söndag, maj 22, 2016

Investor, bra aktie för långsiktigt spar

Investor har likt flera andra svenska investmentbolag slagit index på lång sikt. Jag tror att de kanske kan göra det även framåt, jag tror i vart fall inte att de kommer underprestera mot index.
Grafen intill visar Investors totalavkastning vs SIX Return Index de senaste tio åren. Den gula grafen är Investor totalavkastning och den gröna är index totalavkastning.

Fram till relativt nyligen har jag sagt att jag inte köper Investor förrän substansrabatten åter är över 30%. Den där substansrabatten är en måttstock för aktien, ett sätt att värdera den och just nu är värderingen relativt hög med en rabatt på bara cirka 20%. För ett antal år sedan var rabatten bortåt 50% och det går upp och ned över tiden, storleken på rabatten.

Senaste redovisat substansvärde som jag sett är 344 kronor och på en kurs om cirka 275 kronor för Investor A ger det cirka 20% substansrabatt.
Börsportföljen är ganska fin med bla SEB, Atlas Copco, ABB, SAAB, Wärtsilä men Investor har även den del onoterat. Den onoterade delen är kanske inte min favorit men jag väljer att tro att de är duktiga även i framtiden på det där onoterade och lyckas fortsatt skapa avkastning åt ägarna.


Utdelningshistoriken är hygglig med en stadigt stigande utdelning. Kolla in bilden intill, vad tror ni utdelningen blir nästa vår? 11 kronor är ett hett tips!
Utdelningstillväxten har varit god och det är klart tänkbart att vi får se fortsatta höjningar de närmsta åren.
På kursen 275 kronor är direktavkastningen 3,6% vilket inte är fantastiskt, en bit under snittet för börsen som är kring 3,8%. Håller den goda utdelningstillväxten i sig är det en god deal, 3,6% direktavkastning parat med 10% årlig utdelningstillväxt. Jag är osäker på om man skall förvänta sig så hög tillväxt i snitt dock. Det är absolut inte omöjligt, vi får se.

Så här lyder Investors utdelningspolicy, sista stycket väger tungt:
"Investors utdelningspolicy innebär att en hög andel av mottagna utdelningar från noterade kärninvesteringar vidareutdelas samt att en distribution sker till aktieägarna från övriga nettotillgångar som motsvarar en direktavkastning i linje med aktiemarknaden.Målsättningen är att åstadkomma en stadigt stigande utdelning."

Som sagt, jag tror att Investor kommer ge en god avkastning även i framtiden och den är sannolikt en bra aktie för ett långsiktigt sparande. Kanske får jag snart anledning att backa kring mitt uttalande om att vänta på större rabatt... Det blir nog en bra affär på lång sikt att börja köpa nu.

Disclaimer: Jag äger ej Investor.

Länk till Investor-aktien hos Avanza.


6 kommentarer:

 1. Jag var på deras årsstämma för några veckor sedan (första gången jag besöker deras stämma) och fick ett riktigt bra intryck av bolaget. Om du köper aktier i bolaget kan jag verkligen rekommendera dig att besöka deras stämma, innan själva stämman började var det en timmes mer avslappnad frågestund med VD och styrelseordförande, riktigt intressant att lyssna på även om jag missade starten.

  Bolagets verksamhet känns riktigt stabil, de firar ju 100 år i år och konstaterar att "förändring är den enda tradition värd att bevara". Jag är lång i aktien och avser att köpa mer.

  SvaraRadera
 2. Hej investerardagbok,
  Tack för din kommentar och tipset om årsstämma. Jag brukar gå på Castellums stämma men mer än så blir det oftast inte. Framöver hoppas jag att det blir så att jag kan åka på fler stämmor. Det är trevligt och det är en helt annan dimension att lyssna till ledningen jämfört med att bara insupa info i diverse rapporter.

  Kanske syns vi på Investors stämma inom några år =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Jag anser om man ska hålla på med aktier då är det Investor att ha i portföljen ett måste ,tillsamans med Kinnevik. Varför ska man leta efter aktier själv så länge vi har investor,kinnevik lundberg,latour,melker? Perfekt riskspridning,bara köpa vid dippar och ligga långsiktigt. H&M o ch sover ganska lungt om nätterna. Tack för en fin blogg Petrusko.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko och tack för en väldigt bra blogg!

  Nu vet jag ju att du nämnde Investor A men tänker du även liknande om B-aktien?

  Ha en fin dag och vecka!

  Med vänlig hälsning
  R

  SvaraRadera
 5. R: Det är samma bolag...

  Petrusko: Kan du inte skriva om varför Castellum föll så mycket idag?

  SvaraRadera
 6. Jag gillar Investor, trevligt bolag med fin utdelning vilket passar mig bra. Köpte dock ut mig kortvarigt idag till att kunna lägga mer stålar i PExA men köper in mig i Investor igen på torsdag för att ligga med i många år framöver.

  SvaraRadera