tisdag, juli 11, 2017

Så här sparar man till bröllop


Jag har gjort en del efterforskning och funnit att svenska bröllop i snitt kostar 54.000 kronor. I en enkät som jag själv ställt ut på twitter svarade en klar majoritet att när man bestämt sig för att gifta sig så blir bröllopet av om ungefär ett år. Cirka 700 personer svarade i enkäten varav 56 procent uppgav bröllop inom cirka ett år. 27 procent svarade längre än ett år och 17 procent svarade betydligt kortare än ett år.

Hur bör man gå till väga när man sparar ihop pengar till ett bröllop?

Vi har konstaterat att det är en ganska kort tid från det man bestämt sig till bröllopet, även om man är förutseende och börjar spara ett år innan man faktiskt bestämmer sig så är det ändå en relativt kort sparperiod om några år. Att spara på börsen ger den bästa avkastningen brukar man säga men det är ju på lång sikt och man bör ha en sparhorisont om minst 5 år för att spara i aktier eller aktiefonder.
När man sparar till något så viktigt som ett bröllop och när det bara rör sig om några års spartid så är ett helt vanligt bankkonto ett förnuftigt val. I nuvarande lågräntemiljö går det ändå hitta konton med insättningsgaranti och en ränta kring 1 procent. 

Ett bankkonto ger ingen kraftig avkastning men samtidigt medför det ingen risk att pengarna minskar. På börsen kan det gå snabbt och rätt som det är har du bara 80 procent kvar av ditt kapital som du behöver inom kort. Därför bör man inte spara på börsen när man behöver pengarna till något inom några år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar