torsdag, maj 17, 2018

Svensk inflation och ränta 25-30 år


De senaste 25 åren har inflationen legat gott och väl under 5 procent och relativt tidigare år har den varit stabil och fallande. Är det annorlunda nu? Visst är det annorlunda nu mot förr men vi befinner oss inte i ett statiskt läge utan det kan och kommer ändra sig framöver. Historiskt har vi haft krig, efterkrigstider, industriell utveckling, effektivisering och medan vi förhoppningsvis slipper krig kommer vi se fortsatt effektivisering och utveckling. Våra nuvarande superlåga räntor medför att den svenska kronan blivit väldigt svag och innebär en sorts devalvering. Detta i sin tur har gett inflationen skjuts men det är ju inga galna förändringar som man kan se i grafen att det var förr. Nej, nu handlar det om att försöka landa inflationen kring 2 procent.

Räntan kom vi in på. Så här har räntan på den svenska 10 åriga statsobligationen utvecklats och sett på 25 år har den varit stadigt fallande. Sverige och världen för 25-30 år sedan var något helt annat mot vad det är idag. De jättehöga räntorna på 1990-talet är väldigt avlägsna. Den jättehöga inflationen på 1980-talet och tidigare är väldigt avlägsen.

Hur skall kommande 25 åren se ut?
Det är naturligtvis svårt att sia om men det är mycket som skall hända för att vi åter skall landa i den höga räntan och inflationen från förr. Räntan, svenska kronan och inflationen hänger ihop och den ena används för att hålla den andra i schack. Sticker inflationen iväg höjer man räntan varpå kronan sannolikt stärks, konsumtionen dämpas och inflationen sansar sig.

7 kommentarer:

 1. Sverige är ett stabbilt land och har riktigt fina företag som ingår i Sve index tex.Nordnet Superfonden Sverige. Borde funka även i framtiden. Undrar varför då jag inte vågar stoppa allt i Superfonden Sverige 0kr i avg som gör en del långsiktigt? När man kollar bara Avanza Zero på 10 årssikt riktigt fin avkastning för inte så stor risk! Även under 2008 håll den sig bra bara lite sämmre än Global index. Ingen vet framtiden men ändå är Sverige stabil och fin börs att investera i och ändå ha god natt sömn. Vad tycker du? Mvh.jacke77


  SvaraRadera
 2. Det känns som en onödig risk. Även om Sverige är ett stabilt land så finns det ju ändå en landsrisk i alla länder. Bättre då att sprida sina ägg lite över världen, till liknande avkastning som du själv skriver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du har rätt. 50% Sve.50% Global inx känns bättre som jag har idag. Mvv

   Radera
 3. Men om inflationen sjunker då? Mera QE?
  Medborgarlöner? Det här är för mycket planekonomi för min smak. Vi kan inte leva på adrenalininjektoner...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var kommer medborgarlöner in i bilden angående inflation?
   Men ja, den som hade fler bra verktyg för att hålla inflationen på en bra nivå kan nog konsulta dyrt åt västvärldens centralbanker :)

   Radera
  2. Jo, jag tänkte vad som passar in i helikopterpengar-mallen bara. Har ingen aning om det är tillämpligt eller så. Poängen är att ekonomin styrs och planeras så mycket att man kan börja snegla på Sovjet för att få inspiration om hur ekonomin kan drabbas av politiken.

   Radera
 4. Någon som har koll på japans ekonomi? Har inte de haft problem med deflation o.s.v.? Av någon anledning så tror jag de ligger några år före alla andra industriländer och vi kommer gå samma väg till mötes.

  Hälsningar,
  mrFIRE svenskafire.se

  SvaraRadera