söndag, maj 08, 2016

Fyra starka utdelningshöjare

Det finns många olika strategier när det kommer till aktier. Jag har stort fokus på utdelningar och något som är oerhört viktigt i min strategi är utdelningstillväxt.
Utdelningar som stadigt växer och blir större men det fina är att när det kommer till de riktigt bra utdelningshöjarna så är det inte bara utdelningen som stiger stadigt utan även aktiekursen stiger på lång sikt. Det säger sig självt egentligen att om utdelningen blir högre är aktien värd mer. Det är en mycket grov generalisering och i många fall stämmer det inte men i den typ av bolag jag främst investerar i och skriver om stämmer det ofta.

Jag söker främst stora sunda bolag med riktigt lång historik av utdelningshöjningar och sunda nyckeltal. Riktigt bra bolag helt enkelt och dessa tenderar att fortsätta att vara bra varpå det brukar stämma hyggligt att även aktiekursen stiger stadigt på lång sikt.

Det finns olika sorters utdelningshöjare och två vanliga är: Den som har "hög" direktavkastning men låg utdelningstillväxt och den som har låg direktavkastning men hög tillväxt. Det finns fina i bägge lägren och ett misstag jag tror en del gör är att rata de med riktigt låg direktavkastning. Jag själv tex har historiskt varit alldeles för fyrkantig och dragit en tydlig gräns vid 3% som lägst. Sedan ett antal år har jag dock lättat på det där och det var ju förnuftigt, det finns många finfina bolag därunder med god utdelningstillväxt.

Här kommer så fyra stycken fina utdelningshöjare:

Atlas Copco
Det svenska industribolaget som övriga bolag i sektorn har som förebild. Med lång historik av fina nyckeltal och en avkastning på eget kapital på dubbla nivån jämfört med flera andra bolag i sektorn, tex Sandvik och Trelleborg, är Atlas Copco verkligen en stjärna. Ett jättefint bolag som lär fortsätta vara stjärnan i klassen!
Senaste utdelningen är 6,3 kronor och på en aktiekurs om 185 kronor för b-aktien är direktavkastningen just nu 3,4%.
De senaste fem åren har geomsnittlig utdelningstillväxt varit 10% per år och det är exkluderat ett par feta extrautdelningar.

Summering Atlas Copco b: 3,4% direktavkastning och 10% utdelningstillväxt.

Castellum
Fastighetsbolaget som är det bolag i Sverige med i särklass bäst track record på utdelningen. De har höjt varje år ända sedan noteringen 1997! Med fokus på förvaltningsresultatet (att äga och tjäna pengar på hyran) har Castellum i många många år stadigt ökat vinsten. De har en mycket sund verksamhet som lär fortsätta att leverera högre vinster och utdelningar även kommande 20 åren.
Senaste utdelningen är 4,9 kronor och på en aktiekurs om 128 kronor är direktavkastningen nu 3,8%. De senaste fem åren har genomsnittlig utdelningstillväxt varit 6,4% per år.

Summering Castellum: 3,8% direktavkastning och 6,4% utdelningstillväxt.

Johnson & Johnson
Jättebolaget inom läkemedel. medicinsk utrustning samt konsumentprodukter som tamponger, munskölj, plåster mm. Med en suverän utdelningshistorik med 54 år av höjningar i följd hör bolaget till en exklusiv skara som kallas Dividend Kings (höjt +50 år i följd). Ingenting tyder på att den fina utdelningssviten skall brytas any time soon. Utdelningsandelen är på hyggligt låga cirka 50% och de har en verksamhet som verkligen har framtiden för sig mtp åldrande befolkning samt höjd levnadsstandard.
Senaste utdelningen är på $3,2 och på en kurs om $112,74 är direktavkastningen cirka 2,8%. Genomsnittlig utdelningstillväxt senaste fem åren är cirka 7%.

Summering Johnson & Johnson: 2,8% direktavkastning och 7% utdelningstillväxt.

VF Corp
Bolaget som äger flera superstarka brands inom kläder och skor, bland annat The North Face, LEE, Wrangler och Vans. Här har vi ännu ett bolag med finfin historik och 42 år av utdelningshöjningar i följd. De har visat en oerhörd styrka historiskt att anpassa sig efter mode, konjunktur, väder osv. Utdelningsandelen har stadigt varit låg. Nu är den något högre än historiskt men ändå låg på cirka 50%.
Senaste utdelningen är $1,48 och på en kurs om $63,93 är direktavkastningen 2,3%. Genomsnittlig utdelningstillväxt senaste fem åren är imponerande 17%.

Summering VF Corp: 2,3% direktavkastning och 17% utdelningstillväxt.

Fyra fantastiska bolag med lite olika stats. Man skall inte dra slutsatser enkom på de här siffrorna men de kan vara en mycket bra grund att utgå från och kolla närmre på bolagen.
Det är svårt att säga rakt av att den ena är bättre än den andra baserat på högre tillväxt eller högre direktavkastning men om man skulle ha två bolag man tror har lika god framtid och samma utdelningstillväxt men olika hög direktavkastning så bör det vara bäst att välja den med högst direktavkastning.
Man kan inte ta för givet att de här bolagen kommer leverera exakt samma siffror i framtiden men det är riktigt fina bolag och som jag brukar säga; Bra bolag tenderar att fortsätta vara bra.Disclaimer: Jag äger aktier i alla fyra dessa bolag, Atlas Copco, Castellum, Johnson & Johnson samt VF Corp.

Image courtesy of jscreationzs at FreeDigitalPhotos.net

10 kommentarer:

 1. Bra och informativ artikel! Motfråga dock, när anser du att det är rätt läge att köpa in sig i samtliga aktier? När är aktiekursen attraktiv?

  Trevlig kväll!
  /Trogen läsare.

  SvaraRadera
 2. Hej Anonym,
  Med en långsiktig strategi är det nästan alltid köpläge i bra bolag. Jag ökar regelbundet i de här bolagen och om jag betalar tex 100 eller 120 kronor är inte hela världen på 20 års sikt.
  Det är mycket svårt att tajma in rätt eller bäst läge att gå in. En bra strategi är att köpa regelbundet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Riktigt fina bolag! Äger för tillfället endast Castellum på listan... VF Corp har jag tittat på tidigare och lockar mycket, dock skulle jag själv aldrig använda någon av deras varumärken vilket för att det tar emot att investera...

  Använder du något från VFs märken? :-)

  Med vänliga hälsningar
  www.västkustinvesteraren.se

  SvaraRadera
 4. Den här typen av inlägg gör mig brutalt köpsugen! Har idag Castellum i portföljen men har haft samtliga de andra under bevakning ett bra tag:)

  MvH Pengaregn

  SvaraRadera
 5. Instämmer. Man vill ju bara att det ska bli måndag morgon så börsen öppnar så man kan fylla på.

  SvaraRadera
 6. Hej petrusko.
  Angående Castellum hur mycket påvärkas den av bostadsbubblan som vi har idag? Om den spricker påvärkar den mycket Castellum aktie? Själv ska jag ta in Castellum ,Atlas Copco, jnj,skanska,ica i portföljen under året. Just nu har jag HM,Investor, Kinnevik, Ratos, Telia, Alfa Laval. Angående globalt föredrar jag LF global index 0,20% i avgift.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 7. Bra inlägg! Koncist, strukturerat och informativt.

  SvaraRadera
 8. Hej
  Bra inlägg!
  Skullle viljan fråga dig angående din åsik om online och moblispelbolagen till exempel Betsson, unibet, Netent, Cherry, etc.
  De flesta bjuder på casino, odds osv. Vad är dina tänkar om att ha en eller fler av dem i portfölj? De är oberoende av råvaror priset och online spel kommer aldrig försvinna
  Tack
  Francisco

  SvaraRadera
 9. På tal om utdelningstillväxt.. Sagax har levererat utomordentligt bra utdelningstillväst under många år men får sällan någon uppmärksamhet.

  2016 26%
  2015 43%
  2014 45%
  2013 28%
  2012 19%
  2011 33%

  Tack för intressant blogg :)
  Daniel K

  SvaraRadera
 10. Mycket fina bolag du har lagt upp på listan måste jag säga!
  Äger själva alla förutom VF Corp.

  Är det någon som har lite mer erfarenheter om VF Corp? Är det något att investera hos?

  Mvh
  https://www.econello.com/sv/

  SvaraRadera