Hur tusan har de råd?


Jag har hört den här jargongen tillräckligt många gånger nu för att dra slutsatsen att folk generellt pratar och funderar så här. Man tittar på andra i sin närhet vad de har för prylar och resor osv de gör och så undrar man hur tusan har de råd. De har jobb som till synes drar in ungefär lika mycket pengar som betraktarna tjänar. Kan de resa till Thailand varje år så borde ju vi också kunna. Kan grannarna köpa ny bil nu så borde vi också kunna och göra det..

Man tittar och pratar beundransvärt på utgifter, andras konsumtion. Utgifter kan vida skilja sig mot intäkterna och så kan det fortgå under en lång period så länge man har ett arbete och ev en bostad som ökar i värde. Resorna till Thailand, den inglasade verandan och den nya bilen kan alltihop vara finansierade med lån.

Folk tittar med åtrå på vad andra har och där någonstans tar alla tankarna slut kring hur alla de fina prylarna uppstår. Jag hör ingen säga att "ja men vi skulle också kunna köpa en ny bil men avstår då vi inte vill låna mer". Visst förstår många grejen men man pratar inte om finansieringen och man tänker nog inte så mycket på det heller för det är ju inte lika roligt som att tänka på hur gött det är där på stranden i Thailand.

Det stora huset, den fina bilen och den soliga resan det kan man ha råd med genom att låna pengar.
Det är varmt och gött när du kissar i byxan men senare blir det obehagligt, kallt kanske..

Du skall vara stolt om du är ansvarsfull och har en ordnad ekonomi. Det är en trygghet för dig och din familj. Soliga resor och fina prylar kan du också köpa och du kommer fortsätta ha en stadig ekonomi om du sparar ihop pengar till dem istället för att låna.

Läs mer om att spara i mitt tidigare inlägg på ämnet.

29 kommentarer:

  1. Hej. Har inte lånat en enda krona i hela mitt liv. Inga skulder. Bil kontantköp. Inga dyra mobilabbonemant,mobiler. Rent liv utan alkohol,snus,cigarreter. Reser varje år lever normalt liv. Sparar 13 tusen varje månad. Annars gemensamma månads inkommst ca. 32 tusen netto. Känns jätte bra. Tryggt liv. Nu är det bara att hålla sig frisk ha tur med det. 41 år ung,haha. Lycka till. Mvh.jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Jacke,
      Tack för din kommentar. Stort spar och goa resor, det känns bra förstår jag =)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Den där tanken har slagit mig allt för många gånger. Skulle vilja vara en fluga på väggen hemma hos folk, som bor i stora hus och lever som du skrev. Själv bor jag i en gammal brf (50% lån), har visserligen nyare bilar men av ett enklare märke och kontant betalade. Får ofta höra att "du har ju råd" ... att köpa hus, resa, konsumera, köpa exklusiva bilar. Men vad ger det mig? Jag har det jag behöver - ekonomisk trygghet!

    Trevlig helg! Tack för en inspirerande blogg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Ja, alla är vi olika och värderar olika saker men i slutändan tror jag ingen verkligen gillar att sitta i en tight ekonomisk situation.

      Trevlig helg

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Har bostadslån på min bostadsrätt till ca 60% då jag anser/ansåg det som en bättre affär än att hyra. Inget billån, eller övrigt lån/delbetalning en bra bit under 30.
    Har en bil som kostat några hundra tusen vid inköp då det är ett stort intresse och de intresset kom före sparandet för några år sedan, men nu är det sparande som gäller! Siktar på 600k innan 30iaf. Amorterar även lite över 2k i månaden på bostaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena iva,
      Tack för din kommentar. KLockrent, jag har full förståelse för dem som har just bil som ett stort intresse. Något gött intresse måste man ju ha och intressen kostar ofta pengar. Nu har du två goa intressen med ett fint spar också.

      Trevlig helg

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Helt rätt.

    Märker dock en tendens till vissa här att man skyr lån. Det är inte så bra imho. Förnuftigt utnyttjande av lån är en väldigt bra turbo för att bygga en förmögenhet.

    Känner folk som är supernöjda för att de har en obelånad fin bostadsrätt. Jag skulle också kunna vara obelånad om jag ville. Men att i den positionen förhandla till sig ett förmånligt bolån på 30-40% av bostaden ger en i princip riskfri hävstång i portföljen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det får ju vara en balans i det hela. Ett obelånat boende är jag inte alls imponerad över. Vore det jag själv skulle jag tycka att det var dumt rent ut sagt men nu är det ju inte jag och alla är olika och har olika förutsättningar. Att ha ett helt obelånat boende är en väldigt dyr finansiering. ALternativavkastningen är betydligt högre än lånekostnaden.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. 50% belåning på bostaden känns ut som det optimala och då kommer man under amorteringskravet också. Ligger själv på strax över 60% men jobbar mig neråt.
      Även i aktieportföljen är en lätt hävstång att föredra tycker jag. Där ligger jag på 10% vilket känns helt stabilt. Ett varningens finger kanske är på sin plats här. Jag har handlat med aktier i nästan 20 år och vet hur jag beter mig vid större marknadsnedgångar. Om man aldrig varit med på en riktigt börskrasch så ska man nog hålla sig borta från belåning av aktier.

      Radera
  5. Skakar på huvudet åt folk som finansierar ren konsumtion med lån. Visst, man göder ju bankerna men hur kul är det att betala dyr ränta på en resa på två veckor? Men så tänker väl inte folk, man tänker att det viktigaste är att man har råd med en resa, för det hade ju grannen! Eller?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      Det är nog lätt att hamna i ett osunt konsumtionsbeteende om man tänker så och tittar för mycket på vad andra har och gör. Det verkar vara många som gör det.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Tjena Petrusko, vettigt inlägg absolut!

    Däremot ska man inte underskatta det faktum att väldigt många tjänar mer än vad man själv gör. Och att många familjer har fina tillgångar i bagaget. Många vuxna får dessutom fortfarande finansiell hjälp av föräldrar, sjukligt nog.

    De människor som oftast pratar i termer om "hur har de råd?" är nog inte jättedrivna själv och av min erfarenhet är det de drivna, ambitiösa, sociala människorna som kör flådiga bilar och bor i strandvillor. Hårt jobb har lönat sig även för dessa. Kontentan är att det är lätt för en vanlig Svensson att tycka det är orättvist samt göra antaganden om att folk lånar en massa pengar, men så behöver inte alls vara fallet.

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja absolut, vissa har ju förutsättningarna och har råd med allt det fina. Folk tittar med åtrå på deras prylar och vill ha det samma. Det verkar väldigt utbrett.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Läste i veckan att hushållsskulderna i USA nu är 536 miljarder dollar högre än förra toppen, 2008. Blir knappt en rubrik om det längre. Skrämmande.

    SvaraRadera
  8. Jag brukar göra den omvända observationen: Jag har jobbat i ca 7 år och fattat att jag kan spara i ca 3 år. Nu tittar jag på kolleger som jobbat i ca 15 år och tänker att de snart måste vara ekonomiskt oberoende. Jag är ju det om ca 15 år.

    Kristoffer

    Vad jag inte förstår är kolleger som har jobbat i 20+ år och fortfarande jobbar, hur kan man INTE vara ekonomiskt oberoende efter 20 års heltidsarbete? Hur jag än räknar lån + mat + lite konsumtion får jag inte ihop hur man inte i.a.f. har råd att jobba 50% efter 20 år. Det kanske är kul att jobba?

    Det måste konsumeras riktigt ordentligt mycket för att göra av med en månadslön, i min mening.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det där var en dryg kommentar. Alla har olika förutsättningar och för att bli ekonomiskt oberoende efter 20 års heltidsarbete krävs ekonomisk kompetens, något som alla inte föds med, för att inte tala om personliga egenskaper som tålamod, uthållighet, konsekvenstänk etc. Har du hört talas om låglönejobb? Utgifterna är ungefär desamma för människor som inte tjänar några pengar. Man blir inte ekonomiskt fri av att spara ett par hundralappar i månaden. Det är ingen slump att många som intresserar sig för investeringar gör det för att man har en bra inkomst.

      Försök istället att vara ödmjuk inför din egen privilegierade plats i samhället.

      Radera
    2. Ingen föds med ekonomisk kompetens. Den bygger man precis med de personliga egenskaperna du nämner. Har inget med privlegium att göra om man arbetare i dagens svenska samhälle.

      Medellönen för en med enbart grundskoleutbildning ligger enl. SCB på 23'800 för kvinnor. Att lägga undan 2000 i månaden av 18'400 kräver mindre uppoffringar. Börjar man jobba vid 20, så har man 45 år till pensionen, vilket ger dryg 3miljoner extra i pension (nuvärdesberäknat med 4% inflation, 1% skatt och 8% avkastning). Detta är den mest konservativa "tycka synd om" beräkningen.

      Med en gymnasieutbildning ligger kvinnor på 26'800, och med en högskola/universitetsutbildning 36'100. Till det skall det nämnas att de kvinnor som tjänar minst oftast har hand om barn (dubbla inkomster i majoriteten av dessa fall).

      Har man 20'500 ut, alt. 27'000 som "privileged", så kan man räkna med att lägga undan 4'000-11'000 och ändå leva på 16'500. Då har gymnasiepersonen 4.5 miljoner extra i pension.

      Den privilegerade har 4 miljoner efter 20 år, vilket ger en passiv inkomst på 13k (nuvärde). Helt klart tillräckligt att gå ner till 50%. Spara 5 år till, och du har 18k passivt.

      Själv snålar jag (liten lägenhet och hemlagad mat) på 9'000 i månaden. Sparar 20k/m nu med 120% jobb och har 700k i aktier efter 6 års sparande. Inga skulder. Inga krediter. Om 15 år, har jag 20k passivt (nuvärde) i denna takt. Stora uppoffringar visst, men ser fram emot friheten.

      Radera
    3. Anonymous: Du missar att dom som idag jobbat i +20 år inte alls hade samma förutsättningar som du själv har. Dels så var reallönerna rejält mycket lägre för 20-30 år sedan men den stora skillnaden är information.
      Tänkt dig själv, du känner ingen som är ekonomisktfri, internet finns inte dvs inga bloggar, inget Avanza, inget sätt att få tag i info att man ens kan bli fri. För att köpa aktier var du tvungen att personligen besöka ett bankkontor och lägga en order som förhoppningsvis gick igenom till nästa dag!? exakt pris okänt och till ett courtage på flera hundra kronor vilket gjorde i princip alla köp under 10.000 kr, dvs en månads lön 1995, omöjligt. ISK och kapitalförsäkring? Glöm det. Att äga aktier innebar stora problem varje år du skulle deklarera, givetvis med papper och penna, faktisk så stora att folk höll sig undan från att köpa aktier. Och sen var ju skatten 30% på både utdelningar och vinster.. Även samhället såg ju helt annorlunda ut. För ca 30 år sedan så tog ju faktiskt staten hand om dig när du blev gammal du fick en ok pension, riktig sjukvård mm så behovet, kunskapen och möjligheten till att spara fanns inte alls där på samma sätt som idag.

      Radera
    4. Väl talat, bra inlägg.

      Radera
    5. siri_invest: Du har rätt det var en lite dryg kommentar. Jag hade precis haft en hetsig diskussion med några arbetskamrater om bolån, ränteavdrag och politik. Jag känner nog mycket av en förtvivlan inför att jobba, inte för att arbete är så himla hemskt. Men för att man missar så mycket annat och är konstant trött. I det finner jag tröst i att det har ett slut, om jag bara är snål och trycker in det mesta jag tjänar i aktier. Denna förtvivlan, hetsiga diskussioner och trötthet gör att det är enkelt att falla in i att generalisera och tänka att "folk är dumma i huvudet", för att det skulle ge någon tröst (jag kan ju inte köpa en läsk och trösta mig med =)). Jag är oerhört priviligierad på så många sätt, det är lätt att glömma. Peace!

      / Kristoffer

      Radera
    6. Det bör tillägga att de fonder som tidigare fanns hade väldigt höga avgifter. Tidigare, innan internet och nätmäklare, var man i stort sett låst till sin bank och det fanns ingen verklig konkurrens. Det var inte ovanligt att banken tjänade betydligt mer på en privatpersons fondsparande än vad personen själv gjorde. Sedan skulle det dessutom skattas på vinsten.
      -Anonym2

      Radera
    7. Ja, och så var det ju förmögenhetsskatten på 1%.

      Radera
  9. Bra inlägg. Samtidigt inser nog de flesta med tiden att det är inte pengar som är begränsat här i livet. Däremot är tiden begränsad. För min del handalr det snarare om en avvägning mellan pengar och tid. Vad vill jag göra och uppnå under min livstid? Att spara alltför mycket till en framtid man kanske inte ens får uppleva, eller om man blir sjuk, är inte heller optimalt.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
  10. Jag bor billigt och åtrår inte statusfetischer så jag har råd göra lite som jag vill när väl andan faller på vilket iofs inte är särskilt ofta men de få gångar jag köper något eller åker någonstans spontant kvider gärna en del av mina bekanta liknande hur tusan har han råd.

    De glömmer hela tiden jag slipper en bunte tusenlappar i utgifter boende,bilar,båtar och andra lån varje månad och hade de inte dragits med de utgifterna hade de haft minst lika mycket stålar över göra vad de ville med.

    De kommer alla ganska snart vara miljonärer om de inte redan är det men de räknar inte värdet i bostad,bil osv..

    SvaraRadera
  11. Vi behövde större bil när vi fick barn nr tre i fjol. Blev en begagnad med bäst bränsleekonomi. Bilhandlaren blev förvirrad när vi ville betala kontant och inte ta lån. Grannarna har mycket finare bilar, men jag tycker mest synd om dem som slösar på inget. Att veta att jag kan gå och köpa en Tesla imorogn, kontant, gör att jag inte har sug för dyrare saker. Frågan är inte "har vi råd" utan "är det värt det". Det är en sådan galen skillnad mellan de frågorna. Blir svaret att ja vi har råd, men det är inte värt det, så tappas allt sug.

    SvaraRadera
  12. Hej Petrusko
    Vad tycker du om spiltan aktiefond investmentbolag?
    Jag har den själv men tycker den står och stampar om jag jämför med mina övriga innehav. Funderar på att satsa på någon annan fond med bättre möjligheter då min sparhorisont är ca 35år (jag har även investerat i aktier men blandar med lite fonder)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag tror Spiltan Aktiefond Investmentbolag är en jättebra fond på lång sikt. Det senaste året har den gått lite sämre än vissa andra fonder på¨grund av att investmentbolagen har värderats ned lite. På flera års sikt har den här fonden presterat bra och på lång sikt tror jag den kommer fortsätta göra det.

      Mvh petrusko

      Radera
  13. Bra inlägg och något jag ofta också påminner folk om....De med den nyaste bilen och dyraste livsstilen har sällan några pengar kvar...I USA säger vi Don't Keep up with the Joneses because the Joneses are Broke!!! De som ser rika ut 'r oftast inte rika.
    Ha en fin dag!
    Mvh, Anneli

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anneli,
      Tack för din kommentar. Kul talesätt det där och det ligger nog en del i det.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...