avanza.
Köp och sälj innan kl 13 sker samma dag men medan köp syns dagen efter tar det 4 dagar innan sälj syns på kontot.

Jag gillar den här modellbaserade inriktningen som är tilltalande även för den som förordar passiva fonder. Den har också historisk avkastning som säger att den är ganska bra.

Länk till Storebrand Global Multifactor hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Tveksam fond. Kolla MS INVF Global Opp. Den slår Storebrand kraftigt över tid!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur är den tvekan menar du? Nyfiken eftersom jag har den och själv inte ser tveksamheten

   Radera
  2. Tjena Rudolf,
   Det får stå för dig och din åsikt. Fonden du nämner har jag sett att den presterat bra historiskt. Förhoppningsvis gör den det även i framtiden. Jag gillar ändå den här fonden från Storebrand bättre då den presterat bra i kombination med att jag har tro till den modellförvaltning/passiva förvaltning de använder. Så i ett framåtblickande perspektiv väljer jag hellre denna. Din fond verkar jättebra och fortsätter den prestera likt historiskt så kommer den ju ge bättre avkastning.

   Jag har en approach till fonder där jag inte bara tittar på historisk utveckling utan även väger in strategi, förvaltare mm för att skapa en tro kring framtiden. En kombination av bra historik och tro på tex strategi och förvaltare är vad jag eftersträvar.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Fondvalet går väl ändå ut på att välja fond för att få så hög avkastning som möjligt.

   Om man står i valet att investera i Storebrand eller MS INVF Global borde valet vara enkelt. Den senare fonden har avkastat dubbelt så mycket på alla tidshorisonter från 3 mån och så långt tillbaka i tiden det finns uppgifter på Avanza. Vem säger nej till att dubbla avkastningen på sina pengar?

   OK man kan ha sympati för hur fonder förvaltas men i slutänden är det ändå avkastningen som räknas, eller hur. Är man orolig för att den gynnsamma avkastningen för MS fonden ska ändras så kan man jämföra utvecklingen för de båda fonderna. Skulle Storebrand ta över ledningen så byter man till denna fond. Svårare än så behöver det inte vara.

   Hos nätmäklarna finns idag bra hjälpmedel att bevaka hur olika fonder utvecklas avkastningsmässigt. Det är inte svårt och behöver inte ta många minuter att bevaka hur avkastningen utvecklas för de fonder man valt och jämföra med andra fonder av samma typ.

   Radera
 2. Den låter ganska intressant, får kolla mer på den.

  SvaraRadera
 3. Hej P!

  Du skriver att den handlas i NOK . SKa man då köpa den på KF för att slippa källskatten?

  / Kal

  SvaraRadera
 4. MS INVF GLOBAL går bra och kommer säkert göra det. Jag har själv båda.

  Men man skall titta på innehållet i fonden inte bara avkastningen.

  MS INVF Global har 6,3% Facebook så den kommer tappa nu iom Facebooks fall på marknaden. Sen har den 8,9% Amazon - skulle det falla så droppar den ännu mer - detta kommer inte hända i Storebrand Global Multifaktor.

  Jag har båda och väntar med spänning på mina förluster i MS INVF pga Facebook :-)

  SvaraRadera
 5. Förluster blir det bara om du säljer till lägre pris än du köpt. Om MS INVF sjunker så köp ....sälj inte.

  Visst kommer MS INVF att sjunka om tunga aktieposter i fonden sjunker. Historiken visar att Storebrand är mindre känslig för variationer i marknaden. Standardavvikelsen är lägre för Storebrand än för MS INVF.

  Om du tex köpt i fonderna vid årsskiftet 2017/18 kan MS INVF få sjunka 10 % relativt Storebrand innan avkastningen blir lika i de båda fonderna.

  SvaraRadera