Wallenstam omvandlar fler projekt till hyresrätter


Tidigare i höst meddelade Wallenstam att de omvandlar bostadsrättsprojektet Orangeriet i Solberga (förort till Stockholm) till hyresrätter. I samband med det informerade bolaget och gav oss en inblick i att alla deras projekt beräknas med och skall hålla för en alternativ kalkyl. En kalkyl för projektet som hyresrätt.
Wallenstam har varit med länge och genomlevt tuffa tider i fastighetsbranschen, betydligt tuffare än nuvarande utmaningar. Det är en värdefull erfarenhet och något som bidragit till denna försiktighetsåtgärd med en alternativ kalkyl.

Idag meddelas att fler projekt omvandlas till hyresrätter och det var ganska väntat då vi vet att marknaden är svag och att bolaget arbetar på detta vis. De har även flaggat för att de bevakar utvecklingen noga och att de har de här projekten i pipen. Jag blev i vart fall inte förvånad.

Så här säger VD Hans Wallenstam:
"Mot bakgrund av en fortsatt svag utveckling på bostadsrättsmarknaden har vi fattat beslut om att ombilda ytterligare brf-projekt till hyresrätter. Tack vare vår flexibla affärsmodell kan vi relativt enkelt omvandla projekten. Vi följer naturligtvis utvecklingen framöver, och fattar beslut om upplåtelseform utifrån varje kommande projekts speciella förutsättningar"

Utöver Orangeriet etapp 1 har följande projekt om totalt cirka 290 lägenheter ombildats till hyresrätter under kvartalet:

Orangeriet, etapp 2, Stockholm, 80 lägenheter
Umami Park, etapp 1B, Stockholm, 75 lägenheter
Stallbacka Allé, Mölndal, 133 lägenheter

Så här agerar ett finansiellt starkt och erfaret fastighetsbolag. Wallenstam är första klassens aktör på marknaden och jag är stolt ägare.

Länk till Wallenstam hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

  1. Ska vi se det lite positivt, så är det väl en sund utveckling att de nu producerar fler hyresrätter, för det är ju defakto det som behövs. Trots att marknaden länge byggt massivt och dyrt för en liten grupp högbelånade, som egentligen inte har råd med det de köper. Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Investeraren,
      Ja där kan vi snacka brist och stor efterfrågan när det gäller hyresrätter.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Håller med Investeraren. Och efter Oscar Properties nedkylning under hösten står det relativt klart att marknaden för nyproducerade bostadsrätter i de högre prissegmenten nått sin kulmen på ett tag. Jag är också glad över att bostadsrätterna i storstadsregionerna börjar sätta sig, kanske undviker vi en dramatisk bubbla ändå. Tack P för ett bra bloggår. Jag har läst dig sedan länge men inte kommenterat då jag slö, inte orkat skaffa bloggprofil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jättekul att du kommenterar på min blogg, tack för det.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Känns som marknaden inte längre borde betala en premie för Wallenstam när en av deras värdeskapande verksamheter inte längre kan förväntas leverera på samma sätt framöver. Premien är nästan 5% på Q3:ans EPRA NAV, men gissningsvis har värdet fortsatt att gå upp lite grann under sista kvartalet. Wallenstam betalar dock ut ca 3/4 av sitt löpande förvaltningsresultat efter skatt och har ändå bara en direktavkastning på dryga två procent. Jag har lite svårt att förstå varför Wallenstam är så älskad av så många.

    Annars ser det ut som krympande substanspremier är en trend även inom investmentbolagen. Öresund är nere på dryga procenten liksom Lundbergs (enligt Lundbergs sätt att beräkna substansen). Svolder har öppnat upp en rabatt på ca 4-5% och även Latour är nu nere på nästan 8% i premie. Min gissning inför 2018 är att Latour återigen kommer att handlas kring eller under sitt substansvärde.

    Mvh Mattias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Mattias,
      Tack för din kommentar. Jag har också noterat att en del "substansbolag" nu värderas lägre i förhållande till sin substans än de gjort under en tid. Man kan ju hoppas att trenden håller i sig och bjuder på fina köplägen.

      Mvh petrusko

      Radera

Emilshus rapport Q1 2024 - Höjd prognos

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag var det dags för fastighetsbolaget Emilshus att presentera sin rapport för det fö...