onsdag, juli 18, 2018

Ingen bra rapport av NCC Q2 2018


Idag presenterade NCC sin rapport för det andra kvartalet och den var ingen höjdare. På snudd att den är värd att kallas en riktigt dålig men jag behöver läsa mer och titta på webcasten nu klockan 10. Resultatet är betydligt lägre än jag förväntat mig. NCC lyfter fram kvartalssvängningar i NCC Property Development som medför att resultatavräkning hamnar i olika kvartal från gång till annan. Orderingången var lägre men orderstocken var fortsatt knökefull.

Jag är inte värst nöjd med hur det hela presenteras av VD i rapporten. Det konstateras att en rad saker är halvdana eller dåliga och avslutas med ett jag är ny på jobbet och behöver mer tid. Japp jag har förståelse för att genomlysning av bolaget tar tid men riktigt så där snål med orden/infon behöver man ju inte vara.
NCC har under en tid kämpat med svag lönsamhet och bytte ju VD i spåren av det. Att bolaget presterar på "halvfart" är känt sedan tidigare och nu ligger fokus på att få upp rörelsemarginalen. En viktig uppgift för den nye VDn och han nämner i denna rapporten att han sannolikt i samband med nästa rapport kan komma med mer info/åtgärder i spåren av sin genomlysning av NCC.

Aktiemarknaden är inte imponerad och just nu har aktien backat 15 spänn eller 10 procent.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Ingen topp rapport nej, håller med. Det kommer ta tid att vända skutan. Personligen känner jag att marknadens reaktion var överdriven och jag känner själv att aktien redan var mycket nedtryckt. Håller i nu när havet stormar lite.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tony,
   På kort sikt svänger det ju hit och dit men på lång sikt får vi avkastning på vår investering om NCC är så där bra som jag tycker att det är.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Definitivt! Överväger på att mata inte lite till, lite orolig bara nu att Tomas hittar något som han kommer skriva ner. Men jag är övertygad om att NCC kommer tuffa på. Speciellt nu när kanske deras hantverkare slipper bara bygga bostäder och kanske lite annat snart.

   Kontorsbyggadet har ju varit minimalt på lång tid eftersom alla byggbolag är upptagna med Bostäder.
   Oavsett behöver vi mer byggnader på båda sidor.

   Radera
 2. Ja det var en mina...svårt med aktier nu tycker jag. Allt man köper går ner:(

  SvaraRadera
  Svar
  1. På kort sikt kan det gå hur som. På lång sikt speglar aktiekursen bättre hur bolaget går.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Du tyckte det var billigt vid 155-160 kr..nu nere runt 135 kr.. Varför köpa fallande knivar? Aldrig förstått detta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Henry,
   Tack för din kommentar. Det finns många bra böcker om aktieinvestering som du kan läsa och lära dig hur det fungerar. Anders Haskel har en bra som är lättläst.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tjeena Petrusko! Hur ser du mellan Ncc och Skanska nu? Ångra du att du bytte?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag sålde Skanska för att de kommunicerade luddigt. Sade en sak som inte alls syntes i rapporter senare. NCC och Skanska har jag ägt bägge två flera gånger om. Ofta samtidigt. När jag återfår förtroende för Skanska kommer jag nog ta in den igen.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Ser du JM som ett alternativ till NCC och Skanska eller som ett komplement?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. JM är ju en annan typ av bolag och mycket mer nischat än NCC och Skanska. JAg ser det också så att det är en annan verksamhet och en sorts komplement till NCC eller Skanska. De två byggbolagen har en bred verksamhet med en stor del inom infrastruktur som vägar, tunnlar, broar mm. De bygger skolor, kontor mm.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tack för svar. Har själv Skanska och har funderat på om jag ska köpa in NCC istället eller vikta ner till förmån till NCC. Samtidigt handlas JM på lockande nivåer och tänkte då om jag skulle satsa på dem också, då som ett komplement förstås då de som du skriver är smalare i sin bransch.

  SvaraRadera